News Alert! Fără mască în aer liber din 15 mai | Sursa Ta

Ședința de astăzi de la Cotroceni vine cu așteptatele relaxări. Avem următoarele măsuri:


15 mai

- Se renunță la portul măștii în aer liber, în interior se menține măsura
Excepție fac piețele, targurile sau în statiile aglomerate de transport în comun


- Se renunță la restricția circulației de noapte
- Agenții economici intră în program normal

- Activitățile în aer liber sunt posibile cu spectatori în proporție de 25%

 

 

1 iunie

- Nunțile, botezurile și mesele festive în aer liber posibile cu maxim 70 de persoane
- Nunțile, botezurile și mesele festive în interior posibile cu 50 de persoane
- Se pot organiza evenimente de acest gen cu capacitate de 100 % pentru persoane vaccinate

 


”Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare, care cuprinde întreaga perioadă de vară, ne pregătim de relaxare. Dar nu vrem să relaxăm în iunie, ca să revenim la restricții în august. Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare.

Tot din acest weekend, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri ocupate, cu spectatori.

În interior vom avea de asemenea relaxări care încep, majoritatea, din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, capacitatea de servire în restaurante. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi.

Campania de vaccinare a prins viteză, am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm.

Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Aşa de simplu este.”, a declarat Klaus Iohannis într-o declarație de presă.
 


- Școala în funcție de rata de incidență
- Normele se aplică ca și până acum
 

 

”În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai spus șeful statului.

 

Mâine va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmată de o ședință de guvern, pentru aprobarea calendarului măsurilor de relaxare.