(video) Noul spital de la Mioveni devine epicentrul pentru bolnavii de  COVID-19

 Întrucât a crescut numărul persoanelor aflate în carantină sau în izolare la domiciliu pe teritoriul județului nostru, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a adoptat o hotărâre prin care s-a stabilit ca serviciile medicale în regim de urgență să fie acordate în unități spitalicești separate, o unitate fiind destinată pacienților suspecți sau confirmați cu COVID-19, iar a doua unitate să acorde servicii medicale pentru celelate persoane care nu prezintă simptomatologie specifică infectării cu coronavirus.

Astfel, s-a decis ca Spitalul Județean de Urgență Pitești să asigure asistență medicală de urgență pentru toate persoanele care nu sunt suspecte și nici purtătoare de virus COVID-19, iar Spitalul Sfântul Spiridon Mioveni să preia toate cazurile suspecte și confirmate de coronavirus. În acest context, pacienții prezenți în unitatea medicală vor fi relocați. De asemenea, Spitalul de la Mioveni va fi suplimentat cu cadre medicale din întreg județul. Vorbim de medicii și asistenți medicali.

CITEȘTE ȘI ... Apel către argeșeni și firme: Ajutăm Spitalul Județean în lupta cu COVID-19!

 

În cazul în care pacienții suspecți sau confirmați cu COVID-19 vor depăși numărul de locuri alocat unității din Mioveni, în sprijinul Spitalului Sfântul Spiridon va veni Secția de Boli Infecțioase din subordinea Spitalului Județean Argeș.

CITEȘTE ȘI ... În carantină 14 zile - Au ieșit la cumpărături deși erau în autoizolare

 

În cadrul declarației de presă, președintelui C.J. Argeș, Dan Manu, a menționat că în maxim două săptămâni, în Argeș, vor ajunge aparatele de testare pentru coronavirus. Între timp, se lucrează la amenajarea spațiilor unde vor funcționa aparatele, iar specialiștii în domeniu se instruiesc la Institutul Național Matei Balș din București.

 

Vă reamintim că ordinul comandantului, avizat de ministrul afacerilor interne pentru instituirea măsurilor necesare limitării răspândirii infecției cu noul coronavirus, începând cu 24 martie, pentru o perioadă de 14 zile, se suspendă internările pentru intervențiile chirurgicale și alte tratamente și investigații medicale spitalicești, care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.De asemenea, se suspendă consultațiile programate și programabile, în structurile ambulatorii ale spitalelor publice și private. În termen de 48 de ore, de la intrarea în vigoare a ordinului, se externează toți pacienții care nu reprezintă urgențe și care nu necesită obligatoriu acordarea îngrijirilor medicale în spital. Astfel, în legătură cu întrebarea referitoare la activitatea medicală din cadrul celor trei spitale municipale, Câmpulung, Curtea de Argeș și Costești, vor fi preluate și internate cazurile acute, serviciile în regim de urgență fiind acordate de Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Confrom actelor normative în vigoare, pentru suplimentarea personalului medical se fac angajări pe o perioadă determinată. După cum bine știți, chiar și înainte de declanșarea acestei situații generată de coronavirus, unitățile sanitare au scos, în nenumărate rânduri, posturi la concurs, mai ales pentru specialitățile deficitare, cum ar fi ATI, Radiologie, Laborator, Cardiologie, Neonatologie, Neurologie, care nu s-au ocupat, aceasta fiind o problemă la nivel național.  
 

CITEȘTE ȘI ... Comandând, nu ești doar spectator! Stai acasă, livrăm noi

Măsuri organizatorice care privesc desfășurarea activității spitalicești din județul Argeș în perioada stării de urgență:

-Desemnarea Spitalului Județean de Urgență Pitești ca unitate spitalicească cu paturi non-COVID-19 care asigură cazurile medicale de urgență pentru județul Argeș;
-Desemnarea Spitalului de Pediatrie Pitești ca unitate spitalicească cu paturi care asigură patologia chirurgicală, ORL, ortopedică, oftalmologică SARS-CoV-2/COVID-19 și Covid-19 cu comorbidități.

În perioada stării de urgență, pentru județul Argeș, preluarea patologiei de boli infecțioase eruptive pediatrice va fi realizată de compartimentul de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Municipal Câmpulung, inclusiv profilaxia antitetanică și antirabică (adulți și copii).

În perioada stării de urgență, personalul din structurile de primiri-urgențe ale Spitalului Municipal Curtea de Argeș, Spitalului Municipal Câmpulung și Spitalului Orășenesc Costești va fi delegat pe o perioadă de 60 de zile, cu posibilități de prelungire conform art.43 din Codul Muncii, în funcție de necesități, pentru asigurarea serviciului de urgență din cadrul Spitalului Orășenesc Mioveni.

Personalul de specialitate, cât și personalul TESA, după caz, din Spitalul Județean de Urgență Pitești, Spitalul Municipal Curtea de Argeș, Spitalul Municipal Câmpulung și Spitalul Orășenesc Costești va fi delegat pe o perioadă de 60 de zile cu posibilități de prelungire conform art.43 din Codul Muncii, la Spitalul Orășenesc Mioveni pentru a asigura asistența medicală și liniile de gardă la această unitate medicală.

Conducătorii unităților sanitare cu paturi nominalizate în hotărârea luată în cadrul CJSU de astăzi, care întră în vigoare începând cu data de 28.03.2020, vor asigura punerea în aplicare a dispozițiilor prezentei hotărâri, în caz contrar intrând sub incidența sancțiunilor prevăzute de lege.