NU RATAŢI! DUELUL VIORILOR - spectacol de excepţie în Piteşti

Marţi, 4 octombrie, de la ora 19.00, sunteţi aşteptaţi la un spectacol de excepţie, DUELUL VIORILOR, in noul Centru Multifuncţional din Piteşti.

Intrat deja în tradiţia vieţii muzicale româneşti, „Duelul viorilor” aflat acum la a VI-a ediţie, este un proiect Radio România, organizat de Centrul Cultural Media, Filarmonica Piteşti fiind, ca în fiecare an,  partener cultural. Desfăşurat în perioada 4 octombrie - 15 octombrie 2016, in 11 localităţi din România,  turneul va debuta, anul acesta, la Piteşti.

Violoniştii de renume, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, se vor „duela” din nou, „arbitru” fiind, ca de fiecare dată, pianistul Horia Mihail. Rivalitatea dintre Stradivarius și Guarneri, una dintre dintre cele mai frumoase lupte din toate timpurile, a dat naştere sunetului minunat al viorilor şi măiestriei de neîntrecut a artiştilor.

Liviu Prunaru interpretează pe o vioară  Stradivarius „Pachoud”, iar Gabriel Croitoru pe o vioară „Guarneri del Gesu”, din patrimoniul Muzeului „George Enescu”, pusă la dispoziţie de instituţia de cultură.

Repertoriul ales de această dată alcătuiește un program pe care l-am putea numi „Best of Duelul viorilor”. Cei doi violoniști au ales să revină în fața publicului cu cele mai aplaudate piese din edițiile anterioare, o ofertă muzicală ce nu poate fi ratată, cu frumoase pagini din literatura pentru vioară și pian, care le vor pune în valoare măiestria stilistică, virtuozitatea, tehnica, dar și sensibilitatea și dăruirea.

Ca o recunoaştere internaţională a proiectului, a muzicienilor şi a aplauzelor de pe scenele ţării şi scenele europene, anul acesta, pe 2 decembrie, , cei trei muzicieni vor ajunge pe una dintre cele mai mari și prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

Se spune că majoritatea oamenilor nu ar putea face diferenţa dintre sunetul unei Guarneri sau al unei Stradvarius, iar deosebirea se "simte" numai atunci când se cânta pe fiecare dintre cele două instrumente, însa aceasta depinde mai mult de tehnica violonistului, de presiunea cu care arcuşul atinge pe coarde sau chiar de viteză, mai mult decât de caracteristica sunetului în sine.

Cu toate acestea, discuţiile privind valoarea şi performanţele celor două tipuri de viori au existat înca de la făurirea acestora, când doi dintre lutierii finalului de secol 17 - Antonio Stradivari şi Giuseppe Guarneri - au dat viaţă unor instrumente ce aveau sa devină, peste timp, cele mai faimoase viori din întreaga lume. Competiţia comercială din acea perioadă s-a transformat, peste timp, într-o competiţie muzicală, care i-a împarţit pe împătimiţii melomani în două tabere.