Nota de plată pentru Bazinul Olimpic Pitești – 17 milioane lei | Sursa Ta

În iunie 2020, a avut loc licitația pentru execuția proiectului de modernizare și eficientizare energetică a clădirii Bazinului Olimpic din Pitești, iar pe 31 noiembrie ar trebui să se încheie investiția. Deși firma constructoare, Construct Steel Market, și-a respectat planul de lucrări, tot intrând mai în detaliu la nivelul structurii clădirii ce adăpostește bazinul, au constatat că este nevoie de mai mult decât s-a prevăzut de către proiectanți. Noul primar, Cristian Gentea, a fost foarte dezamăgit de ce a găsit la fața locului și a declarat, încă din iarnă, că nu acceptă să se facă niște lucrări doar de suprafață, care să ascundă rugina de dedesubt. Astfel, a început demersuri pentru a intra în profunzime pe structura actuală a edificiului, însă asta înseamnă și bani. Contractul de finanțare semnat cu ADR Sud – Muntenia are valoarea de circa 15 milioane lei, iar contractul cu firma Construct Steel Market a fost încheiat pentru suma de aproximativ 12,6 milioane lei. 

 


„S-a făcut un act adițional la contractul de finanțare și s-a modificat bugetul proiectului. De la capitolele la care s-au înregistrat economii, iar aici este vorba de diferența rămasă dintre valoarea estimată (n.r. - 13,35 milioane lei) și cea contractată (12,6 milioane lei) și de la cheltuielile neprevăzute, și s-au acoperit cele în sumă de 268.111 lei fără TVA. ADR Sud Muntenia a avizat actul adițional și a fost aprobat și de Minister. Pe această sumă suntem în regulă, se lucrează și, ce este cel mai important, sunt cheltuieli eligibile. 
Al doilea capitol de cheltuieli suplimentare înseamnă alte 681.677 lei, unde intră, de exemplu țevăraia ruginită care susține cupola. Și pentru acestea se va face act adițional, care acum este trimis la ADR și apoi la Minister. Acestea însă sunt neeligibile și trebuie efectuate cu bani de la buget. Chiar și consilierii locali au aprobat și au spus că trebuie să ni le asumăm. 
După ce semnăm toate acestea, rămân lucrările care nu au fost cuprinse în proiectul inițial, cum sunt conductele ruginite prin care circulă apa ce alimentează bazinele. Aici e vorba de 3.399.165 lei, tot fără TVA. Va trebui să facem o achiziție separată, cu care să ne mișcăm destul de repede, pentru că trebuie realizate lucrările înainte de cheltuieli suplimentare de la capitolul II, cele neeligibile.”, ne-a explicat Cristian Gentea. 

 


Astfel, la nota inițială de 12,6 milioane lei se mai adaugă alte circa 4,35 milioane lei pentru a avea un Bazin Olimpic cu adevărat funcțional, cu componentele vechi de 3 decenii înlocuite și care să îndeplinească criteriile de eficiență energetică.


 

Preluat: saptamanalul ancheta