O bacterie ce provoacă diaree - în topul infecţiilor nosocomiale din spitalele argeşene

De multe ori auzim cazuri în care foşti pacienţi se vaită că s-au dus la spital cu o boală şi au venit cu una în plus. Cam aici intervin infecţiile nosocomiale, acele boli care se iau în perioada internării într-o unitate sanitară cu paturi, fie de la alţi pacienţi, fie de la personalul medical sau administrativ. 

În primele trei luni ale acestui an s-au raportat, de către spitalele din Argeş, 31 de infecţii asociate asistenţei medicale, mai puţin decât în aceeaşi perioadă a lui 2018, când erau consemnate 57 de cazuri. Cele mai multe afecţiuni raportate, respectiv 22, sunt cu Clostridium Difficile, bacterie care determină boala diareică acută, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la Spitalul Judeţean, pacienţii contaminându-se fie în internarea prezentă, fie în cele anterioare în alte spitale. 

Aşa cum se arată în articolele de specialitate, aceasta afecţiune are o evoluţie severă, cu o rată de decese de 50-60%, în absenţa unui tratament adecvat şi administrat precoce. S-au mai depistat infecţii cu rotavirus, cu KLebsiella pneunumiae, pneumonii, bronhopneumonie cu o tulpină a stafilococului auriu, infecţie superficială de plagă chirurgicală, cu Enterobacter eterogenus şi infecţii acute ale cărilor respiratorii superficiale. Aceste infecţii, 1 sau 2 cazuri pe unitate, au fost raportate de Spitalul de Pediatrie, Spitalul de Psihiatrie din Vedea, Spitalul de Recuperare Brădet, Spitalul PNF Valea Iaşului şi spitalul Municipal Câmpulung. În restul unităţilor din Argeş, deşi este imposibil, nu s-a raportat nicio infecţie, însă mai sunt destule luni din an.

Raportările nu reflectă realitatea

În anul 2018, la nivelul spitalelor din judeţ s-au raportat 153 de cazuri de infecţii nosocomiale, cele mai multe fiind, cum era de aşteptat, la Spitalul Judeţean Argeş. Aici au fost 82 de cazuri, cele mai multe fiind la secţiile de Medicină Internă I, Boli Infecţioase Adulţi şi Urologie. După cum se arată în ultimul raport al DSP Argeş, rata incidenței infecțiilor nosocomiale raportate este scăzută și la nivel național, nereflectând realitatea din unitățile santare. 

Se constată totuși o creștere a numărului de cazuri raportate, ca urmare a instituirii sistemului de supraveghere pasivă a infecției cu Clostridium difficile în spitale. Aşa cum subliniază şi autorităţile, în ultimii ani s-au mai scos de sub preş aceste cazuri, însă nu s-a ajuns la raportarea tuturor infecţiilor. Cel puţin un sfert dintre acestea pot fi prevenite printr-o igienă riguroasă.

 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta