SUB CAMION, UN TELEFON A SUNAT SINISTRU TOATĂ NOAPTEA! Scăpați din Afganistan, UCIȘI de mecanica armatei române!

Sub fiarele camionului, în noaptea aia, a sunat în permanență un telefon. Salvatorii nu puteau scoate trupul bărbatului, darămite aparatul care nu înceta să sune sinistru în hăul de la Dâmbovicioara. La capatul celalalt, se afla o familie isterizată, disperată, care se prăbușea cu fiecare apel la care nu mai avea cine să răspundă, în vreme ce - pe ecranele televiziunilor - se derula prăpădul. Militarul prins sub mormanele de fiare ale cabinei a pierdut războiul. Nu pe cel din Afganistan. Nuuuu, de măcelul de acolo scapaseră toți. Pe cel cu mecanica armatei române, o armată membră NATO.

România a privit încremenită cum îi mor soldații în râpe. Pe reţelele de socializare au fost postate mii şi mii de mesaje de condoleanţe, dar şi de revoltă impotriva sistemului, a tehnicilor româneşti învechite, a neputinței instituțiilor implicate. Vânătorii de munte pierduți erau transportați cu un autovehicul vechi de 20 de ani, căruia i s-a defectat sistemul de frânare, prăbușindu-se intr-o râpă de 30 de metri adâncime.

Oooffff, adică nu au murit în Afganistan unde riscul era de 100% şi au murit din cauza sistemului ticăloşit din România! Nu tu şosele sigure, nu tu parapeți solizi de protecție, nu tu tehnică completă de intervenții la accidente! Tragic! Dumnezeu să-i odihnească în pace! Condoleanțe familiilor!

Au scăpat din Afganistan pentru a deveni victimele tehnicii romăneşti învechite dar ale unei armate membre NATO! Victime ale ignoranței! Astea le avem, cu ele defilăm!

Cauza accidentului , o defecțiune tehnică a camionului care-i transporta .Tehnică de luptă învechită .Să mulțumim jigodiilor care s-au perindat pe la guvernare pt dotarea armatei române.Dumnezeu să-i odihnească pe cei trei eroi ai armatei române!

 

ERAU TINERI ȘI VĂ DAȚI SEAMA... LE ERA DRAG ȘI LOR SĂ TRĂIASCĂ!

George Emilian Cătană, din localitatea Valea Mare Pravăț, este descris ca fiind un om respectuos și cumsecade. Își pierduse tatăl de curând, fapt ce l-a determinat să se bucure de fiecare clipă alături de familia sa. A fost crescut într-o familie de dascăli. Primarul din Valea Mare Pravăț, Ion Boncoi, are numai cuvinte de bine: ”Era un băiat extraordinar de bun, de respectuos. Avea familia împlinită, cu un copil și o soție care îl iubeau foarte mult. Copilul este pe clasa a VI- a. Păcat! Sincer să spun, am plâns de acești băieți.... Am plâns.”

George Emilian Cătană a avut mai multe misiuni în Afganistan, majoritatea durând câte 6 luni.

”Erau tineri și vă dați seama... Le era drag și lor să trăiască. Parcă toate merg de-a-ndoaselea în țara aceasta.” , ne mai spune, cu durere, primarul.

Din aceeași localitate, răniți mai sunt alți doi militari: Iacob - cu fracturi la coaste și Hoaghea - cu ruptură la coloană.

CITEȘTE ȘI ... Video DRONĂ! Locul tragediei de la Dâmbovicioara arată dezolant!

NU MORI ÎNTR-UN RĂZBOI ȘI MORI UNDE NU TE AȘTEPȚI!

Mihai Ionuț Toma, plutonier-major, din Mioarele, era cunoscut drept un om muncitor și cu sufletul întotdeauna îndreptat către familia sa. Avea acasă un băiat, în vârstă 14 ani, care a rămas acum fără tată. Dincolo de cariera militară, bărbatul trăia cu pasiune. Era îndrăgostit de dansul popular românesc, fiind timp de un deceniu membru al ansamblului de dansuri din localitate, iubea motocicletele și mașinile, având o patimă pentru modelele ARO.

”Era un om demn, un om de calitate. Dincolo de faptul că era angajat în armată, l-am avut in ansamblul de dansuri populare al comunei. 10 ani am fost cu el în turnee, prin Croația, prin Turcia. Era o fire deschisă spre cultură, spre port popular, spre alte pasiuni cum ar fi motociclismul. Era un om muncitor și dedicat meseriei pe care o avea.” , povestește primarul Ion Poștoacă

Era o persoană deschisă, oferind ajutor permanent camarazilor săi, dar și oamenilor din localitatea unde locuia. A fost plecat în Afganistan și s-a întors cu misiunea încheiată fără probleme, mai călit. ”Misiunile erau dificile pentru că nu știi ce te așteaptă de la o zi la alta, mai ales după ce s-a renunțat la mașinile marcate cu steagul nostru. Apoi, când au mers toți cu steagul american... atunci lucrurile s-au mai complicat puțin. Era învățat să treacă peste situațiile mai dificile, că doar s-a călit în armată. Știți cum e... nu mori într-un război și mori unde nu te aștepți! Fire deschisă către ajutor!” – povestește tot primarul din Mioarele.

