Nu aduceți copiii bolnavi în colectivitate! „Nu am cu cine să-l las acasă” nu este o scuză!

Gripa a devenit dintr-o boală sezonieră, un temut virus care dă serioase bătăi de cap societății. Ca de obicei, cei mai vulnerabili sunt copiii, motiv pentru care, în acest context, aș dori să îndemn toți părinții să nu își aducă micuții bolnavi la grădiniță (ori la creșă, ori la școală) sau în colectivitate, în general. Nu vreau să spun că ar exista părinți care o fac în mod conștient, doar vreau să atrag un semnal de alarmă. Pentru majoritatea părinților creșa, căminul, grădinița ori școala sunt locurile în care își lasă copiii în siguranță, în timp ce ei pot merge liniștiți la muncă. Este un mecanism social, fiecare avem un program, un serviciu, deci este firesc să nu-ți convină situația când copilul trebuie să stea acasă fiincă este bolnav. 

CITEȘTE ȘI ... Salvamont Argeș solicitat pentru o misiune de recuperare a unui TELEFON!

„Nu am cu cine să-l las acasă” nu este o scuză! Grădinița, căminul ori creșa nu sunt spitale care să îngrijească bolnavi și nici educatoarele nu sunt angajate ca bone ale comunității. Oricât de dur ar suna, aceasta este realitatea și trebuie să ne conformăm în limitele bunului simț civic. Reprezentanții unității de învățământ, prin personalul avizat – asistente medicale - au responsabilitatea de a tria copiii bolnavi la intrarea în unitate și de a-i scoate din colectivitate. 

Dacă aveți copilul bolnav și este diagnosticat ulterior cu ceva contagios, vă rog anunțați unitatea de învățământ, dar și pe părinții celorlalți copiii, colegii micuțului dumneavoastră. Așa și ceilalți părinți pot afla din timp, pot lua măsuri de protecție, sau pot reține, preventiv, copilul acasă o perioadă. În aceiași colectivitate sunt copii care au acasă frați mai mici la care se pot transmite viruși sau alți microbi pe care îi poate purta copilul dumneavoastră și viceversa!

CITEȘTE ȘI ... Ansamblul folcloric "Plai de Dor" din Mioveni a ajuns, cu bine, acasă!

Fie că ne referim la simpla răceală, un roșu în gât, o ușoară febră sau chiar tuse productivă, prima măsură este să luați legătura cu medicul de familie, să faceți o programare sau îi puteți solicita să efectueze o vizită la domiciliu. Pentru siguranța copilului dumneavoastră evitați să mergeți la unitatea de primiri urgențe a spitalului, unde sunt tratate, cu prioritate urgențele medicale. Evitați contactul prelungit, pe holul spitalului sau în alte zone aglomerate, unde pot exista persoane cu adevărat purtătoare ale virusului, unde de la un simplu simptom de răceală puteți contacta un virus contagios.

 


Atenție - Simpla răceală nu poate fi asociată cu gripă, care este transmisă de un virus. Nu orice simptom asociat cu gripa este un caz de gripă. Confirmarea o face doar un medic de specialitate în boli infecțioase.

 

Ascultați întotdeauna sfatul medicului și încercați să vă păstrați calmul. Aplicați metode elemnetare de prevenție precum unele norme de igienă personală corespunzătoare (spălarea mâinilor cât mai des cu săpun, evitarea strănutului în palme din cauză că mâna reprezintă un vector de transmitere a virusului, folosirea batistelor de unică folosință, purtarea de măști în colectivitate), evitați aglomerațiile, stați acasă dacă sunteți bolnav (dumneavoastră, copilul sau orice membru al familiei) sau dacă ați fost diagnosticat și tratați-vă conform sfaturilor medicului.