(Video) Încă un pacient mort, după incendiul de la

Update, 11 februarie : 

Ministerul Sănătății a trimis un comunicat de presă prin care precizează că numărul celor care au murit în incendiul de la Institutul Matei Balș din Capitală a crescut. 

Anunțul ministerului vine imediat după ce, în cursul zilei de azi, o altă victimă a incendiului a fost anunțată moartă.

Incendiul de la Matei Balș a mai provocat un deces. Încă o persoană transferată de la ”Matei Balş” în urma incendiului a murit, fiind vorba despre un bărbat de 91 de ani. 

Este al doilea deces anunţat joi, numărul total al victimelor ajungând la 20.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cea de-a 19-a victimă este un bărbat în vârstă de 65 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti.

Pacientul a fost diagnosticat cu o formă severă de SARS-CoV-2  şi prezenta afecţiuni asociate. Ancheta medico-legală trebuie să stabilească acum care sunt cauzele decesului.

 

Update, 9 februarie:


Încă un pacient a murit după incendiul petrecut acum o săptămână și jumătate la Institutului Naţional de Boli Infecțioase "Matei Balș" din București.

Este vorba despre un bărbat care era internat în Pavilionul V al Institutului "Matei Balș", chiar acolo unde au izbucnit flăcările uriașe. 

Bilanțul a ajuns, în acest moment, la 16, după ce, în urmă cu doar o zi, un alt pacient a pierdut lupta cu viața. 

 

 

UPDATE, 6 februarie:


Alți doi pacienți internați cu COVID-19 la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” au decedat. Astfel, bilanțul morților a ajuns la 14 persoane.

Vorbim despre un bărbat în vârstă de 73 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București și un bărbat în vârstă de 91 de ani, transferat după incendiu la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr Victor Babeș”.
 

UPDATE, 4 februarie:

A fost înregristrat al 12-lea deces după tragedia de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Vorbim despre un pacient în vârstă de 89 ani, transferat după incendiu la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Pacientul a fost diagnosticat cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple afecțiuni asociate.

Update, 3 februarie: 

Încă un pacient care se afla în pavilionul de la Institutul ”Matei Balș” afectat de incendiu a murit, miercuri dimineața. Bilanțul victimelor ajunge astfel la 11 morți.

Este vorba despre o pacientă în vârstă de 84 de ani, transferată după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București.

Pacienta a fost diagnosticată cu o formă severă SARS Cov-2 și prezenta multiple comorbidități.

 

UPDATE, ora 14:00

Bilanțul deceselor în urma tragediei de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” ajunge la 10 persoane.

Decesul numărul nouă: o pacientă în vârstă de 70 de ani, transferată după incendiu la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota. Femeia era în stare gravă, avea Covid și era intubată.

Decesul numărul zece: un pacient în vârstă de 80 de ani, diagnosticat cu o forma severă SARS Cov-2, transferat după incendiu la Spitalul Universitar de Urgență din București.

UPDATE, 2 februarie:

Bilanțul morților de la Matei Balș crește. În această dimineață a fost anunțat un alt deces, numărul persoanelor decedate ajungând la 8.

Totodată, 11 persoane sunt internate la secția ATI, iar alte 37 sunt în stare stabilă.

UPDATE, 31 ianuarie:

Încă un deces în rândul persoanelor care au fost transferate de la Spitalul Matei Balș în alte unități medicale, ca urmare a incendiului devastator de vineri dimineața. Este vorba despre o femeie în vârstă de 67 de ani.

Bilanțul tragediei de vineri, de la Spitalul Matei Balș, din Capitală, a ajuns la 7 victime.

UPDATE, 30 ianuarie:

Bilanţul incendiului de la Institutul Matei Balş din data de 29 ianuarie 2021 ajunge la şase morţi. Iniţial, patru persoane au fost găsite fără viaţă în zona în care au izbucnit flăcările.

O a cincea victimă s-a stins la un alt spital, după transfer, iar în această dimineaţă, a fost anunțată a şasea victimă, un bărbat de 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat.

Ministerul Sănătății a făcut o rectificare în urmă cu puțin timp: 

 „Rectificăm informația. Este vorba despre un bărbat, 70 ani, dependent de CPAP, fără leziuni cauzate de incendiului, intubat. Femeia de 58 de ani se află în stare gravă. Ambele familii au fost anunțate de situația pacienților”.

