Șoc în media! PRO TV va fi cumpărat de un gigant

Un gigant este pe punctul de a cumpăra postul PRO TV, potrivit Bugetul.ro. Central European Media (CME), compania care este proprietarul Pro TV, este la un pas să vândă afacerile din domeniul media pe care le deține în Europa Centrală și de Est.

Astfel, este posibil ca PRO TV să fie cumpărată chiar de către acționarii majoritari ai Rompetrol Group. Central European Media, cu sediul la Praga, deține 4 televiziuni: postul local TV Nova, cel slovac TV Markiza și câte o stație în România și Bulgaria. În 10 iulie, Central European Media Enterprises a anunţat vânzarea operaţiunilor din Croaţia (Nova TV) şi din Slovenia (POP TV) către Slovenia Broadband S.r r.l., o subsidiară a United Group B.V.

Tranzacţia s-ar putea finaliza până la sfârşitul anului, în funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare. Preţul de achiziţie a fost de 230 de milioane de euro (262,5 milioane de dolari), iar câştigurile obţinute vor fi folosite pentru plata unui împrumut de 250,8 milioane de euro, scadent în 2018.

În țara noastră, din portofoliul CME fac parte: Pro TV – liderul televiziunilor din România, Pro X, Pro Gold, Pro Cinema, Pro 2, MTV România şi Pro TV Internaţional.  Grupul Pro TV a obţinut, la nivelul întregului an 2016, un venit net de 172,9 milioane de dolari, reprezentând o creştere de 11,3%, la rate constante ale cursului de schimb valutar, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. În 2016, postul de televiziune Pro TV a obţinut cea mai mare cotă de piaţă (25%) din prime-time de la măsurătoarea modernă a audienţelor.