Nicolae Pană: „Pun mare preţ pe educaţia tinerilor din Coşeşti. Dovadă stau investiţiile în şcoli şi grădiniţe!”

În contextul trendului demografic existent la nivel naţional şi în care, în mod natural, se înscrie şi localitatea Coşeşti, în ultimii patru ani administraţia locală a comunei a fost nevoită să comaseze o parte din unităţile de învăţământ, aşa încât la momentul actual în Coşeşti există trei şcoli - două gimnaziale şi una primară, în clădirile unităţilor în care nu mai învaţă elevi funcţionând acum doar grădiniţe.

„Avem toalete în interior în absolut toate unităţile de învăţământ din localitate, atât şcoli, cât şi grădiniţe. Toate unităţile de învăţământ beneficiază de condiţii foarte bune de desfăşurare a actului educaţional, datorită investiţiilor realizate atât cu fonduri din bugetul local, cât şi cu sprijin de la Consiliul Judeţean. Eu pun mare preţ pe educaţia tinerilor, pentru că ei sunt cei care vor duce mai departe această comună, drept dovadă că în aceşti patru ani, împreună cu colegii din Primărie şi Consiliul Local, am alocat sume importante de bani pentru acest domeniu”, spune primarul Nicolae Pană, enumerând câteva dintre investiţiile realizate în ultima perioadă la şcoli şi grădiniţe: achiziţionarea de centrale termice noi care să asigure confortul elevilor precum şi dotarea cu tot ce este necesar a sălilor de clasă.

 


 Pregătirile pentru noul an şcolar sunt în toi


La Coşeşti, de câteva zile, sunt în toi pregătirile pentru noul an şcolar, iar administraţia locală este direct implicată în acţiunile prin care se pun la punct în cele mai mici detalii măsurile speciale ce au ca scop limitarea răspândirii noului coronavirus:

„Am luat toate măsurile pentru a începe anul şcolar după cel mai bun scenariu. În majoritatea claselor, se poate păstra cu uşurinţă distanţarea socială, iar acolo unde efectivele de elevi sunt sporite, vom proceda la asigurarea distanţei de siguranţă între copii prin diverse măsuri: montarea de panouri de plexiglas între bănci sau, de exemplu, la una dintre şcoli am putut pune la dispoziţie un spaţiu din incinta Căminului Cultural, aflat lângă unitatea de învăţământ, unde amenajăm temporar o sală de clasă improvizată, astfel încât elevii să poată învăţa în condiţii de siguranţă, cel puţin până la găsirea unei alte soluţii, dacă va fi nevoie. De asemenea, în satul Leiceşti cătunul Corbu am transferat o clasă, spaţiul de aici permiţând asigurarea distanţării. Bineînţeles, ne-am asigurat că avem toate materialele necesare dezinfectării”, spune primarul Nicolae Pană, care recunoaşte că începerea noului an şcolar în contextul pandemiei de COVID-19 ridică o serie de probleme pentru care cu greu se pot găsi soluţii de rezolvare: 


„Apar două probleme pe care suntem pe cale să le soluţionăm, dar care ne-au creat ceva emoţii: prima - transportul! Noi asiguram transportul tuturor copiilor din comună, de la cei mici până la cei de clasa a VIII-a. Un lucru deloc uşor în condiţiile în care nu avem decât un microbuz şi în condiţiile în care comuna Coşeşti se întinde pe o suprafaţă destul de mare. Acum, pentru a respecta toate normele de siguranţă, apare o mare problemă, pentru că microbuzul trebuie să circule doar cu jumătate din capacitate. Încercăm să mai închiriem nişte microbuze şi sunt convins că până la urmă o vom scoate la capăt. O a doua problemă cu care ne-am confruntat o reprezintă asigurarea asistenţei medicale în şcoli, pentru că numărul de elevi nu ne permite să avem cabinet de medicină şcolară şi desfăşurăm activităţi cu copiii în trei şcoli. Toate localităţile din mediul rural unde activitatea educaţională se desfăşoară în mai multe corpuri au aceeaşi problemă.”, a explicat edilul comunei Coşeşti.