Oana But, piteșteanca care coordonează echipe antitero. Cum a ajuns să îmbrace uniforma Jandarmeriei

Se descurcă de minune într-o profesie complicată! Oana Simina But este una dintre puţinele femei – ofiţer de la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj. Când era mică, visa să devină medic veterinar, dar fascinaţia pe care a simţit-o faţă de uniforma militară a determinat-o să aleagă un alt drum în viaţă.

CITEȘTE ȘI ... Noi proteste împotriva restricțiilor! Oamenii au ieşit în stradă, pentru a patra zi la rând

Ambiţioasă, curajoasă şi frumoasă! Oana Simina But are 32 de ani, este originară din Piteşti şi a absolvit Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti, arma jandarmi. De câţiva ani, ea trăieşte în Zalău şi lucrează la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Sălaj.

Până în vara anului trecut, tânăra a fost comandant al Grupei de Acţiuni Speciale şi Antiteroriste, având în subordine 14 bărbaţi, apoi a ajuns la Serviciul Ordine şi Siguranţă Publică, în funcţia de ofiţer specialist pe linie de acţiuni speciale şi antitero. În copilărie, Oana visa să devină medic veterinar, întrucât iubea foarte mult animalele, dar era fascinată şi de filmele poliţiste. 

”Încă de mică, urmăream o emisiune la TVR 1, “Pro Patria”, unde prezentat modul în care se pregăteau forţele speciale, ceea ce m-a atras foarte mult. A contat şi faptul că tatăl meu m-a crescut după anumite reguli, astfel că am învăţat de la el ordinea şi disciplina. Mă uitam şi la filme poliţiste, iar toate acestea m-au influenţat privind alegerea drumului în viaţă”, povesteşte tânărul ofiţer pentru adevarul.ro. 

 

 

 

A avut în subordine echipe de bărbaţi


„Am optat pentru arma jandarmi, fiindcă are o tradiţie bogată. Decizia am luat-o în clasa a XII-a, convinsă că face faţă provocărilor impuse de rigorile militare. Pur şi simplu simţeam o atracţie inexplicabilă spre această armă, iar faptul că merg de plăcere la serviciu confirmă alegerea corectă”. După finalizarea studiilor, argeşeanca a lucrat la Jandarmeria Constanţa, fiind comandant de grupă, cu 19 subofiţeri în subordine. „Pentru mine n-a fost dificil. Am doi fraţi mai mari şi am crescut printre băieţi”, se amuză Oana. „Am lucrat mereu în echipă, mi-am motivat oamenii prin puterea exemplului personal şi le-am câştigat respectul. M-am impus în faţa băieţilor prin fermitate şi prin asumarea fiecărei decizii luate”. 

Jandarmeriţei îi plac muzica şi dansul, dar şi activităţile sportive – fotbal, tenis şi snowboarding, absolvind şi un curs de alpinism. Ea excelează însă la tir, iar în 2019 a fost desemnată cea mai bună trăgătoare din Ministerul de Interne.


Sursa: click.ro