O echipă a Primăriei Budeasa face aprovizionarea pentru vârstnici şi persoane aflate în autoizolare

O echipă a Primăriei Budeasa face aprovizionarea pentru vârstnici şi persoane aflate în autoizolare

 

În Budeasa, erau, la jumătatea săptămânii trecute, 35 de persoane aflate în autizolare. S-a luat această măsură, deoarece au revenit din ţări aflate în zona galbenă, la acel moment, unde erau mai mult de 500 de persoane infectate cu COVID-19. Oamenii nu sunt bolnavi, sunt sănătoşi şi fără vreun simptom, însă izolarea se aplică tuturor celor reveniţi în ţară în funcţie de anumite criterii, doar ca precauţie pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus. Ca să se asigure că toate persoanele sunt bine şi au cele necesare, primarul Mihail-Nicolae Rachieru îi sună zilnic. Mai mult decât atât, a reuşit să ia legătura şi cu cetăţeni ai comunei care intenţionau să revină în Budeasa.

„Am vorbit cu ei înainte să plece din ţara în care se aflau şi m-au sunat şi de pe aeroport. Ştiu de fiecare când ajunge în comună şi ce traseu va urma. Oamenii sunt chiar disciplinaţi şi respectă autoizolarea. De asemenea, fiind mereu în discuţii cu ei, nu au avut probleme privind aprovizionarea sau alte dificultăţi. Imediat ce a fost confirmat primul caz din România eu am rugat să fie semnalată la Primărie orice întoarcere dintr-o călătorie internaţională.”, ne-a declarat primarul Mihail-Nicolae Rachieru. Aşa cum ne-a mai explicat primarul comunei Budeasa, persoanele aflate în autoizolare sunt verificate de mai multe ori pe zi de reprezentanţi de la Poliţia Locală, Poliţia Rurală şi de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, la ore diferite.

 

În autoizolare intră persoanele sănătoase

În autoizolare intră toate persoanele care se încadrează în următoarele categorii:

- au călătorit în regiuni/localităţi din zonele afectate de COVID-19, aflate în zona galbenă (oricine vine dintr-o călătorie internaţională, cu excepţia celor sosiţi din zona roşie, respectiv Italia, Spania, Franţa, Germania, Iran, care intră direct în carantină);

- au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome sau care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

- au intrat în contact direct cu persoane confirmate cu COVID-19;

- membrii familiei unei persoane care se încadrează într-una dintre situaţiile de mai sus.

Perioada de autoizolare la domiciliu este de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmată.

 

Persoanele de peste 65 de ani au voie să iasă doar între orele 11.00 și 13.00

De miercuri, 25 martie, România a intrat în carantină totală. S-au înăsprit regulile privind circulaţia, iar ieşirile sunt posibile numai în baza unei declaraţii pe propria răspundere în care să se precizeze scopul deplasării şi traseul acesteia sau al unei adeverinţe de la angajator, pentru cei care merg la serviciu.

O măsură aparte a fost impusă persoanelor cu vârste peste 65 de ani, vulnerabile în faţa acestui virus, mortalitatea în cazul acestei grupe de vârstă fiind foarte ridicată. Conform ordonanţei militare nr. 3, „circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00, strict pentru următoarele motive:

a) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

c) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;

d) deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

- Art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/ gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole.”

 

Cumpărăturile sunt făcute şi livrate de reprezentanţii Primăriei Budeasa

Înainte de a se da această ordonanţă militară, primarul Mihail Rachieru a făcut evidenţa persoanelor vârstnice pe care le are în localitate şi, alături de colegii din aparatul de lucru, a luat legătura cu familiile acestora. „Am stabilit o persoană de contact pentru fiecare familie de vârstnici sau bătrâni singuri, avem numerele de telefon ale acestora şi ţinem legătura cu ei. Sunt 42 de persoane de peste 65 de ani de a căror situaţie ştim până acum şi de care ne-am preocupat constant.”, ne-a declarat primarul Mihail-Nicolae Rachieru.

Pentru a îi determina să rămână în perimetrul propriei gospodării, primarul a alcătuit o echipă care va merge în locul lor să le cumpere cele necesare, atât pentru persoanele izolate, cât şi pentru vârstnici. „Reprezentanţi ai SVSU şi angajaţi de la Asistenţă Socială merg la aceşti oameni, în urma solicitării lor, şi le fac cumpărăturile, în baza listei pe care aceştia le-o lasă. Se legitimează, bineînţeles, pentru că nu pot da bani oricui, iar la final, cumpărăturile le sunt lăsate acasă, împreună cu restul. Le-am pus la dispoziţie şi microbuzul de transport elevi, deoarece sunt mai multe drumuri de făcut, plus sacoşele cu produsele.”, ne-a declarat primarul comunei Budeasa.

Apelul primarului Mihail Rachieru: „Ieşiţi doar pentru urgenţe şi strictul necesar!”

Primăria Budeasa rămâne deschisă şi este permanent conectată la solicitările venite din partea populaţiei, cu respectarea unor restricţii de acces şi circulaţie în incinta Primăriei.

„Doresc să mulţumesc cetăţenilor pentru receptivitate şi pentru că respectă măsurile de prevenire impuse. Dacă le respectăm, nu vom avea probleme şi reuşim să reducem răspândirea acestui virus. Vă rog să rămâneţi acasă, deoarece toate măsurile sunt pentru sănătatea dvs. Şi a celor dragi! Ieşiţi din casă doar pentru situaţii urgente şi strictul necesar!”, a fost mesajul primarului Mihail-Nicolae Rachieru.

Primăria Budeasa pune la dispoziţie următoarele numere de telefon:

# pentru cei aflaţi în izolare: 0753.054.642

# pentru vârstnici: 0753.054.640