Oameni vechi și oameni noi au început lupta pentru Primăria Ștefănești

În ultimii 30 de ani, PSD și PNL și-au predat ștafeta în privința conducerii orașului Ștefănești. A fost bine, a fost rău? Depinde pe cine întrebi... Noi ne păstrăm opiniile de data aceasta, din simplul considerent că oamenii locului știu foarte bine cât de bine sau cât de rău le-a fost. Îi vom lăsa să vorbească pe cei care urmează să candideze sau și-au anunțat intenția de a candida. Oferta este una generoasă, avem oameni vechi și oameni noi și tipoligii cât se poate de diferite! 

 

 


 Ioana-Jenica Dumitru: ,,Feedbackul de la domnul Orban este unul pozitiv. Nu am încredere în conducerea PNL Argeș”

 

Primarul în funcție, Ioana-Jenica Dumitru, a avut un mandat extrem de agitat, cu multă adrenalină, în care s-au consumat bătăi în sediul instituției, dar și conflicte deschise cu Consiliul Local. Pentru că din partea PSD în mod evident nu mai poate candida, a încercat o negociere în forță direct cu vârful PNL, Ludovic Orban, cu care a declarat că poartă conversații pe WhatsApp la ore târzii.
„Feedbackul de la domnul Orban este unul pozitiv. Nu am încredere în conducerea PNL Argeș, mai ales că nu își face treaba”, ne-a declarat primărița Dumitru, adăugând: „Rămân fermă în privința candidaturii, dar nu pot spune niciun lucru despre partidul din partea căruia voi candida. Sunt în negocieri cu câteva partide, dar pe mine mă interesează orașul. La finalul lunii fac anunțul. Există și posibilitatea de a candida independent. Din punctul meu de vedere, mai toate partidele politice, așa cum arată în prezent, seamănă ca picăturile de apă. Le deosebesc doar sigla și culorile politice. Eu am ales calea mea, care este dreptatea și pentru acest lucru, în lupta mea în slujba binelui comun (care ar trebui să fie al tuturor), am cerut sprijinul autorităților locale, dar și implicarea tuturor partidelor politice. N-am primit ajutorul nimănui, în vremuri de război, ci doar al cetățenilor orașului Ștefănești, cărora le și mulțumesc pentru încredere. Când s-au limpezit lucrurile, mai toate partidele politice și-au manifestat interesul pentru o posibilă candidatură a mea, din partea lor. Eu am treabă să fac administrație, nu politică. Orașul Ștefănești are nevoie mai multă de drumuri bune și de siguranță decât de sloganuri electorale fără acoperire!”.

 

 Dorin Bărbuceanu: „Da, eu sunt candidatul PNL! Conduc detașat!”


Dorin Bărbuceanu și-a căpătat deja titulatura de „eternul candidat al PNL la Primăria Ștefănești”. Și va candida și de data aceasta, foarte probabil, căci fostul primar ne-a declarat extrem de sigur pe el: „Da, eu sunt candidatul PNL! S-a făcut sondajul necesar și nu știu dacă a fost vreodată vreo discuție în organizație că altcineva ar candida. Stau destul de bine din toate punctele de vedere. În sondaj au fost măsurați și oameni de la mine din partid și din alte opt partide. Nu s-au dat încă rezultatele, dar, din cât am înțeles, conduc detașat. Cred că în jurul lui 1 martie o să îmi și lansez candidatura, pentru că urmează ca la centru să fie analizate și sondajele.” 
Cum comentează modul în care Jenica forțează ușa PNL, la centru? „Este caracteristic dumneaei. Electoratul este cel care analizează și dă un verdict. Sunt un om care a stat 16 ani vertical, mi-am văzut de meseria mea, nu am denigrat pe nimeni.”  
Bărbuceanu nu a dorit să comenteze prea mult nici acuzele potrivit cărora el și PSD ar fi îngropat, în ultimii 30 de ani, Ștefăneștiul: „Primarul Bărbuceanu și PSD nu au avut niciodată vreo legătură. Faptul că la conducerea Primăriei Ștefănești, în afară de postul de primar, există și cel de viceprimar, iar PSD a avut mereu o majoritate - asta este o altă problemă. Dacă punem pe hârtie realizările primarului Bărbuceanu, o să vedeți o diferență de la cer la pământ. Bărbuceanu a accesat milioane de euro fonduri europene pentru unitățile de învățământ, în ultimul an de mandat la Ștefănești s-au introdus 100 de kilometri de rețea de apă și canalizare... Că cetățeanul nu a observat decât deranjul, asta este cu totul altceva. Tot ce există în Ștefănești, drumurile și prestigiul, pe care mă doare că l-am cam pierdut în ultimii patru ani, mi se datorează în bună parte.”. 
Cât despre presupusul blat cu fostul viceprimar Ion Mihalcea, Bărbuceanu a comentat sec: „Astea sunt fumigene ale PSD.” 

