Nu mai stați la coadă! Vă puteți face pașapoarte și preschimba permisul oriunde în țară!

De câteva luni, la Paşapoarte şi la Înmatriculări în fiecare zi se formează cozi infernale. Mai mult, programările pentru eliberarea anumitor categorii de  documente se fac peste câteva luni de zile, ceea ce provoacă mari nemulţumiri în rândul cetăţenilor care apelează la serviciile din subordinea Prefecturii Argeş. Există însă şi soluţii de rezolvare mai rapidă a cererilor de eliberare a unora dintre documente.

CITEȘTE ȘI ... ATENȚIE piteșteni! Se schimbă programul autobuzelor! Începând de mâine...

Puţini sunt cei care ştiu că, pentru două categorii de operaţiuni efectuate de serviciile Paşapoarte şi Înmatriculări, se pot depune cereri şi în alte localităţi, chiar şi în alte judeţe, nu neapărat în cea de domiciliu. Astfel, schimbarea paşaportului dar şi preschimbarea permiselor de conducere (nu şi eliberarea primului permis!) se poate face şi la alt serviciu decât cele din Piteşti sau din judeţ.

CITEȘTE ȘI ... Piteșteni! VINE DELIA! Concert exploziv în Piața Primăriei!

În acest sens, cei care vor să scutească săptămâni sau poate chiar luni de aşteptare se pot interesa la instituţiile similare din judeţele vecine dacă funcţionarii de acolo sunt ceva mai liberi decât colegii din Argeş.

„Referitor la posibilitatea reînnoirii de urgență a permiselor de conducere expirate recomandăm posesorilor să se adreseze ghișeelor deschise în București la sediul DRPCIV din str. Pipera nr. 49, unde se află și centrul de producție, urmând ca titularul să primească în aceeași zi permisul reînnoit” -  a transmis zilele trecute Instituţia Prefectului, printr-un comunicat.

Angajaţi puţini, cereri multe!

Conform reprezentanţilor serviciilor de eliberare a paşapoartelor, principalele cauze ale întârzierilor uriaşe cu care se rezolvă solicitările argeşenilor de eliberare a unor documente le reprezintă, pe de o parte, personalul insuficient (care s-a diminuat constant în ultima perioadă), comparativ cu volumul mare de operaţiuni pe care trebuie să le proceseze şi, pe de altă parte, obiceiul românilor de a cere acte noi pe ultima sută de metri, cum ar fi eliberarea paşapoartelor fix în perioada concediilor.

Aproape nimeni nu îşi mai face paşaport în martie, de exemplu, mai toţi trezindu-se că au nevoie în mijlocul verii, cu doar câteva zile înainte să plece în străinătate.

CITEȘTE ȘI ... Ministerul Sănătăţii ia măsuri! Donatorii de sânge vor avea ...

În plus, profitând de faptul că îi costă la fel, mulţi aleg varianta eliberării în fiecare an a câte unui paşaport temporar, deşi au posibilitatea să ceară documente cu valabilitate de trei ani. În felul acesta, atât solicitanţii consumă mai mult timp şi nervi, cât şi funcţionarii de la Paşapoarte.

„În trimestrul al doilea din acest an au fost eliberate 4945 paşapoarte electronice şi 3470 temporare. Creşterea numărului de paşapoarte temporare faţă de perioada similară din 2016 este de 123,15%. De asemenea, s-au înregistrat creşteri în ceea ce priveşte cererile la misiunile diplomatice şi aprobate de serviciul nostru de 49,95%. Per total, volumul cererilor soluţionate a crescut cu 27,61% faţă de 2016”, a transmis recent Instititutia Prefectului printr-un comunicat.