O nouă metodă de înșelătorie în mediul online! Se numește „Sextortion”

O nou alertă de securitate pe internet! Hackerii trimit mailuri prin care îi anunţă pe internauţi că au avut acces la camera web a laptopului fără ca ei să ştie şi că au fost filmaţi în timp ce se uitau la filme pentru adulţi.

CITEȘTE ȘI ... Părinții sunt disperați! A dispărut un băiat de 15 ani din Mioveni!

Ca astfel de imagini să nu ajungă publice, atacatorii aşteaptă ca victimele să plătească aproape 4000 de dolari. Astfel de atacuri au fost deja înregistrate şi în România, astfel că Centru de Răspuns la Incidente de securitate cirberntică a emis o alertă ca românii să nu intre în capcana atacatorilor. Pentru ca hackerii să convingă victima că are informaţii reale, în mail apar inclusiv foste parole de poştă electronică pe care le folosea. Experţii în criminalitate informatică spun că aceste date provin în urma unor scurgerii de informaţii de la o companie care furnizează servicii de email.

„Tu ai fost ghinionist, în momentul în care ai vizitat un site pornografic - pe acel site exista un malware, care s-a descărcat în laptopul tău în timp ce tu te uitai la videoclipuri. Ţi-am activat camera web şi prin urmare tu ai fost filmat în timp ce vizitai acel site.”

Cu acest mesaj s-a trezit un român care a alertat repede autorităţile. Hackerii i-au cerut 3.800 de dolari ca presupusele imagini compromiţătoare cu el să nu apară public. Această metodă prin care hackerii se pot îmbogăţi uşor se numeşte „Sextortion”. Exploatează mai degrabă naivitatea oamenilor. Chiar dacă este puţin probabil ca hackerii să aibă datele compromiţătoare şi să-şi şantajeze victimele, nu este exclus ca aceştia chiar să poată controla de la distanţă computere.

„Clar tu te sperii, ăsta e primul instinct. Chiar dacă ţi-ai schimbat parola, ştii că parola aceasta a fost valabilă la un moment dat...Au fost şi cazuri în trecut. Sunt anumite tipuri de mallware care asta fac. În momentul în care sunt instalate pe dispozitive pot să îţi activeze camera web.”, Mihai Rotariu, expert cybersecurity CERT-RO.

Cei care au căzut totuşi victime şantajului hackerilor sunt îndemnaţi să anunţe Poliţia şi inclusiv banca, în speranţa că mai e timp ca operatorii să blocheze tranzacţia de bani către atacatori.

Sursa Digi24.ro