NEWS ALERT! S-au oprit zborurile către și dinspre Italia!

Anunț de ultimă de oră de la Guvern!

Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, ministrul interimar al Sănătății, Victor Costache, și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, fac în aceste momente declarații de presă la sediul Ministerului de Interne.

 

1. Începând de acum și până la data de 23 martie, în toate aeroporturile din România au fost suspendate zborurile către și dinspre Italia. Declarațiile vin după o ședință de urgență.

Cei care vin indirect, prin intermediul unor zboruri cu escală, vor intra în carantină.

Operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală.

„Operatorii aerieni au obligația de a comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere”, a declarat Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela.

 

2. O altă decizie importantă: Românii care vin din Italia, China, Coreea de Sud prin punctele de frontieră terestre intră în carantină în județul de graniță sau în izolare la domiciliu. Aceștia își asumă responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria răspundere. Refuzul sau declararea în fals se pedepsesc conform art. 326 din Codul penal, instituindu-se și măsura carantinei.

„Vor fi verificări ample și până la urmă adevărul se află. Vom avea verificări în cascadă, prin poliție, dacă cetățeanul respectiv a respectat adevărul când a completat declarația. Când pui în pericol sănătatea publică, lucrurile sunt mai grave din punct de vedere penal. Este un apel la responsabilitate”, a adăugat acesta.

În cazul cetățenilor străini veniți din aceste țări, aceștia vor intra în România doar sub măsura obligatorie a carantinei.

 

3 . Sunt exceptate transporturile de marfă de minim 3,5 tone de la restricțiile privind interzicerea accesului pe teritoriul României. Măsurile se aplică și transportului maritim sau fluvial. Măsurile se aplică până la 31 martie, cu posibilitatea prelungirii perioadei.

 

4. Conform ministrului interimar de Interne, Marcel Vela, dacă într-o școală apare un caz de coronavirus, cursurile vor fi suspendate complet. Acest subiect va fi tratat mâine, într-o nouă ședință a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.
 

 

 


 

La această oră, în România sunt 15 cazuri de coronavirus diagnosticate, majoritatea având legătură cu Italia. Al 15-lea caz confirmat de coronavirus din România este o femeie de 70 de ani, din județul Mureș.

Reamintim că, în această seară, o studentă din București a fost transportată duminică seară din căminul P22 din Complexul Studențesc Regie la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș, cu suspiciune de coronavirus.