Noua tulpină a Covid-19 a ajuns în România!

Update, 3 ianuarie 2021, ora 16:00

Reprezentanții Instituției Prefectului Argeș au transmis o precizare de presă în urma informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora în România noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2, ar fi fost identificată la un pacient întors recent în țară, internat la Institutul Matei Balș din Capitală.

Pentru corecta informare a opiniei publice, sunt precizate următoarele:

În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat. 

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini.

Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților.

 

Update, 3 ianuarie 2021, ora 13:30

Noua tulpină a coronavirusului care a apărut în Marea Britanie, a ajuns și în România. 

Medicii de la Institutul Matei Balș au confirmat pentru Digi24 că au descoperit virusul la un bărbat întors recent în țară.

Acesta avea simptome de coronavirus, a fost testat pozitiv și s-a stabilit după analiză că este infectat cu noua tulpină, care este mai contagioasă.

 

Turcia a închis, ieri, ușile călătorilor din Marea Britanie, și asta după ce au fost descoperite 15 infecții cu noua variantă, mai transmisibilă, a virusului care a apărut pentru prima dată în Anglia, pe 8 decembrie. Descoperirea va fi ca numărul de țări care au detectat noua tulpină a COVID-19 să ajungă la 33, relatează The New York Times.

Numărul țărilor care interzic călătoriile din Marea Britanie a crescut și el, ajungând la peste 40.
 
Varianta, cunoscută sub numele de B.1.1.7., a creat panică în toată lumea, chiar dacă nu a dus - cel puțin pentru moment - la cazuri mai severe de Covid-19 față de cele raportate până în prezent. 
Totuși, ca urmare a gradul său mai mare de infecțiozitate, ceea ce, automat, ar duce la o supraaglomerare a spitalelor într-un moment în care multe țări se luptă deja cu creșteri ale cazurilor de coronavirus, precum și pe fondul anticipării unor noi creșteri ca urmare a vacanței și călătoriilor, statele europene - și nu numai - sunt cu ochii pe Marea Britanie. 
 
Lista țărilor care au identificat infecții cu noua variantă a COVID-19 include, pe lângă Statele Unite, Marea Britanie și Turcia - Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania , Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveția și Emiratele Arabe Unite și Taiwan. 

Sursa: realitatea.net