Nicolae Velcea: „Dacă ies primar, o să fac 99% administrație și 1% politică”

Spune că a decis să candideze în momentul în care a văzut că, în cursa pentru Primăria Ștefănești, și-au anunțat candidatura aceleași persoane care au mai avut șansa să conducă orașul. 
Nicolae Velcea, candidatul PSD în orașul Brătienilor, admite că partidul său a mai avut o șansă. În egală măsură, e convins că atunci când vine vorba de o primărie, nu partidul face diferența, ci omul și lucrurile de care este sau nu este capabil. Din acest punct de vedere, grație experienței din privat, susține că știe ce înseamnă acela un contract, niște responsabilități asumate, și ducerea acestora la bun sfârșit.

„Mulți au spus că vor un om al locului, pe care să-l tragă sufletul și care să le cunoască nevoile și necesitățile”

Domnule Velcea, de când v-ați anunțat candidatura, sunteți zi-lumină printre cetățeni. Care este feedbackul pe care l-ați primit?

- Dacă ar fi să trag o concluzie după toate discuțiile, aș spune așa: oamenii vor o schimbare și vor realizări, nu promisiuni. Oamenii sunt nemulțumiți în mod evident de foștii candidați, spun că se află, ca oraș, undeva prin anii 1992-1993, că au în continuare condiții ca la țară: fără apă, fără canal, fără gaz, fără infrastructură și salubritate. Sunt minime chestiuni ce țin de civilizație pe care nu le au nici acum, în 2020.

 Vă impută concurența că și PSD a contribuit la această realitate...

- Da, corect, se poate spune și așa, cu toate că la Ștefănești a primat mereu conjunctura. A fost vorba de o singură persoană care, sincer, nu știu de ce a fost lăsată atâta timp. Pe mine mă interesează angajamentele pe care personal mi le iau în fața oamenilor. Eu vin din mediul privat, sunt mult mai aplicat și știu că trebuie să-ți onorezi contractele pe care le semnezi. De aceea consider că am de dat socoteală pentru lucrurile pe care mi le asum și la care mă angajez. Oamenii mă cunosc, știu ce pot face, știu ce fel de caracter sunt. Cu excepția domnului Gorgoi, Ștefăneștiul nu a avut niciodată un primar din Ștefănești: născut, crescut și cu domiciliul acolo. Mulți au spus că vor un om al locului, pe care să-l tragă sufletul și care să le cunoască nevoile și necesitățile.

Credeți că din această cauză Ștefăneștiul este acum unde este, că nu au avut primari 100% de-ai locului?

- Nu neapărat, ține și de competențele fiecăruia, dar un om al locului cred că poate fi mult mai dedicat. Nu vreau să fac alte comentarii la adresa celor care au fost primari, pentru că mi-am propus să fac o campanie civilizată, curată, bazată pe ce vreau eu pentru orașul meu. Eu nu am fost în administrație până acum, am lucrat într-o multinațională, sunt parlamentar, consider că am expertiza necesară și chiar îmi doresc să dovedesc acest lucru. În plus, Ștefăneștiul are și fonduri cu care să faci treabă. Faptul că la acest moment se stă pe un excedent bugetar de aproape 4 milioane de euro, în afară de bugetul anual, asta denotă altceva: ori neputință, ori rea intenție. Efectiv nu știu cum să cataloghez faptul că tu stai cu banii în cont, în timp ce nevoile comunității sunt atât de numeroase! Când nu ai, nu ai, dar când stai pe bani...

„ABC-ul civilizației înainte de toate: apă, gaz, canal! Sunt realizabile”

E vina exclusivă a primarului în funcție sau și a Consiliului Local care ne-a oferit atâtea episoade spectaculoase din punct de vedere jurnalistic?

- Mulți pierd din vedere un lucru: PSD, în Ștefănești, niciodată nu a fost majoritar în Consiliul Local. Noi avem 8 din 17 consilieri. Consiliul Local, și o pot dovedi, a aprobat în proporție de 95% hotărârile de consiliu. Nu a aprobat anumite proiecte precum mărirea costului la gunoi sau realizarea unui wc de 150.000 de euro la o școală în care mai sunt șapte copii... E de notorietate și momentul în care primărița a venit cu un proiect în care spunea că a negociat cu Dacia undeva la 1.450.000 de euro pentru stadionul Ștefănești, fără să fie mandatată, iar el a fost cumpărat ulterior de un cetățean privat cu suma de 760.000 de euro. Asta ca să vă faceți o idee de cine, ce și cum a făcut lucrurile în tot acest timp. 

Ultimii patru ani au fost ani câștigați sau pierduți pentru Ștefănești?

- Pierduți, în mod evident. Se puteau face foarte multe! Apă, canal, gaz, gunoi - cu toate necesitățile acestea de bază trebuia terminat în acest mandat! Undeva la 25-30% dintre cetățenii orașului nu beneficiază de aceste condiții. Nu mai povestim că în toată această perioadă nu a fost accesat niciun program național, nici PNDL1, nici PNDL2! Bănuiesc că le-a fost și rușine să acceseze cât timp au stat pe un sac de bani. De fonduri europene nu mai vorbesc! E foarte departe Uniunea Europeană de localitatea Ștefănești! 

Ținând cont de potențialul orașului, cum ar fi trebuit să arate un Ștefănești al lui 2020?

- Dacă facem o comparație, ar fi trebuit să arate cum arată Mioveniul, Topoloveniul, cel puțin... Chiar și Costeștiul este mai dezvoltat! În Ștefănești, locuiesc peste 16.000 de locuitori, dintre care 13.000 cu drept de vot. Sunt oameni noi, care au venit de drag aici, având în vedere zona istorică, zona viticolă... Cred că au avut parte de o mare dezamăgire. Eu sper să treacă peste ea, pentru că neieșind la vot, sunt șanse să iasă aceleași persoane. Eu mi-am propus în felul următor: după ce trec de perioada de campanie electorală, dacă ies primar, să fac 99% administrație și 1% politică. Când spun treaba asta, mă bazez pe faptul că oamenii asta doresc: să le aduci condiții, să trăiască într-un mediu curat și civilizat. Nu e nevoie să-ți faci amici, adepți, alianțe, simpatizanți... Oamenii, dacă te văd că muncești pentru ei, te vor vota. 

Priorități?

- ABC-ul civilizației înainte de toate: apă, gaz, canal! Sunt realizabile.

O să vă ia un mandat doar pentru asta?

- Nici chiar așa! Salubritatea o poți rezolva în maximum un an, iluminatul public în câteva luni de când intri la primărie. Apă, canal, gaze trebuie pe anumite zone, doi ani ar trebui să fie suficient. Mai avem nevoie de locuri de joacă, pentru că cei mici nu se mai joacă așa cum o făceau acum 40 de ani. Identifici locurile și le faci, chiar nu e mare lucru. Poate se vor rupe, trebuie să le monitorizăm video, ca toate bunurile orașului. Nu înființăm o poliție locală, dar facem un dispecerat. Amenajarea stațiilor de transport este iar o prioritate. Trebuie să rezolvăm problema asta în colaborare cu Primăria Pitești. Sunt foarte multe probleme care își pot găsi rezolvarea într-un mandat. Eu le-am identificat nu de acum, le știu măcar în calitate de locuitor. 

Ce v-a determinat să candidați? Știu că nu erați foarte hotărât în acest sens.

- Așa este, dar m-am convins imediat de necesitate când am văzut cine candidează: adică aceleași persoane! Asta îmi garantează că Ștefăneștiul nu va avea cum să meargă pe un drum normal.