 

 

 Nicolae Velcea - tot cu gândul la parlament


Deputatul Nicolae Velcea este unul dintre numele vehiculate de PSD pentru Primăria Ștefănești. Problema este că Velcea ar vrea încă un mandat în parlament, în timp ce conducerea partidului l-ar trimite să candideze la primărie ca să mai scape de un pretendent de pe lista oricum extrem de aglomerată. „Dacă mi-aș fi dorit să candidez la Primăria Ștefănești, făceam public acest lucru”, ne-a declarat extrem de ferm parlamentarul PSD. Decizia sa însă nu este luată pentru că, dacă nu va fi nominalizat pentru parlament, probabil că i-ar surâde și o candidatură în localitatea natală. „Încă nu am luat o decizie. La noi este hotărârea Biroului Permanent Județean care spune că se vor face sondaje și, funcție de asta, se va stabili candidatul. Eu sunt consecvent, vreau să-mi continui mandatul de parlamentar. Nici măcar nu știm dacă vor fi sau nu alegeri anticipate”, ne-a mai declarat Nicolae Velcea.  
În timp ce deputatul susține că nu știe cine va fi măsurat în sondajul PSD, liberalii deja i-ar fi măsurat în sondajul pomenit de Bărbuceanu pe Velcea, Mădălin Soare (liderul consilierilor locali PSD din Ștefănești) și Marius Nicolaescu, proaspătul vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș. 

 

 Cristian Zidaru, PLUS: ,,Nu au făcut decât să toace banii din taxele și impozitele oamenilor” 


Nou intrat în politică în PLUS-ul lui Dacian Cioloș, Cristian Zidaru este unul dintre cei care s-au făcut extrem de vizibil, în ultima perioadă, în Ștefănești. Locuiește aici cu familia și are o mică afacere în agricultură, motiv pentru care studiază în prezent la Inginerie Horticolă, la Universitatea din Pitești.
„M-am lovit de fiecare dată de incompetența primăriei de câte ori am avut ceva de făcut. Se învârt toți dintr-o parte într-alta, nu știu ce să facă... Doamna primar se ține de scene de spectacole, de tot felul de prostii, de proiecte rupte de realitate, iar noi nu am ieșit nici măcar din noroi, la propriu. Vrea investiții în cultură și sport, iar noi avem încă școli cu wc în fundul curții” - își argumentează Zidaru decizia de a candida. Spune că feedbackul venit din partea cetățenilor este unul bun:   
„Oamenii au reacționat foarte bine la intenția mea de a candida. Sunt foarte revoltați atât pe fostul primar Dorin Bărbuceanu, cât și pe actuala primăriță. Ei vin doar în campanie, mint oamenii și patru ani nu mai dau pe la ei. Ce am avut în ultimul mandat? Scandaluri și bătăi în primărie! Acesta a fost punctul forte.


