Norul de praf saharian ajunge în această noapte în România

Un nor de praf saharian ajunge în această noapte în România. Concentrațiile de praf vor fi însă mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, deoarece mare parte s-a depus deja, a spus la Digi24 Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.

„Concentrațiile care se vor semnala în țara noastră vor fi mai reduse, și asta pentru că, în afară de faptul că au colorat cerul, s-au semnalat ieri depuneri semnificative, fără să fi vorbim de precipitații, în țările central și sud-europene. Cei care se aflau la schi în Alpi, în loc să schieze pe zăpadă, s-au trezit că zăpada era acoperită de un strat de praf saharian, de nisip”, a spus meteorologul.

„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse. Acestea foarte probabil se vor semnala în intervalele cu ploaie din această noapte în partea de vest și nord-vest a României și apoi în celelate regiuni”, a adăugat Băncilă.

Norul de praf saharian a trecut pe deasupra mai multor zone din Europa de Vest și a colorat cerul în nuanțe de portocaliu.

În Franța, de exemplu, pulberea adusă de curenții de aer din Sahara a putut fi observată pe mașini, dar și pe zăpadă.


Sursa: Digi24.ro