NEWS! Maternitatea si Neontalogia SJU - rezultat final! De maine isi reiau activitatea!


Vești extrem de bune vin dinspre Spitalul Județean  Argeș, după ce, în această seară , au sosit și ultimele rezultate la testele de tip PCR efectuate personalului din Secțiile Maternitate și Neonatolgie. 

În acest moment, conform tuturor datelor de testare existente, NU MAI EXISTĂ NICIO SUSPICIUNE privind starea de sănătate a personalului medical. 

Pericolul de pe cele două secții a dispărut și, începând de mâine, atât Maternitatea, cât și Neonatologia Spitalului Județean vor funcționa din nou și vor putea prelua viitoarele mămici din întreg județul. 

Vă reaminim că, în urmă cu trei zile, s-a luat decizia mutării tuturor pacientelor și copilașilor de pe cele două secții de la Spitalul Județean în noul spital de la Mioveni, ca urmare a confirmării unor teste aferente personalului medical. 

Astfel, la Obstretică Ginecologie, cadrele medicale au fost inițial suspuse unor teste rapide. Dintre toate persoanele testate, 6 au ieșit pozitiv pe acest tip de teste: 5 asistente și medicul Marcel Buzatu, șeful Secției. 

Având în vedere acest potențial risc, personalul respectiv a fost imediat izolat și s-a dispus testarea în sistem PCR. În TOATE cazurile, rezultatul testelor PCR s-a întors NEGATIV. 

Mai mult, pentru că așa impune procedura, s-a făcut un al doilea test PCR și acesta (ale cărui rezultate finale au venit în urmă cu o oră) a confirmat irevocabil faptul că cele 6 persoane nu au nicio infecție COVID.  

Reamintim că testele rapide indică două valori specifice anticorpilor, așa că pot fi de multe ori fals pozitive (în sensul în care persoana testată are o anume categorie de anticorpi), dar sunt un reper foarte bun pentru identificarea potențialelor riscuri și demararea procedurilor de testare în sistem PCR (exudat). 
 

La Neonatlogie, două cadre medicale au fost identificate ca fiind pozitive și ambele (asistente) sunt intrenate la Mioveni. 

În cele două secții, joi și vineri, TOT PERSONALUL a fost testat în sistem PCR și toate rezultatele, mai puțin cele aferente celor două asistente de la Neonatologie, s-au întors ca fiind negative. 

Mai mult, secțiile au fost suspuse unor proceduri drastice de dezinfectare și nebulizare, ele fiind acum securizate din punct de vedere al mediului de lucru și de internare. 

Având în vedere acest status, începând de mâine, atât Maternitatea, cât și Neonatologia își vor relua activitatea, secțiile fiind deschise pentru a prelua viitoarele mămici din întreg județul. 

Acest aspect este extrem de important întrucât, la momentul actual, Spitalul Județean asigură maternitatea – suport pentru întreg Argeșul, după ce spitalele municipale sau orășenești care aveau astfel de secții specializate au intrat în circuitul COVID. Pentru mămicile care sunt suspecte sau confirmate ca având virusul, Maternitatea pusă la dispoziție este cea de la Câmpulung.

Dacă, printr-o situație de urgență, o gravidă suspectă sau confirmată ajunge totuși la Spitalul Județean, fără a se mai putea asigura transferul ei în condiții de siguranță către Câmpulung, în secția de Maternitate a unității din Pitești a fost creat un sector separat, unde aceasta poate să primească ajutorul medical necesar aducerii pe lume a copilului. 

Acest sector este însă total independent de Maternitatea de bază, cu circuite separate și personal medical separat. 

“Au existat numeroase îngrijorări, firești de altfel, din partea viitoarelor mămici cu privire la situația din cele două secții de la Spitalul Județean, secții destul de vulnerabile. 
Am ales să se verifice de două ori, în sistem PCR, personalul care a ieșit fals-pozitiv la testele rapide si să fie testat întreg colectivul de pe ambele secții. Pentru orice eventualitate, s-a realizat o procedură complexă de curățenie, care a impus o nebulizare a secțiilor, urmată de dezinfecție și de o a doua nebulizare. 
În acest moment, ambele secții (și întreg personalul lor) sunt pregătite să își reia activitatea și să preia cazurile de peste tot din județ. 
Am luat de altfel acordul de principiu al DSP încă din această seară, așa că – de mâine dimineață – ne întoarcem la lucru! Mămicile și copilașii mutați la Spitalul Mioveni vor rămâne acolo pentru că nu sunt într-un număr foarte mare și ar fi mai deranjantă procedura de a-i aduce înapoi.

Pentru orice caz care apare de mâine dimineață, Secțiile de Maternitate și Neonatogie de la Județean sunt însă pregătite și ultraverificate!” , ne-a declarant doctoral Marcel Buzatu, șeful Secției de Obstretică Ginecologie din Spitalul Județean Argeș.