Inițial, ministerul Sănătății anunțase deceseul unei femei. 

UPDATE, ora 11:30

Crește bilanțul victimelor de la Matei Balș. O a cincea persoană a fost descoperită carbonizată într-o baie din clădirea unde a izbucnit incendiul.

"O durere imensă asupra noastră astăzi, o nouă tragedie ce s-a întâmplat într-un spital din România.
Sunt și suntem alături de pacienții și familiile celor internați la Matei Balș. 
Transmitem condoleanțele noastre familiilor îndoliate și vom pune în discuție modul în care guvernul poate veni în ajutorul acestora.
Prioritatea mea ca ministru al Sănătății și a echipei mele a fost de a cunoaște starea pacienților care au fost afectați de acest incendiu și de a ne asigura că toți cei transferați de la Institutul Matei Balș și cei care au rămas în unitatea sanitară beneficiază de asistența medicală necesară și  tratament corespunzător.
Toată echipa mea este în legătură directă cu cadrele medicale din unitățile sanitare unde au fost transferați pacienții.
Am desemnat deja un Secretar de Stat care împreună cu DSU va ține legătura cu spitalele și cu familiile pacienților. 
Numerele puse la dispoziție sunt 021.206.9398 și 021.264.8515.
Institutul Matei Balș este locul în care mii de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 și-au regăsit sănătatea în ultimele luni, cu eforturi semnificative din partea echipei de aici. 
Institutul Matei Balș este de asemenea unul dintre spitalele care au beneficiat de o finanțare robustă în ultimii ani. Până să vorbim despre sistemul de sănătate în ansamblu, trebuie să aflăm ce s-a întâmplat aici în această noapte. Există responsabilități și responsabili. O anchetă a fost deja demarată, atât de Poliție, cât și de Corpul de Control al Premierului și cel al Ministrului Sănătății.
Nu suntem la primul incendiu într-un spital din România.
Realitatea este că majoritatea covârșitoare a spitalelor noastre sunt pur și simplu rezultatul subfinanțării cronice și a achizițiilor netransparente care au dus la un lung șir de improvizații făcute de personal tehnic puțin și prost plătit. 
Avem nevoie de crearea condițiilor pentru a aduce și a păstra în sistem profesioniști - în spitale, la nivelul direcțiilor de sănătate publică și la nivel central în Ministerul Sănătății astfel încât investițiile să fie făcute la timp și cu cap, în interesul pacienților. 
Vom face asta.
Voi face tot ce ține de mine ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.
Condoleanțe familiilor îndoliate și tărie tuturor celorlalți.", a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.


 


Cadrele medicale care erau de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul de la Institutului „Matei Balș” sunt audiate la Serviciul Omoruri de la Poliția Capitalei. Din partea Instutului a fost chemat avocatul Florin Durgheu.

Apar declarații ale aparținătorilor pacienților de la Matei Balș. Fiica unei paciente a povestit că a fost nevoită să aducă, cu acceptul reprezentanților spitalului, o aerotermă în salonul în care mama sa era internată.

Pe de altă parte, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, susține că nu au existat probleme cu căldura:

”Am decis să facem un audit al instalațiilor celor 19 spitale care sunt în subordinea Primăriei Capitalei. După tragedia de la Neamț a existat un control mixt și din punct de vedere al siguranței la incendiu nu au găsit probleme. Spitalele noastre sunt gata să ofere orice fel de sprijin pentru pacienții care nu mai pot fi tratați la Matei Balș. Nu este o problemă cu spațiile libere în spitalele COVID, avem 160 de paturi la Colentina plus 9 ATI și 220 paturi libere la Victor Babeș. Pentru că au apărut speculații referitoare la lipsa agentului termic, vreau să fiu foarte clar: Am discutat atât cu Termoenergetica, cât și cu call-center care primește telefoane în cadrul primăriei pe ceea ce înseamnă situația căldurii în București. Nu au existat probleme de căldură la Matei Balș în ultima săptămână, deci nici în această noapte”

Se pare că pavilionul nu avea autorizație ISU.

UPDATE, ora 10:30

În urma incendiului din această dimineață, Colegiul Medicilor s-a autosesizat. De asemenea, Corpul de Control a premierului a fost trimis la unitatea medicală.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va merge la spital la ora 13:00.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, consideră că ”nu crede că existau nereguli în instituția medicală de care autoritățile să fi știut, dar să nu fi intervenit pentru a le remedia.”