Ce ar face Cristian Zidaru dacă ar ajunge la Primăria Ștefănești?
„Din toate discuțiile mele cu cetățenii, toate problemele lor se lovesc de colaborarea cu administrația locală, care este în număr foarte mare și ineficient la Ștefănești. E nevoie de o reorganizare în sensul eficienței, astfel încât cetățeanul să simtă și un plus.Aș aduce un city manager și o echipă performantă, oameni care să atragă fonduri, pentru că Ștefăneștiul nu a atras fonduri europene. Nici măcar prin PNDL, programul de suflet a lui Dragnea! PSD avea consiliul local în Ștefănești, îl aveau și pe parlamentarul Velcea, care vrea să candideze acum, dar nu a făcut un minimum de lobby pentru Ștefănești. Nu au făcut decât să toace banii din taxele și impozitele oamenilor. În al doilea rând, aș vrea să reduc decalajul dintre clasele sociale. În Ștefănești avem patru puncte sensibile: Zăvoi, Enculești, Blocuri și Golești. Trebuie să ajutăm și să integrăm populația de acolo și mă gândesc inclusiv la acordarea de burse sociale. Mai sunt de rezolvat problemele de transport, căci și acum oamenii sunt lăsați la marginea Piteștiului. Nici cu utilitățile nu stăm bine! Goleștiul nu are canalizare, sunt multe zone în care s-au făcut canalizări de la mijlocul străzii și încă sunt drumuri neasfaltate în orașul european Ștefănești 2020.”

 

 Mihai-Daniel Diaconu, USR: ,,Nu mai vreau să stau deoparte și să-i văd pe ceilalți cum fac o groază de greșeli!”


„Întorcându-mă după 17 ani de muncă între Italia și Franța, și lucrând de mai bine de 20 de ani ca antreprenor, am văzut o lipsă incredibilă de profesionalism și de dedicare din partea comunității noastre. Nu mai vreau să stau deoparte și să-i văd pe ceilalți cum fac o groază de greșeli.”, își motivează Mihai-Daniel Diaconu, candidatul USR, intenția de a candida la Primăria Ștefănești. De cinci ani a revenit în România, suficient cât să constate că lucrurile în Ștefănești sunt departe de a merge așa cum trebuie.
„Doamna primar este depășită din toate punctele de vedere. Dânsa a fost adusă de PSD de mână ca să fie primar, nu ca să facă ceva pentru noi. Doamna nu are ce căuta acolo. La europarlamentare am câștigat chiar primul loc cu colegii de alianță și cred că am fost primiți foarte bine. Suntem toți oameni tineri, majoritatea venim din mediul privat și vrem să mergem la primărie pentru a obține rezultate, nu pentru a gestiona un buget.”, ne-a mai declarat Diaconu. 


Care ar fi primul lucru pe care l-ar face dacă va ajunge primar? „Având în vedere că există o prăpastie între cetățeni, doleanțele lor și conducerea localității, aș vrea să știu în fiecare moment ce se întâmplă în localitate și ceea ce își doresc cetățenii. Pentru acest motiv, aș pune pe peretele primăriei trei cutii: prima, cea mai mare, ar fi cea pentru nemulțumiri și reclamații, următoarea va fi cea de sugestii, iar ultima, cea mai mică, va fi cea de felicitări și lucruri bine făcute. Obiectivul meu va fi să le schimb ordinea până la finalul mandatului.” 
Diaconu va trebui să-și negocieze candidatura cu colegul din PLUS, căci Alianța va susține un singur om. În acest sens se va face un sondaj. 

 

 Valeriu Tudor: „Scorul partidului nu mă ajută deloc...”


