Șoferii de tir și piloții - altă „specie imună” la coronavirus

Șoferii de tir și piloții - altă specie „imună” la coronavirus

Răspândirea virusului COVID- 19 și apariția lui pe teritoriul României a creat panică în întreaga țară. Gradul de răspândire este mare, dar mortalitatea rămâne una mică, statisticile arătând că pericolul cel mai mare de mortalitate din cauza COVID-19 este pentru persoanele în vârstă (80+), rata mortalității scăzând proporțional cu vârsta celui bolnav.

Totodată, șansele ca o persoană sănătoasă să își piardă viața sunt destul de mici, rata de mortalitate printre cei fără probleme medicale fiind de 0,9%. În pericol cel mai mare sunt cei cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli respiratorii cronice, dar și pentru ei rata de mortalitate este de sub zece la sută.

CITEȘTE ȘI ...  COVID- 19 bagă spaima în argeșeni! A venit la spital din cauza tusei persistente, dar ...


În acest context, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSBT) sugerează ca în situația personalului navigant, și anume piloți, însoțitori de zbor, dar și în cazul șoferilor de tir care intră în țară, venind din una din zonele afectate, să nu se mai recomande izolarea la domiciliu pentru 14 zile.


De altfel, pe site-ul CNSCBT se preciează ca măsurile suplimentare să fie luate în cazul în care se confirmă că pe unul dintre zboruri există persoane infectate cu COVID-19, să fie luate în considerare ca posibile persoane suspecte doar cei care au avut contact apropiat cu cel în cauză, în niciun caz piloții.

„În situația în care, pe unul dintre zboruri, vor exista persoane care, ulterior, se pot confirma pentru personalul însoțitor de bord (NU  piloți), se va aplica definiția de contact apropiat din Metodologia de supraveghere în vigoare (Persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul din cele 2 rânduri în orice direcția față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrjirire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul. Daca severitatea simptomelor sau deplasarea cazului in avion indica o expunere mai extinsa, for fi considerati contacti apropiati toti pasagerii din zona respectiva din avion sau chiar toti pasagerii din avion) și se vor lua măsurile din Metodologie”, se arată pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNCSBT).

 

De asemenea, în privința șoferilor de tir sau camion care intră în țară din una din zonele afectate, CNCSBT sugerează medicilor să nu le mai recomande izolarea la domiciliu pentru 14 zile dacă doar au tranzitat zonele sau intervalul de timp este foarte scurt (în cazul încărcării/ descărcări de marfă).

Șoferii sunt rugați să se informeze cu privire la infecție și la măsurile de protecția, dar nu ar trebui să li se impună izolarea la domiciliu, potrivit CNSBT.

 

Vezi aici Metodologia de supraveghere a infectiei umane cu noul coronavirus (2019-nCoV)