News alert! Studentă suspectă- băgată în carantină în căminul de pe Doja!

 

 Info!!! 


Panică în căminul de pe Doja, din Pitești, după ce personalul și tinerii cazați au sesizat că o studentă străină s-ar afla, de câteva zile, în carantină, într-o cameră din cămin. 

Potrivit celor care au sesizat această situație, se pare că studenta ar fi ajuns la aeroport, în România, zilele trecute, din regiunea Lombardia din Italia și ar fi completat un chestionar în care pasagerii care sosesc din Italia sunt obligați să specifice, printre altele, dacă vin din zonele afectate de coronavirus.

CITEȘTE ȘI ... 100 de argeșeni izolați la domiciliu! Alți 100 vin acasă!

După ce ar fi completat chestionarul, fata ar fi fost lăsată să plece, iar de-abia la câteva zile distanță, personalul de la aeroport ar fi citit chestionarul. Atunci ar fi anunțat autoritățile cu privire la studenta străina care trebuia băgată în carantină. Ulterior, conducerea UPIT ar fi fost informată, iar administratorul ar fi cazat-o pe fată într-o cameră, chiar în cămin.


Pe de altă parte, contactat de redactorii Sursa Ta, rectorul Dumitru Chirleșan (căminul aparține Universității din Pitești) spune că situația nu este chiar așa cum îi îngrijorează pe cei care s-au sesizat. Domnia sa declară că este vorba despre o vietnameză, studentă în anul pregătitor, care, însă, nu ar fi fost în Italia, ci în Polonia, printr-o bursă Erasmus. 

CITEȘTE ȘI ... TOATĂ FAMILIA rămâne 14 zile în casă, nu doar cel venit din Italia! Este oficial! Apel la responsabilitate!
 

     „Studenta s-a întors în România și a anunțat autoritățile despre călătoria ei, având suspiciuni că ar fi intrat în contact cu          persoane infectate cu coronavirus. Chiar ea a ținut să fie ținută sub supraveghere, iar noi i-am oferit o garsonieră într-un segment al campusului unde nu se intră decât pe partea respectivă. În niciun caz nu este ținută într-o cameră a căminului”, a transmis rectorul Dumitru Chirleșan.

De asemenea, rectorul Universității din Pitești spune că în interiorul Campusului Universitar există un plan foarte bine pus la punct de prevenire și adaptare la situație:

   „Azi am echipat toate toaletele din campus, din toate corpurile, cu săpun și dezinfectanți. Mâine vom face reuniuni cu toți studenții pentru a li se comunica ce înseamnă autoprotecție, prevenirea infectării cu coronavirus, etc. Nu trebuie să fim nici foarte optimiști, suntem într-o perioadă în care se poate întâmpla orice, dar nu trebuie nici să ne panicăm. Trebuie să tratăm situația rațional”, a conchis Dumitru Chirleșan.

 


Ce este COVID-19 și cum se manifestă

 

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasa de virusuri, gasite atat la animale cat si la oameni. “Noul” Coronavirus (CoV) este o noua tulpina de Coronavirus care nu a fost identificata anterior la om. Acest nou tip de Coronavirus, numit 2019-nCoV nn a fost detectat anterior, inainte ca focarul sa fie raportat in Wuhan, China, in decembrie 2019.


Acest nou tip de Coronavirus provoaca boli respiratorii si poate fi transmis cu usurinta de la o persoana la alta, de obicei dupa un contact strans cu o persoana infectata prin inhalarea unor particule provenite din tuse, stranut, picaturi de saliva, secretii nazale. Virusul se poate transmite si indirect, prin atingerea suprafetelor sau obiectelor infectate. Nu se stie exact cat poate rezista virusul pe suprafetele exterioare, desi informatiile preliminare sugereaza ca 2019-nCoV poate supravietui cateva ore sau chiar mai mult. De aceea persoanele care traiesc sau calatoresc intr-o zona in care circula virusul 2019-nCoV pot prezenta risc de infectie.


Perioada de incubatie este perioada dintre momentul infectarii si debutul simptomelor clinice ale bolii. Estimarile curente ale perioadei de incubatie variaza intre 1-12 zile, cu estimari mediane de 5-6 zile. Aceste estimari vor fi perfectionate pe masura ce vor fi disponibile mai multe date.Conform rapoartelor recente este posibil ca persoanele infectate sa fie infectioase inainte de a prezenta simptome semnificative.


Persoanele infectate cu 2019-nCoV sau persoanele racite sau gripate, dezvolta de obicei simptome respiratorii precum febra, tusea, secretii nazale. Chiar daca multe dintre simptome sunt asemanatoare, acestea sunt cauzate de virusuri diferite. Este dificil sa se identifice boala doar pe baza simptomelor, de aceea testele de laborator sunt necesare pentru a confirma daca cineva este infectat cu acest nou tip de virus.


Reguli de urmat:

1. Spalatul frecvent pe maini cu apa si sapun, cel putin 20 de secunde.
2. Evitarea contactului cu oamenii care sufera de infectii respiratorii acute.
3. Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii daca mainile nu sunt igienizate.
4. Acoperirea nasului si gurii in timpul tusei sau stranutului, cu batiste de unica folosinta sau cu incheietura cotului.
5. Evitarea automedicatiei cu antivirale sau antibiotice.
6. Curatarea suprafetelor cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool.
7. Folosirea mastii de protectie in situatiile apropierii de oamenii bolnavi sau in caz de raceala. Mentionam ca trebuie folosita corect masca de protectie, astfel:
    - inainte de a pune o masca spalati-va pe maini cu apa si sapun sau folositi gel antibacterian pe baza de alcool;
    - acoperiti-va gura si nasul cu masca si asigurati-va ca nu exista decalaje intre fata si masca;
    - evitati sa atingeti masca pe timpul folosirii, sau daca o faceti, mainile sa fie igienizate;
    - inlocuiti masca cu una noua, daca aceasta se umezeste si nu reutilizati mastile de unica folosinta;
    - pentru a scoate masca NU atingeti partea din fata a mastii, o puteti da jos din spate;
    - aruncati imediat masca la cosul de gunoi si spalati-va pe maini cu apa si sapun sau cu gel antibacterian pe baza de alcool.
8. Apelati la 112 daca aveti febra sau tuse si ati calatorit in tari cu cazuri confirmate de persoane infectate cu Coronavirus si specificati acest lucru dispecerului.