Prefectul Traian Berbeceanu: „Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”.

Premierul Florin Cîțu: ”În aceasta dimineață o tragedie a lovit Bucureștiul.  Din păcate, cu victime.  
În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate.  
Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid.  
În același timp au fost identifcate locuri în alte spitale din București unde au fost transferați imediat mai mulți pacienți. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiții sigure.  
Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă.   
Despre cauze și responsabili discutăm după ce avem toate informațiile.”


Preşedintele Senatului, Anca Dragu: ”Cu greu îmi găsesc cuvintele după o asemenea tragedie. La Institutul Matei Balș erau oameni care au venit să se vindece de bolile lor și n-au mai plecat acasă din cauza incendiului. 
Le transmit condoleanțe familiilor îndurerate și multă putere pacienților afectați de incendiu.
Asemenea tragedii nu pot și nu vor rămâne fără urmări. Specialiștii vor stabili cauzele acestui incendiu dramatic. Imediat după ce aflăm ce a dus la producerea acestei tragedii, putem vedea cum și cât de repede trebuie schimbat tot ce nu e în regula în sistemul sanitar din România.”


Reprezentant al firmei Nec Pro Logistic (care asigură mentenanța instalației electrice de la Matei Balș): ”Ideea e ca a fost frig. Din cauza temperaturii s-au încălzit cu așa ceva. Toata iarna a fost avarie. Toata iarna au avut probleme cu căldura”

 Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu: ”La Matei Balș au fost făcute investiții aproape constant. A fost renovat în întregime de curând. În curând vom avea informații nu doar despre Balș, ci și despre celalte spitale. După Piatra Neamț, ministrul Tătaru și Raed Arafat au anunțat controale în secțiile ATI și nu numai. Nu am informații că în acea clădire ar fi fost surse suplimentare de încălzire, care oricum nu ar trebui să fie în spitale. În România s-au construit malluri, clădiri de birouri, mai puțin spitale. Acest lucru trebuie să se schimbe.”

 

UPDATE, ora 09:25

A patra persoană decedată în incendiul de la Institutul ”Matei Balș” din Capitală este o femeie, de aproximativ 80 de ani, care a fost transferată la Spitalulul Floreasca. Medicii au încercat să o resusciteze, dar fără rezultat.
Victima a ajuns la unitatea medicală cu arsuri pe 20% din suprafața corpului.

Ministerul Sănătății a anunțat unde au fost transferații pacienții din Pavilionul 5 de la Matei Balș. Astfel, avem următoarea listă:

- 11 pacienți la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” din București;
- 5 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență din București;
- 6 pacienți la Spitalul Universitar de Urgență „Elias”;
- 4 pacienți la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș”;
- 5 pacioenți la Sf. Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon”;
- 3 pacienți la Spitalul Militar Central-ROL 2
- 4 pacienți la Spitalul „Witting”;
- 4 pacienți la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;
- 1 pacient la Spitalul MAI „Dimitrie Gerota”;
- 3 pacienti la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”;
- 7 pacienți la Spitalul de Urgență Floreasca


Conform managerului Beatrice Mahler, doi dintre cei patru pacienți (2 femei și 2 bărbați, cu vârste între 62 și 89 de ani) transferați la Institutul „Marius Nasta” sunt în stare gravă și au fost internați la Terapie Intensivă. Totodată, managerul a declarat că în unitate mai sunt disponibile peste 30 de locuri.
 

UPDATE, ora 08:40

În urma tragediei de la Matei Balș, polițiștii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

Reamintim că 102 de persoane sunt transferate la alte spitale. De la „Matei Balş” au fost evacuate, în primă fază, aproximativ 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”, iar restul au fost evacuate către celelalte pavilioane din interiorul institutului, a precizat coordonatorul echipei medicale, dr. Bogdan Opriţa. Acesta a mai spus că dintre cele 44 de persoane evacuate două se aflau în stare mai gravă şi au necesitat măsuri de protezare respiratorie.

Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost mobilizate la fața locului. Vorbim despre 24 de autospeciale ale pompierilor, 38 de echipaje de prim-ajutor și 6 de Terapie intensivă. De asemenea, 100 de medici și asistenți suplimentari au fost mobilizați.
Surse din cadrul anchetei au declarat că cauza probabilă a izbucnirii incendiului ar fi reșou.

