O nouă formulă de calcul pentru pensii!

Guvernul a aprobat în şedinţa săptămânală noul proiect al Legii Pensiilor, a anunţat ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu.
Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR), se arată în noul proiect al Legii Pensiilor. Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

Proiectul de lege urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechitățile din sistem dintre femei și bărbați care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuție se egalizează.


'Nicio pensie nu ca scădea după recalculare. Nu se modifică vârsta standard de pensionare şi nici stagiul de cotizare', este anunţul făcut de ministrul Muncii la declaraţiile de presă susţinute după şedinţa de Guvern. Vârsta de pensionare nu creşte, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după şedinţa de Guvern. Totodată, punctul de pensie va fi de 45% din salariul mediul brut, anunţă Vasilescu.

 

Ce modificari avem?

Se prevede reducerea vârstei de pensionare pentru cei care muncesc în condiţii deosebite: Astfel, pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni. O altă modificare prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzători.


Printre noutăţile aduse la Legea Pensiilor este introducerea masteratului şi doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte. Ministrul Muncii a anunţat şi că se introduce principiul contributivității, în așa fel încât cei care contribuie acum pentru pensii să aibă asigurată pensia în viitor.