Acum patru ani, Mihai Ionuț Toma  a fost premiat cu diplomă de excelență  pentru activitatea depusa  în slujba armatei române: ”Eu, în fiecare an, la zilele comunei, aleg o tematică și atunci am avut armata. I-am premiat pe toți cei care au plecat în Afganistan. Am făcut o petrecere cu invitați de la Minister, cu fanfară, cu familie. A fost bine, dar din păcate acum vorbim la trecut despre unul din ei. Acestea au rămas amintiri. Cine ar fi crezut că va pieri așa repede?” încheie, vizibil afectat, prim-gospodarul Ion Poștoacă.

 A LASAT ÎN URMĂ O FETIȚĂ DE 3 ANIȘORI

Caporalul Petre Cristian Toader eră căsătorit și cu o familie frumoasă. De fel din comuna Pietroșani, se stabilise, de curând, în Câmpulung.  Bucuria acestuia era fetița sa de 3 anișori. Petre Cristian Toader a fost de mic orientat spre această meserie, fratele său fiind și el militar, la batalionul din Vatra Dornei.

A crescut într-o familie modestă, dar cu bun simț și educație. „A fost un om extraordinar! Un om muncitor, harnic, cuminte. Nu l-am văzut vreodată recalcitrant. Mama lui este din Moldova de fel, tatăl său de aici, din Pietroșani... Oameni modești. Nu am cuvinte!” ne-a declarat primarul din Pietroșani.

CITEȘTE ȘI ... (video) ONOR ÎNAINTE! Cum și-a luat Batalionul 30 adio de la soldații pierduți azi noapte!

RADU TUDOR EXPLICĂ DE CE NU AU FOST FOLOSITE ELICOPTERE IN OPERAȚIUNEA DE SALVARE

O altă dezbatere vie a fost declanșată de declarațiile date de primul-ministru, Mihai Tudose, din noaptea evenimentului, declarații in care domnia sa a criticat forțele de intervenție facand referire la faptul că nu au folosit elicoptere in gestionarea operațiunii de salvare. Românii au perceput declarația premierului in funcție de starea de spirit a fiecăruia, cu păreri pro si contra, dar analistul militar Radu Tudor a ținut să disece controversata declarație, explicând de ce premierul a greșit când s-a avântat să critice intervenția Departamentului pentru Situații de Urgență condus de secretarul de stat, Raed Arafat.

„Prima greșeală a premierului Mihai Tudose a fost povestea cu elicopterul. Spunea primul ministru aseara ca e revoltat de lipsa unui elicopter cu troliu care sa actioneze in zona accidentului.

1. Elicoptere are si MApN si MAI. Unele mai vechi, altele mai noi, ca in toate domeniile. Conducerea MApN (ministru, sef SMG si secretar de stat) impreuna cu Raed Arafat au folosit azi noapte un elicopter sa ajunga la locul tragediei

2. Eventuala interventie a unui aparat de zbor pe timp de noapte o decid specialistii. Ai Fortelor Aeriene in cazul MApN sau ai Inspectoratului General de Aviatie in cazul MAI. Decizia tine cont de vreme, vizibilitate, locatia incidentului – daca este pretabila sau nu pentru aterizare, interventie, etc. NU POLITICIANUL DECIDE CAND SI CUM SE RIDICA UN ELICOPTER. ASTA O FACE SPECIALISTUL, IAR POLITICIANUL RESPECTA DECIZIA SPECIALISTULUI.

3. La Dambovicioara, unde a avut loc tragicul accident, in miezul noptii si pe un relief atat de dificil era imposibila interventia vreunui elicopter. De altfel, nici nu era nevoie. MApN si MAI aveau multe vehicule in zona, suficient personal priceput pentru a interveni sa salveze victimele si sa ridice camionul cazut in rapa. Elicopter cu troliu noaptea in zona muntoasa pentru a ridica epava unui camion pare un film sovietic, de genul celor in care mor si salvatorii odata cu cei raniti

4. La astfel de evenimente, DSU are un plan perfect pus la punct. Deplasarea la fata locului a marilor oficialitati de multe ori mai degraba incurca si are 99% ratiuni de imagine. E un reflex comunist sa vina un ministru, doi sau trei peste un colonel IGSU sau MApN si sa-i spuna : “Auzi, trage cablu mai la dreapta. Muta salvarea mai incolo”. Toti acesti demnitari sunt acolo spectatorii salvatorilor. Ca oricare dintre noi. Am apreciat buna comunicare a premierului, dorinta de a preciza la principalele posturi tv ce se intampla in criza respectiva. Mai putin declaratia neinspirata cu elicopterul noaptea si cu punerea la indoiala, absolut nejustificat, a capacitatii de interventie si salvare a DSU. Dovedita de atatea ori ca fiind mult peste media de profesionalism a unor tari europene super-dezvoltate, cu bugete de 100-200 de ori mai mari ca ale noastre.”