Noi reguli la înmatricularea şi radierea vehiculelor

Noi reguli în ceea ce priveşte înmatricularea şi radierea vehiculelor au intrat în vigoare. Procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi a eliberării autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor a suferit numeroase modificări. Ordinul Ministerului Afacerilor Interne aduce câteva simplificări precum şi unele clarificări pe ordinul actual. Una dintre modificările extrem de importante pe care le aduce Ordinul MAI nr. 120/2020, care se aplică deja, se referă la înmatricularea maşinilor noi. Această modificare le dă posibilitatea dealerilor auto să facă ei formalităţi de înmatriculare în numele cumpărătorului. Pentru acest lucru va fi nevoie de un mandat special autentificat de un notar.

 

 


Transcrierea dreptului de proprietate.


Şi la transcrierea dreptului de proprietate, atunci când se schimbă proprietarul maşinii, au apărut mai multe modificări în privinţa celor necesare. Pe listă nu se mai regăseşte fişa de înmatriculare , ci dovada înmatriculării la organul fiscal pe numele proprietarului. De asemenea, a dispărut şi ideea că certificatul de înmatriculare al fostului proprietar să mai fie trecută transmiterea dreptului de proprietate. În plus, dacă acest lucru a fost cerut anterior, noul proprietar va putea aduce plăcuţele a căror combinaţie a numărului de înmatriculare a fost păstrată anterior de către solicitant. Dacă acestea nu îndeplinesc cerinţele impuse de lege sau dacă combinaţia numărului de înmatriculare a fost între timp restricţionată conform legii, acestea vor putea fi reţinute.

 


 Condiţiile în care pot fi păstrate numerele de înmatriculare 


Noul  ordin intrat în vigoare prevede că titularul certificatului de înmatriculare sau înregistrare este obligat să solicite eliberarea unor plăcuţe cu număr de înmatriculare sau înregistrare în locul celor furate, pierdute sau deteriorate în cel mult 30 de zile de la data la care a intervenit una dintre aceste situaţii. Pentru cei care vând maşini şi doresc să păstreze combinaţia numărului de înmatriculare trebuie să solicite acest lucru înainte de momentul radierii maşinii, al expirării anterioare de păstrare sau al transmiterii dreptului de proprietate pe numele dobânditorului. De asemenea, combinaţia numărului de înmatriculare poate fi păstrată timp de un an de la data solicitării cu posibilitatea de prelungire până la cel mult trei ani.


Ordinul de ministru prevede totodată simplificarea procesului de înmatriculare, dar şi posibilitatea obţinerii online a unui duplicat după certificatul de înmatriculare. Tot online se va putea depune şi solicitarea de păstrare a combinaţiei numărului de înmatriculare. Acest lucru nu este posibil în acest moment pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Sursa: saptamanalul ancheta