Nicolae Barbu - soluţii pentru furnizarea în bune condiţii a serviciilor de apă şi canalizare

Primarul liberal Nicolae Barbu face eforturi susţinute pentru a asigura furnizarea în condiţii bune a serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare pentru toţi cetăţenii din comuna Valea Iaşului. Împreună cu echipa sa formată din Andrei Grigorescu, Emil Gorunescu, Constantin-Marius Bărbulescu, Valeriu-Georgică Sandu, Oliver Bucur, Gheorghe Sorescu, Stelian Petricu, Ion Iorga, Nicoleta-Eugenia Vintilă-Ducu, Diana-Alexandra Oprea, Ramona Mihăilă, Gheorghe Duculescu, Ion Mărgineanu, primarul Nicolae Barbu a analizat situaţia existentă şi a stabilit modul de funcționare în perioada următoare a sistemelor de apă și canalizare. Echipa PNL din Consiliul Local Valea Iaşului explică şi cum s-a ajuns în situaţia în care, pe de o parte, locuitorii din Valea Iaşului să fie nevoiţi să plătească un preţ destul de mare pentru aceste servicii, dar şi cum, pe de altă parte, împreună cu echipa sa a căutat, în regim de urgenţă, să găsească soluţii de rezolvare, astfel încât oamenii din comună să aibă apă. 


„Reţelele de apă şi canalizare au fost concesionate, aşa cum am fost obligaţi de reglementările ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice), care a interzis continuarea contractelor cu firma Aquarterm din Curtea de Argeş. Licitaţia pentru concesionare aprobată cu unanimitate de voturi în Consiliul Local a fost realizată abia a patra oară, după ce la primele termene nu a participat nimeni.
Comisia de licitaţie cu președinte viceprimar Cristian Enescu - acum candidat la postul de primar din partea PSD - a acceptat preţul de 12,67 lei pentru furnizarea unui metru cub de apă şi canalizare (5,87 lei apa şi 6,80 lei canalul). După foarte multe negocieri cu firma câştigătoare, purtate de primarul Nicolae Barbu, ajutat de unii dintre colegi, cumva împotriva unor consilieri și a viceprimarului Enescu care nu au vrut să colaboreze, am aprobat, la limită preţul de 9,22 lei (5,47 lei apă şi 3,75 lei canalul) pentru trei luni, preţ ce a fost reconfirmat cu mare majoritate pentru următoarele nouă luni.
Din păcate, deși au fost cetățeni supărați că prețul este mare, firma care a câştigat licitația nu a putut să gestioneze corespunzător rețelele și s-a retras începând cu 1 iulie 2020. Am fost nevoiți să înființăm prin hotărâre de Consiliu Local societatea comercială de interes local Serviciul Administrarea Patrimoniului Comunei Valea Iașului SRL. Suntem gata cu toate documentele, astfel că, pe lângă gestionarea rețelelor de apă și canalizare, această societate se va ocupa de administrarea domeniului public și privat. Primele măsuri au fost luate și, începând din 10 septembrie 2020, prin realizarea unei stații de pompare care a fost aprobată prin HCL la limită (doar de consilierii locali care acum se găsesc pe lista PNL au votat), va putea fi asigurată alimentarea cu apă, cu presiune corespunzătoare, a străzilor Vlad Țepeș, Mihai Eminescu, Câmpului, Salcâmilor, Teilor, Goidan și jumătate din str. Cearșor (de la Ducu Toader în jos).
În acest fel, din 1.200 de locuitori (600 - Cerbureni, 250 - Borovinești, 350 - Mustățești) deserviți de bazinele de 80 mc mai rămân doar 700 de locuitori. Garantăm că nu vor mai fi probleme nici de cantitate, nici de presiune. Bazinele vor furniza apă satului Cerbureni (Cearșor până la Ducu Toader, Mihai Viteazu până la Păun Petre, Bălășesti până la Cireașe Ion) și satului Borovinești.
Dacă 90% din cei circa 1.100 de abonați din comuna Valea Iașului realizează căminul de apometru (cu dimensiunea de 1m x 1m x 1m cu capac corespunzător), așa cum este legal (nu la zeci de metri, nu în beci, nu în bucătărie cum sunt acum unele!) am discutat să reducem prețul la nivelul celui perceput în Curtea de Argeș, atât la apă, cât și la canalizare, începând cu 1 ianuarie 2021. Deci rugăm cetățenii să ne ajute pentru a reduce prețurile.”, arată reprezentanţii PNL din Consiliul Local Valea Iaşului.