Noul ministru al Sănătăţii:„Problemele la ATI pot fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung”

Noul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a făcut, joi, primele declaraţii în cazul bolnavilor de cancer de la Institutul Oncologic Bucureşti (IOB), pentru care instituţia nu mai are medicamente.

Situaţia dramatică a bolnavilor de cancer a fost dezvăluită la o emisiune de televiziune. La IOB nu mai sunt bani pentru citostatice de bază iar fostului ministru Vlad Voiculescu i-a fost adus la cunoştinţă acest lucru.

 "Am vorbit aseară cu managerul de la IOB şi m-a anunţat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, de dimineaţă, am programată o discuţuie cu directoarea de la Politica Medicamentului şi sper să rezolvăm cât de curând", a spus Ioana Mihăilă.

Ea a fost întrebată dacă spitalul a raportat situaţia la Minister şi a răspuns că va afla după ce îşi preia atribuţiile.

Ioana Mihăilă: Pregătirea unui medic durează 11 ani. Problemele la ATI pot fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung.

Noul ministru al Sănătăţii a fost întrebat, joi, înainte să intre în sediul Ministerului Sănătăţii, cum va gestiona situaţia paturilor ATI.

"Aşa cum a spus şi ministrul anterior, problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă.

Astăzi, împreună cu directoarea de la Asistenţă Medicală vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că aici este cea mai mare problemă, şi vom vedea dacă vom putea să regândim şi să redimensionăm secţiile ATI (...)

Durează 11 ani să pregătim un medic, cu anii de facultate şi cei de rezidenţiat, în medie. Este evident că nu putem rezolva situaţia nici de pe o lună pe alta, nici de pe un an pe altul. Voi avea o întâlnire cu universităţile, săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung...

Pentru asta, colegii mei au făcut toate eforturile să crească numărul de paturi, să facă locuri la secţiile ATI non-COVID. S-au modificat structurile spitalelor COVID şi non-COVID şi lucrurile sunt un pic mai bine faţă de cum erau înainte", a declarat Mihăilă.

 

Sursa: antena3.ro