Nicolae Dinică: Vreau să aduc plusvaloare comunităţii din care fac parte

Născut în Corbeni, crescut într-o familie modestă în care a fost al şaptelea copil, absolvent al Seminarului Teologic, cu studii la Academia Militară, Colegiul Naţional de Apărare şi în prezent masterand în Administraţie publică, Nicolae Dinică este candidatul PSD la funcţia de primar al comunei Corbeni. Fost consilier eparhial la Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, preotul Nicolae Dinică a ales să se suspende din activitatea clericală pentru a face mai multe pentru comunitatea în care s-a născut şi în care trăieşte, pentru a le oferi oamenilor din Corbeni nu numai povaţă şi alinare, ci şi condiţii de trai mai bune. 

 


 Ce v-a determinat să candidaţi la funcţia de primar?


- Avem o comună ruptă din rai, cu peisaje de poveste şi oportunităţi de dezvoltare, mai ales în sfera turistică, inimaginabile. Dar la capitolul infrastructură localitatea noastră e praf: n-avem drumuri, n-avem canalizare, n-avem apă de calitate, n-avem gaze... Încurajat de apropiaţi, care ştiu ce pot să fac, am decis să mă implic mai mult în viaţa comunităţii şi să candidez la funcţia de primar. Am avantajul de a avea experienţă în management public, experienţă dobândită în cadrul Arhiepiscopiei, unde m-am ocupat de tot ce înseamnă protocoale, delegaţii naţionale şi internaţionale, prilej cu care am stabilit relaţii de prietenie şi de colaborare cu mulţi factori de decizie la nivel naţional.
Tot ce am realizat în viaţă a fost făcut cu propriile forţe. Nu vin în administraţie în necunoştinţă de cauză: ştiu ce înseamnă un drum făcut ca lumea, un şanţ, o vale curată, iar experienţa acumulată în activitatea administrativă în cadrul Arhiepiscopiei o desăvârşesc acum prin studiile aprofundate de master în administraţie publică.

 

 

 Aţi renunţat la preoţie pentru a putea candida?


- Trebuie subliniat faptul că la preoţie nu poţi renunţa, aşa cum insinuează unii şi alţii, pentru că preoţia este o taină. Singurul lucru la care am renunţat este raportul de încadrare, postul pe care îl ocupam. Rămân în continuare preot şi pot sluji benevol. Dar, ceea ce am făcut eu în cadrul Arhiepiscopiei iată că se îmbină oarecum cu activitatea de administraţie publică, pentru că ambele au ca scop slujirea omului. Vreau să aduc plusvaloare comunităţii din care fac parte şi consider că am atuurile necesare, cu atât mai mult, cu cât spre deosebire de alţi candidaţi, sunt conectat la realităţile satului de munte argeşean şi ştiu care sunt nevoile oamenilor.

 

 

 Principalul obiectiv - asigurarea unei ape de calitate în reţeaua publică


 Care sunt principalele proiecte pe care vi le-aţi propus ca viitor primar al comunei Corbeni?


- Sunt foarte multe proiecte de realizat, întrucât până acum a fost un blocaj total - de exemplu, deşi pare ireal şi greu de crezut în condiţiile în care sunt atâtea oportunităţi de finanţare, în ultimii opt ani nu s-a făcut niciun proiect în Corbeni. Vreau ca, împreună cu echipa PSD Corbeni, să aducem comuna noastră într-o stare de normalitate pentru secolul în care trăim: în primul rând, am ca obiectiv principal asigurarea unei ape de calitate, pentru că, deşi trăim într-o zonă de munte, cu ape limpezi, culmea!, în reţeaua publică de la Corbeni curge o apă de cea mai proastă calitate, cu tot felul de impurităţi şi vietăţi! Nici măcar pentru maşinile de spălat nu e bună, foarte mulţi se plâng că au fost nevoiţi să îşi schimbe maşinile de spălat după ce acestea s-au stricat din cauza filtrelor înfundate sau a altor probleme cauzate de apa plină de mizerii.
O altă prioritate şi o necesitate a comunităţii vizează canalizarea, care, deşi s-a realizat de cinci ani, nici la momentul de faţă nu este funcţională, proiectul fiind realizat de-a dreptul haotic. Practic, este posibil să nici nu funcţioneze vreodată, pentru că nimeni din cadrul administraţiei locale de atunci nu a urmărit evoluţia lucrărilor şi astfel s-a ajuns şi la situaţii revoltătoare, precum spargerea ţevilor după ce au fost răsturnaţi bolovani peste conductă.  În momentul de faţă, lipsa unei canalizări funcţionale reprezintă o problemă serioasă, în condiţiile în care turismul în zonă ia amploare. 
Un alt obiectiv important îl reprezintă drumurile. Dacă în localităţile vecine, precum Cicăneşti sau Arefu, s-au asfaltat aproape toate drumurile, la Corbeni nu s-a realizat mai nimic! Turiştii vin în zonă în număr mare, dar notele pe care le dau pe Booking pentru infrastructură sunt de... corigenţă! De exemplu, avem un drum care leagă Corbeniului de Brădet, pe lângă poalele Ghiţului, o zonă superbă, unde, din cauza drumului, oamenii sunt efectiv rupţi de restul lumii. Dacă vine o salvare, o maşină de pompieri nu pot urca până la locuinţele oamenilor. Dacă acel drum ar fi modernizat, pe lângă faptul că le vom asigura locuitorilor de aici o legătură cu lumea, se creează premisele dezvoltării turistice a zonei, care beneficiază de un peisaj încântător. De altfel, trebuie să ne axăm pe turism şi, în acest sens, intenţionăm să dezvoltăm oferta de atracţii în zonă, pentru a-i convinge pe oaspeţi să rămână mai mult timp şi mă gândesc aici la sprijinirea înfiinţării unui centru de agrement estival, derularea unor proiecte prin care să fie promovate cultura şi tradiţiile populare autohtone, gastronomia locală etc.
Nu în ultimul rând, un proiect extrem de important îl reprezintă reţeaua de gaze. S-a oprit conducta la hotarul comunei şi oamenii sunt de-a dreptul descumpăniţi că nu beneficiază de această utilitate. 
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele pe care le propun împreună cu echipa PSD Corbeni pentru localitatea noastră, pe lângă acestea noi avem proiecte şi pe linia infrastructurii educaţionale, proiecte special gândite pentru comunităţile de rudari din comună, oameni care muncesc, dar de care administraţia locală a cam uitat, dar şi proiecte pentru persoanele vârstnice - cum ar fi un centru social unde să beneficieze şi de asistenţă medicală.