Clădirea, din anul 1953, au fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv al furnizării de oxigen, a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Tot mai multe rude ale pacienților ajung la Institutul ”Matei Balș” din Capitală pentru a afla ce s-a întâmplat cu aceștia. Oamenii încearcă să sune la alte spitale pentru a afla unde au fost tranferate rudele lor sau dacă se numără printre cei morți.

ISU București a anunțat că se va pune la dispoziție două numere de telefon unde oamenii pot cere informații despre rudele internate.

„Dată fiind situația generată în urma nefericitului eveniment din această dimineață care a necesitat evacuarea și relocarea mai multor persoane la alte unități spitalicești, precizăm faptul că imediat după ce este actualizată lista privind repartiția pacienților la spitalele suport din aria București-Ilfov, vor fi operaționalizate două linii telefonice, unde aparținătorii pot afla informații despre noua locație unde pacienții sunt internați, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun acestora. Revenim în cel mai scurt timp cu aceste informații”, a precizat DSU.

Cele două numere disponibile pentru aparținători sunt:

0212069398
0212648515

 

UPDATE, ora 07:23

Ultimele informații vorbesc despre 120 de pacienți evacuați, care vor fi transferați la spitalele din București, dar și patru persoane decedate.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că apelul la 112 a fost înregistrat la ora 5.05, iar la 5.13 au sosit primele echipaje de intervenție, un minut mai tarziu fiind declarat Planul roșu de intervenție.

Conform comandantului de intervenție, colonelul Șchiopu, în momentul în care pompierii au ajuns la fața locului, incendiul era cu flacără deschisă, pe circa 120 mp, cu degajări mari de fum. Patru saloane erau afectate din Pavilionul 5.

Se pare că, în acest moment,  o parte dintre pacienți au fost transferați la Spitalul Universitar, Floreasca și Sfântul Ioan.

Adrian Streinu-Cercel a precizat că aproape toți pacienții aflați la Matei Balș erau conectați la oxigen, având o stare medie spre severă.

 

----------------------------------------------------------------

Incendiu puternic la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, acolo unde sunt tratați doar pacienți infectați cu Covid-19. 

Focul a pornit la parterul unei clădiri, acolo unde au fost găsiți trei oameni carbonizați. Menționăm că în zona unde a izbucnit incendiul nu erau saloane de Terapie Intensivă.

”Incendiul s-a manifestat la parterul unui corp de clădire cu regim de inaltime P+3, pe doua laturi. Au fost constituite echipe de cautare si salvare a persoanelor si se realizeaza evacuarea lor. Potrivit informațiilor furnizate, în clădire se aflau aproximativ 100 de persoane”, a precizat ISU București Ilfov.

La fața locului au fost mobilizate toate resursele disponibile, cum ar fi: ambulante, autospeciale pentru victime multiple, spital mobil și echipaje de descarcerare.

La nivelul ISU București Ilfov a fost declansat Planul Roșu de intervenție. Pompierii au anunțat că focul a fost stins, dar din păcate trei persoane au decedat, iar o alta se află în resuscitare.

La această oră, toți pacienții din clădire au fost evacuați. Vorbim de pacienți bolnavi de Covid-19, cu diferite grade. Aceștia vor fi redirecționați către alte spitale. Deocamdată nu se cunoaște numărul pacienților care au nevoie și de îngrijiri pentru arsuri.

 

Spitalele din Capitală se mobilizează. Declarația unui pompier: ”Este ca la Colectiv”


Tragedia de la Matei Balș a mobilizat Bucureștiul. Medicii și asistenții au fost chemați de acasă. 

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, a anunțat că unitatea medicală poate prelua până la 36 de pacienți.

Într-o legătură directă la știrile PROTV, reporterul vorbea despre declarația unui pompier care abia ieșire din clădire, o declarație cu puternic impact emoțional: ”Este ca la Colectiv”

----------------------------------------------------------------

Reamintim că noaptea de 14 noiembrie, în urma incendiului produs într-un salon ATI al spitalului din Piatra Neamț, 10 pacienți, internați în stare critică și infectați cu Sars-Cov 2, și-au pierdut viața.

Câteva zile mai târziu, alți 5 pacienți, scoși din flăcări și fum, au murit.

 

 

Sursa foto: Guvernul României