Nu mai târziu de anul trecut, Valeriu Tudor se implica în tot felul de acțiuni, anunțându-și intenția de a candida la Primărie din partea ALDE. Între timp, ALDE a intrat la apă, la pachet cu speranțele lui Tudor că ar putea ieși victorios. 
„Încă nu m-am hotărât dacă voi candida. Îmi doream, dar când văd atâta concurență, mă gândesc că poate nu sunt așa de bun pentru Ștefănești. Aștept să văd cu cine mă voi lupta la aceste alegeri. Nu m-a demoralizat nimeni, dar trebuie să-mi fac o analiză. Scorul partidului nu mă ajută deloc... Ați văzut ultimele alegeri... Contează foarte mult omul, dar acesta trebuie să aibă și un partid în spate. Oricât de orgolios aș fi, trebuie să-mi calculez șansele.”, ne-a declarat Valeriu Tudor. Acesta a dat de înțeles că, la cum arată acum lucrurile, ar putea sprijini unul dintre candidați, de preferabil unul de pe dreapta eșichierului politic.

 

 


Consilierul judeţean PMP, Edi Dima, candidat la Primăria Ştefăneşti

În timp ce PNL şi PSD şovăiesc pe cine să arunce în cursa pentru Primăria Ştefăneşti, PMP şi-a anunţat candidatul, mai ales că mai sunt doar 4 luni până la alegeri. Ştefăneştiul a devenit faimos, în ultimii 4 ani, prin prisma scandalurilor ce au răsunat din Primărie, din păcate, circul fiind la el acasă. PMP vine cu o figură nou şi îl lansează în luptă pe Edi Dima, consilier judeţean şi preşedinte al filialei locale a PMP. În paralel, Edi Dima este şi şef serviciu în cadrul Secţiei de Drumuri Argeş, post pe care îl ocupă din 2012.

 

De ce aţi luat decizia de a candida la funcţia de primar al oraşului Ştefăneşti?
- Candidez deoarece vreau ca împreună cu cetăţenii orașului  să schimbăm în bine fața acestui oraș.Trebuie să-i redăm Ștefăneștiului imaginea de altă dată. Cei 8 ani de activitate din mediul privat, împreună  cu ceilalți 8 ani de activitate dintr-o instituție de stat,  unde am avut întâmplări bune și mai puțin bune,  m-au făcut să înțeleg  mult mai  bine cum ar trebui să funcţioneze eficient o instituție de stat, în special o Primărie.  Consider că este benefic să treci prin toate aceste etape de formare profesională,  pentru a putea fi o soluţie de viitor în dezvoltarea unui oraș. 
Experiența din mediile privat și de stat, corectitudinea,  ambiția, viziunea asupra dezvoltării  și tinerețea, cred că sunt principalele mele atuuri în  fața  celorlalți candidați.

 

Ce proiecte importante aveţi pentru Ştefăneşti?

- Principalul meu proiect pentru Ștefănești este Transparență Totală în chletuirea banilor și administrarea acestei comunități. Infrastructură pentru toți cetățenii: străzi asfaltate pentru toți,  gaze pentru toate locuințele,  apă potabilă pentru toți,  canalizare pentru toți. De asemenea, dezvoltarea și revigorarea sistemului de învățământ din Ștefănești, prin crearea de condiții moderne ținând cont că avem un Liceu Tehnologic și multe școli și grădinițe în condiții nu tocmai bune. Dezvoltarea sportului de masă in Ștefănești. Conservarea și refacerea tuturor  monumentelor istorice și culturale aflate în administrarea localității,  precum și aducerea activităților Centrului Cultural Ștefănești către și pentru cetățeni, prin susținerea  acestuia. 

 

 Cu cine porniţi la drum, ca şi propuneri pentru Consiliul Local? 

-  Toți cei care vor fi în echipa mea de Consilieri locali sunt oameni pregătiți în aproape toate  domeniile. Nu sunt persoane cu notorietate datorită funcțiilor deținute,  deoarece nu consider că notorietatea trebuie să fie criteriul. Sunt oameni din Ștefănești,  care iubesc orașul, care  vor ca împreună cu mine să îl readucem în frunte. Sintem toți o echipă care iubim Stefăneștiul și vrem să fim în slujba cetățeanului.

 

Sursa: saptamanalul ancheta