S-a rupt coaliția PSD-ALDE! ALDE și PRO România - alianță electorală

UPDATE 18:30

Conducerea ALDE a decis, luni, ca formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu să iasă de la guvernare. Miniștrii partidului trebuie să își depună demisiile, urmând ca premierul Viorica Dăncilă să numească în locul celor 4 miniștri ALDE, intermiari. Decizia vine după ce liderii ALDE și Viorica Dăncilă nu s-au înțeles în privința restructurării guvernului și a unui nou program de guvernare. 

Au existat în cadrul ședinței ALDE doar 2 abțineri pentru ruperea protocolului cu PSD, 2 abțineri pentru retragerea de la guvernare. 2 voturi împotrivă și 9 abțineri la susținerea candidaturii lui Mircea Diaconu pentru alegerile prezidențiale și 2 voturi împotrivă și 9 abțineri pentru alianța cu partidul lui Victor Ponta. 

În cadrul discuțiilor de la Palatul Victoria, liderii ALDE și-au exprimat în fața Vioricăi Dăncilă nemulțumirea legată de faptul că aceasta nu a venit cu niciun proiect de îmbunătățire a progarmului de guvernare și de restructurare a ministerelor.

Odată cu decizia de a rupe coaliția, Călin Popescu Tăriceanu renunța la candidatura proprie pentru alegerile prezidențiale și la șefia Senatului. Urmează ca demisia din funcția de președinte al Senatului să fie depusă la începutul sesiunii parlamentare. ALDE îl va susține la prezidențiale pe Mircea Diaconu, alături de cei din Pro România cu care vor semna o alianță electorală.

Conform Constituției și a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar.

În acest moment, PSD are 204 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidului lui Victor Ponta odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și înființarea unei alianțe cu Pro România.
 

Călin Popescu Tăriceanu, după ședința ALDE: ”ALDE voia un nou program de guvernare, o echipă guvernamentală restructurată, un număr de secretari de stat reduși la jumătate, o proiecție pentru rectificarea bugetară. Percepția publică legată de slaba competență a guvernului. Nu am avut nicio contrapropunere și i-am spus dnei prim-ministru că le voi prezenta colegilor situația așa cum este. Am decis ieșirea de la guvernare. Nu este o decizie ușoară. Nu putem cauționa măsuri fără o bază corectă.

Am încercat vreme îndelungată să credităm această guvernare pentru că am considerat că e nevoie de stabilitate

E mai bine să ne despărțim.

Observ la dna Dăncilă că…i-am propus să vină în Parlament cu restructurarea. A spus că n-are curaj. I-am propus să reducă la jumătate numărul secretarilor de stat. N-are curaj. Dna Dăncilă nu are curaj!!!

Partidul de Opoziție votează motiunea de cenzură împotriva guvernului.

ALDE a votat ieșirea de la guvernare. Au existat două abțineri. Un alt punct votat a fost denunțarea alianței cu PSD. Totodată, ALDE va forma o alianță electorală cu Pro România. 

ALDE îl va susține pe Mircea Diaconu la prezidențiale. 

Îl vom susține pe Mircea Diaconu la prezidențiale. Este nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. M. Diaconu ne-a spus că are nevoie de un sprijin logistic.”

Surse din ALDE susțin că miniștrii partidului vor demisiona marți din Executiv. Decizia oficială urmează să fie luată în ședința de la ora 16:00. De asemenea, ALDE ar putea vota o eventuală moțiune de cenzură a opoziției. Călin Popescu Tăriceanu va renunța și la șefia Senatului, poziție din care va demisiona la începutul sesiunii parlamentare. 

Conform Constituției și a deciziilor CCR, Viorica Dăncilă este obligată să vină în Parlament în termen de 45 de zile pentru a cere un nou vot de reconfirmare, odată cu schimbarea culorii politice a guvernului. În cazul în care nu adună numărul suficient de voturi, adică 233, guvernul rămâne interimar.

ALDE are patru miniștri în Guvern, este vorba de Grațiela Gavrilescu, vicepremier și ministrul Mediului, Ramona Mănescu, ministru de Externe, Anton Anton, ministrul Energiei și Viorel Ilie, ministru pentru Relația cu Parlamentul. 


Sursa: Digi24.ro