O nouă anchetă anticorupție zguduie administrația publică în plin an electoral

După o perioadă bună în care a stat în umbră, părând că lasă corupția să își facă de cap și să se revigoreze, DNA iese la înaintare din prima lună a anului 2020 cu un dosar care implică zeci de primari și două firme care au un numitor comun în acționariat. Este vorba despre femeia de afaceri Magda Alexandru, care în ultimii ani, prin intermediul firmelor în care este asociat, una de proiectare și una de construcții, a încheiat numeroase contracte cu primăriile din județul Argeș, și nu numai. La acest moment, conform informațiilor pe care le deținem, contractele fac obiectul unei ample cercetări a DNA Pitești și vizează lucrări finanțate atât prin fonduri europene, cât și prin fonduri naționale în cadrul PNDL. Printre alte aspecte verificate s-ar fi ridicat problema unor lucrări care ar fi fost achitate deja fără să fie executate în realitate, după cum ne-au declarat câţiva dintre reprezentanţii administrațiilor locale vizate de anchetă, deși fiecare se jură că nu este şi cazul localității sale. 

Conform informațiilor pe care le deținem, printre cele aproximativ 45 de primării cărora li s-au cerut deja documente în această speță se numără: Sălătrucu, Cepari, Tigveni, Cicănești, Băiculești, Nucșoara, Corbi, Ungheni, Oarja, Godeni, Corbeni, Arefu și Albeștii de Argeș.

 

Panică printre edili
Faptul că Direcția Națională Anticorupție a solicitat documente referitoare la contractele încheiate între administrațiile locale din județ și societățile Magdei Alexandru nu mai este un secret printre primarii argeșeni care au început deja să vorbească între ei și să se agite, mai ales după ce foarte mulți au avut deja ani buni de pătimit în amplul dosar numit generic Consultanța. Cei pe care i-am contactat ne-au mărturisit fără rețineri că, într-adevăr, li s-au cerut documente, dar că nu prea știu ce legătură ar avea contractele respective cu abuzul în serviciu…


Nicolae Langer – primar comuna Sălătrucu: „Da, este adevărat că ni s-au cerut acte legate de lucrările pe care le-am avut cu firmele respective. La noi au fost două astfel de lucrări, o asfaltare și o alimentare cu apă, ambele efectuate în ultimii doi ani. Contractele au fost atribuite pe SICAP, deci chiar nu știu care ar putea fi problema. Am trimis actele solicitate, acum așteptăm să vedem ce va urma.”

Gabriel Popa – primar comuna Albeștii de Argeș: „Știu despre ce este vorba. În cazul nostru sunt două lucrări: o asfaltare și o alimentare cu apă, ambele efectuate pe vremea fostului primar. Erau două firme diferite, dar care avea aceleași persoane ca asociați. Din cât  știu eu, valoarea contractelor era undeva la 500.000 lei cu TVA fiecare și au fost atribuite prin încredințare directă. Noi am transmis actele, dar mai multe detalii nu vă pot da, deoarece nu știu, mai ales că aceste contracte nu au fost încheiate în timpul mandatului meu.”


Dumitru Slătineanu – primar comuna Tigveni: „În cazul localității noastre, este vorba despre patru contracte, nu mai știu să vă spun exact câte de proiectare și câte de execuție. Acestea au fost încheiate începând cu anul 2012. Unul singur cu o valoare de 4,5 miliarde lei vechi a fost atribuit prin încredințare directă, restul pe SICAP. Chiar nu-mi dau seama care ar putea fi problema. Lucrările au fost executate, deci chiar nu știu să vă spun de ce ne-au cerut aceste documente.”

Cine este Magda Alexandru
Magda Alexandru, pe lângă o prosperă femeie de afaceri de pe meleagurile noastre, proiectant de meserie, consultant în întocmirea unui număr impresionat de proiecte europene pentru diverse primării din județul Argeș și, de câțiva ani, constructor în devenire, este și șef la Facultatea de Electronică, Comunicații și Calculatoare din cadrul Universității din Pitești. A apărut în peisajul public argeșean alături de societățile pe care le administrează în jurul anului 2012, pe vremea când președinte al Consiliului Județean era Florin Tecău. De altfel, gurile rele spun că, pe lângă faptul că sunt colegi la Universitatea din Pitești, acesta ar fi ajutat-o să își facă loc în lumea agitată a constructorilor argeșeni.


Magda Alexandru: „Să verifice și să își ia labele de pe mine!”
Pentru a elucida și mai bine scopul și evoluția acestei megaanchete de început de an a DNA, am luat legătura și cu Magda Alexandru, femeia care coordonează societățile implicate în acest dosar. Deși initial aceasta a părut surprinsă când am întrebat-o despre anchetă, ulterior ne-a declarat că bănuiește în cine bate dosarul acesta. „E normal să se facă controale! Nu e cazul meu să fie un altfel de dosar Consultanța, deoarece eu nu am niciun politician în spate. La mine la firme nu s-au cerut acte. Mie îmi pare bine! Să verifice și să își ia labele de pe mine! Lucrările efectuate de noi au fost verificate de Curtea de Conturi, de Inspectoratul de Stat în Construcții și de Corpul de Control al Ministrului și nu au fost găsite nereguli. Cel mai probabil, această anchetă este ca urmare a vreunui articol apărut în presă sau a reclamației unui alt constructor. Noi nu avem nimic de ascuns! Pe mine, Magda Alexandru, nu mă știe nimeni cu vreun politician în spate, de asta sunt și liniștită. Dar, dacă cineva îmi face o reclamație, este obligatoriu să se verifice. Inițial, am avut o reclamație la o lucrare făcută la Tigveni. A verificat Curtea de Conturi și totul a fost în regulă. Probabil de la acea reclamație, coroborată cu schimbarea de guvern, oamenii verifică. Eu am ghinionul că lucrez și cu foarte multe primării, iar majoritatea din Argeș sunt PSD. Bănuiesc cam în cine bate ancheta asta, dar eu persoana respectivă nu o cunosc, nu am văzut-o în viața mea. Am lucrări în toată țara, cum de acolo nu sunt probleme? Mi se pare amuzant că sunt cerute contracte din 2012, în condițiile în care acestea au fost verificate deja de Curtea de Conturi. Eu am înțeles că este o anchetă la nivel național care verifică lucrările pe PNDL din întreaga țară. Le-au verificat și cei de la ISC, au zis că nu sunt probleme” – ne-a declarat Magda Alexandru.


Deși planează încă o undă de mister cu privire la detaliile din jurul acestui dosar, este evident că, în scurt timp, lucrurile se vor lămuri mai mult, în condițiile în care, în plin an electoral, aproape jumătate din primarii din județul nostru vor fi din nou protagoniștii unei uriașe anchete a DNA. 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta