Oana Rotariu, supravieţuitoare din Colectiv - mesaj emoţionant la 5 ani după tragedie

5 ani de la Colectiv. Pe 30 octombrie 2015, la ora 22.30, clubul din fosta hală Pionierul a început să ardă. 64 de oameni au murit şi alţi zeci au rămas cu trupul şi sufletul mutilat. 8 argeşeni au fost prinşi în vâlvătaia de la Colectiv - două tinere au decedat, iar trei au supraveiţuit, cu răni grave. 
Oana Rotariu, nepoata senatorului Şerban Valeca, a avut arsuri de gradul IV pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului. Cu o zi înainte de comemorarea a 5 ani de la tragedie, aceasta a postat un mesaj emoţionant, plin de învăţăminte, pe pagina sa de socializare. 

 

 

 Câteva idei care nu aderă la ideea generală de milă, jale și melodrama care ne place nouă, poporului latin, atât de mult
„M-am hotărât să fac această postare cu o zi înainte de data de 30 octombrie.


Q: De ce? 
A: Pentru că data de 30 este data în care vom fi bombardați cu subiectul Colectiv și NU vreau ca acest mesaj să fie înăbușit de durerea care va pluti în aer atunci.
Îmi doresc să subliniez câteva idei pe care eu le am ca filozofie de viață și care nu aderă la ideea generală de milă, jale și melodramă care ne place nouă, poporului latin, atât de mult.
Postez aceste poze cu mine și cu evoluția mea pentru a vă arăta că nu-mi este rușine cu ceea ce am fost/sunt și cum arătam/arăt. Uitându-mă în urmă, am crescut intelectual, spiritual și fizic de la lună la lună, de la an la an și sunt mândră de asta.  

 

 

 A fi handicapat NU este o insultă și NU este un minus


1. Aleg să mă concentrez pe ceea ce pot schimba în loc să mă obsedez cu lucrurile care sunt în afara puterilor mele. Deși am suferit enorm, NU regret absolut deloc ceea ce mi s-a întâmplat. Și spun acest lucru deoarece sunt conștientă că, deși sunt capabilă să fac absolut tot ceea ce îmi propun în viață, unul dintre lucrurile care va rămâne mereu imposibil este să dau timpul înapoi.
2. Niciun lucru rău și dureros care ți se întâmplă în această viață NU te definește! TE FORMEAZĂ ca om, ca și caracter, dar nicidecum NU te definește.
3. Asta este ceva ce cred că am repetat în nenumărate rânduri: Cum te privești tu, modul în care te vezi tu pe tine ca om, dictează în proporție de 90% modul în care te privesc și te percep și cei din jur.
4. Este OK să suferi, este OK să fii în depresie, este OK să nu fii mereu puternic. Concepția despre putere în ziua de astăzi este una total greșită. Ne învățăm copiii că nu trebuie să arate slăbiciune deoarece există oameni care pot profita de asta. Învățăm bărbații că nu trebuie să sufere și nu trebuie să arate ce simt deoarece ei sunt stâlpul unei familii, al unei relații, al societății și slăbiciunea este pentru femei. Vedem o persoană care plânge, care suferă și, în loc să-i validăm sentimentele, ce zicem?! Nu mai plânge, de ce suferi ca proasta, băieții nu trebuie să plângă, treci mai repede peste că ai trecut tu prin lucruri mai grave, ești puternic/ă, scutură-te odată. NU AM DESTULE CUVINTE și spațiu în acest description să subliniez CÂT DE GREȘITĂ ESTE ACEASTĂ ATITUDINE pe care mulți o consideră ca fiind ajutătoare. În loc să facem aceste lucruri am putea să spunem: este OK să plângi, ești îndreptățit/ă să suferi, este OK să-ți exprimi sentimentele. Am citit un studiu care spunea că orice durere o simți 12 minute, restul este doar îndârjirea cu care ții tu de acel subiect. Doar gândiți-vă cât de mult am putea să ne scurtăm durerea dacă doar ne-am valida propriile sentimente și ne-am permite să simțim iubirea, suferința, trădarea, tristețea etc., în loc să ne punem masca și să ne îngropăm sentimentele. 
5. A fi handicapat NU este o insultă și NU este un minus. Bună, mă numesc Oana-Maria Rotariu, am 32 de ani și sufăr de un handicap grad I. Nu îmi este rușine de acest lucru și nu mă consider mai prejos sau mai presus de nimeni.

 

 

Nu consider că nenorocirea prin care am trecut mă face să fiu vreun erou


O să închei prin a spune că detest cu ardoare expresia „ești o eroină”. DEX-ul definește EROUL ca fiind «Persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional ÎN RĂZBOAIE, prin abnegație deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă». Cu toată dragostea din lume vă spun că eu am fost în acel club să ascult muzică bună, să dansez, să mă distrez cu prietenii și să beau. Nu consider că asta sau nenorocirea prin care am trecut mă fac să fiu vreun erou. 
Și de altfel nimic din ce s-a întâmplat în acea seară nu mă definește pe mine, persoana, sufletul, femeia care poartă numele de Oana-Maria Rotariu.”


Sursa: saptamanalul ancheta