Noi reguli pentru obţinerea permisului auto

Autoritățile au pregătit noi reguli pentru obţinerea permisului auto din 2020. Începând cu 1 iulie, cei care dau examen pentru obţinerea permisului de conducere trebuie, potrivit ultimelor modificări operate, să aibă cel puţin 10 clase terminate. În trecut, era suficient ca aceştia să fie la vârsta majoratului. De asemenea, pentru reînnoirea permisului de conducere, persoanele mai în vârstă vor fi nevoite să facă mai des controlul medical.

Codul Rutier prevede și sancțiuni mai drastice penstru cei care folosesc telefonul la volan. Acestora li se va suspenda dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Punctul de amendă a fost plafonat
Guvernul a decis plafonarea punctului de amendă la 145 de lei. Valoarea acestuia se calculează, conform legislației , în funcție de salariul minim brut pe țară. Valoarea unui punct de amendă este egală cu o zecime din salariul minim brut pe țară.

Clasa I de amenzi – 2 sau 3 puncte de amendă – 290-435 lei.
Clasa a II-a de amenzi – 4 sau 5 puncte de amendă – 580-625 lei.
Clasa a III-a de amenzi – de la 6 la 8 puncte de amendă – 870 – 1.160 lei.
Clasa a IV-a de amenzi – de la 9 la 20 puncte de amendă – 1.305 – 2.900 lei.
Clasa a V-a de amenzi – de la 21 la 100 de puncte de amendă – 3.045 – 14.500 lei. Clasa V de amenzi se aplică doar persoanelor juridice.

– 2-3 puncte de amendă se iau, printre altele, pentru conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv, nerespectarea obligației de semnalizare a manevrei de schimbare a direcției de mers sau nerespectarea de către pietoni a normelor privind circulația pe drumurile publice;

– 4-5 puncte de amendă se iau pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor și marcajelor de obligare, conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevazute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisa, conducerea unui autovehicul care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emana noxe peste limita legal admisa;

– 6-8 puncte de amendă se iau pentru conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat, conducerea unui autovehicul de către o persoana care nu a preschimbat permisul de conducere național românesc la schimbarea domiciliului sau reședinței, în termenul prevazut de lege sau repăstrarea distantei laterale suficiente fata de vehiculul care circula din sens opus;

– 9-20 puncte de amendă se iau pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul fără a avea montata una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare ori dacă plăcutele cu numărul de înmatriculare ori de înregistrare nu sunt fixate în locurile special destinate, conducerea unui vehicul cu tracțiune animala neînregistrat sau neefectuarea radierii vehiculelor din evidenta, în cazurile și termenele prevazute de lege.

 

 

Sursa: capital.ro/ promotor.ro