Noua lege a pensiilor - 8 modificări majore

Guvernul a aprobat în şedinţa de miercurea trecută proiectul noii legi a pensiilor, care ar urma să se aplice din septembrie 2021, cu condiţia ca actul normativ să primească şi votul majoritar al parlamentului, unde urmează să fie dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 - 1.265 de lei, 2020 - 1.775 de lei, 2021 - 1.875 de lei. Actul normativ vine cu o serie amplă de modificări, însă nici varianta adoptată de Executiv nu este bătută în cuie, la discutarea sa în Legislativ parlamentarii putând duce propriile amendamente. Până atunci însă principalele noutăţi pe care viitoarea lege a pensiilor le propune românilor sunt următoarele:

1. Toate pensiile vor fi recalculate.

Indiferent de momentul la care a ieşit un român din câmpul muncii, toate pensiile stabilite înainte de intrarea în vigoare a noii legi, adică 1 septembrie 2021, vor fi recalculate. „În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menţine suma în plată”, a precizat ministrul Muncii, Lia-Olguța Vasilescu.
2. Studiile de masterat și doctorat se consideră vechime.

Dacă în prezent sunt luate în calcul la pensie doar studiile de licență, în noua lege şi studiile de master, dar și cele de doctorat sunt considerate vechime în muncă.
3. Se reduce vârsta de pensionare pentru „mamele eroine”.

Femeile care au născut cel puţin trei copii vor avea dreptul să iasă la pensie mai devreme cu şase ani faţă de vârsta standard. Mai mulţi copii, mai puţini  ani de muncă, de la patru copii în sus la reducerea de șase ani adăugându-se câte un an pentru fiecare copil.
4. Rămâne un singur tip de pensie anticipată. 

În prezent, avem atât pensie anticipată, cât și pensie anticipată parțială, diferența între ele fiind că a doua se obține cu penalizări la cuantumul pensiei. Noua lege a pensiilor va reglementa o singură pensie anticipată - cea care acum este cu penalizări.
5. Plăți retroactive la pensii pentru perioade la alegere.

O altă măsură se referă la plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Dacă în prezent plățile se pot face în urmă pentru cinci ani consecutivi, în viitor se vor putea alege perioade precise din orice an anterior. Totodată, această posibilitate va fi permanentă, nu temporară, cum este acum.
6. Modificări în calculul vârstei de pensionare pentru condiţii speciale de muncă.

Condiţiile speciale şi deosebite şi fostele grupe de muncă se păstrează şi, de asemenea, se creează baza legală pentru recunoaşterea altor locuri de muncă în condiţii speciale. Pe de altă parte, însă, au fost coborâte pragurile de reducere a vârstelor de pensionare de la 6 ani la un an pentru condiţii deosebite, şi de la 2 ani la un an pentru condiţiile speciale. De exemplu: pentru un an realizat în condiţii deosebite vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru  un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni.
7. Persoanele văduve vor primi 25% din pensia soţului decedat.

Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie. 
8. Acces online la contribuțiile pentru pensie.

Dincolo de cifre,  proiectul de lege prevede şi debirocratizarea, dar şi accesul online la informaţiile despre propriile contribuţii. Astfel, ANAF va transmite către Casa Naţională de Pensii Publice sumele datorate şi plătite pentru fiecare salariat, iar cetăţenii se vor putea informa de pe site-ul CNPP cu privire la stagiul de cotizare realizat, venitul obţinut şi sumele achitate drept contribuţii. În cazul în care vor constata că angajatorii nu le achită contribuţiile vor putea sesiza organele abilitate.