Noi drepturi pentru clienţii magazinelor

Se pregătesc reguli pentru clienţii magazinelor. Comenzile plasate online vor fi livrate în cel mult două săptămâni. Iar dacă un produs este trimis a treia oară în service, nu va mai reparat, ci înlocuit cu unul nou. Sunt doar câteva dintre modificările propuse de ANPC. În această vară fierbinte, inspectorii au găsit soluţia şi ca aparatele de aer condiţionat să fie instalate în câteva zile şi nu în câteva câteva săptămâni, cum se întâmplă acum, în multe cazuri.


Produse stricate sau livrări întârziate. Sunt cel mai întâlnite probleme ale clienţilor. Inspectorii ANPC propun ca un produs trimis de trei ori la reparaţii, cu aceeaşi defecţiune, să fie înlocuit de comerciant cu unul nou. Iar termenul de livrare să scadă de la cel mult 30 de zile, la 15 zile lucrătoare.

 

 

De cele mai multe ori, comercianţii aruncă vina pe firmele de curierat, iar acestea nu pot fi trase la răspundere dacă nu respectă termenele de livrare.
HORIA CONSTANTINESCU, preşedinte ANPC: Am stabilit de comun acord că 15 zile e termenul maxim în care un echipament poate fi livrat. De ce? Ne-am confruntat cu sesizări în care un aparat de aer condiţionat solicitat în mai, la începutul verii, era livrat în mai, la începutul verii.

 

 

Proiectul prevede ca după livrarea aparatului de aer condiţionat, montajul trebuie făcut în cel mult o săptămână. Comercianţii spun că deja ţin cont de aceste reguli, dar admit că, uneori, sunt greu de respectat.
RAUL FILIP, director achiziţii magazin electrocasnice: Există cazuri excepţionale, într-adevăr, în care diverşi factori, pe care nu putem să îi controlăm: black friday, vârfurile de vânzări, vârfurile de sezon sau probleme tehnice: traficul din Bucureşti, sisteme IT.

 

 

O altă schimbare pe care o propun cei din ANPC este ca în magazin să avem un formular, pe care să ne completăm reclamaţiile. Acestea vor trebui soluţionate într-un termen de 48 de ore de către angajaţii magazinului. Altfel, ne putem adresa Protecţiei Consumatorilor. 30 de reclamaţii ajung în fiecare zi la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Noile măsurile propuse de oficiali sunt încă dezbătute cu vânzătorii. Acestea ar putea intra în vigoare peste trei luni.


Sursa:observator.tv