„Ne așteptăm ca numărul celor diagnosticați cu tuberculoză să crească rapid!”

Restricţiile din pandemie şi concentrarea pe Sars-Cov-2 are un efect de bumerang asupra altor afecţiuni, aşa cum este cazul Tuberculozei.

„Numărul raportat de cazuri noi cu TBC în județul Argeș a scăzut ca urmare a pandemiei COVID-19. Datorită măsurilor luate la nivel central pe durata stării de urgență ori de alertă, accesul bolnavilor a fost anevoios. Dorim să atragem atenția pe această cale că în perioada următoare ne așteptăm ca numărul celor diagnosticați (cazuri noi și recidive) cu diferite forme de tuberculoză să crească rapid și într-un timp relativ scurt. Recomandăm tuturor persoanelor care prezintă tuse seacă cronică, subfebrilitate, transpirații nocturne, astenie, fatigabilitate și o scădere marcată în greutate să se adreseze Dispensarelor TBC din județ. Indiferent de statutul de asigurat, pentru acești pacienți radiografia de torace, respectiv examenul bacteriologic al sputei este gratuit. Aceste simptome nu trec de la sine!”, este mesajul pe care îl transmite medicul specialist pneumolog dr. Petru-Emil Muntean.

Pentru a preveni această boală este recomandată vaccinarea, încă din primele zile de viaţă. Vaccinarea BCG poate reduce semnificativ incidența tuberculozei în țara noastră și protejează copiii împotriva unor forme diseminate de boală (ex.: meningita TBC, tuberculoza miliară).

 

 


  În România, TBC-ul rămâne o problemă majoră de sănătate 


Tuberculoza încă face ravagii la nivel mondial, iar în România aceasta are încă o incidenţă crescută. Medicul Petru – Emil Muntean, medic specialist pneumolog, alături de colegele sale din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti, Emilia Ionescu, medic primar pneumolog şi Ioana Pascu medic specialist radiologie și imagistică medicală, sunt autorii unei cărţi de profil, în limba engleză, „Tuberculosis: 100 case reports”, lansată de curând.

„Prezentarea sumară a principalelor aspecte clinico-biologice, împreună cu imagistica fiecărui caz în parte, oferă sprijin practic celor care lucrează în domeniul pneumologiei și nu numai. Colecţia unui număr mare de cazuri clinice, inclusiv prezentarea formelor de tuberculoză extrapulmonare este dovada preocupării continue a autorilor în sprijinirea luptei împotriva TB, care rămâne o problemă majoră de sănătate publică în România.”, a subliniat referentul ştiinţific al lucrării dr. Ruxandra-Mioara Râjnoveanu, UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Menţionăm că medicul care profesează în cadrul SJU Piteşti, Dr. Petru-Emil Muntean, coordonatorul studiului, este autor a nu mai puțin de 8 cărți medicale și 60 de articole publicate în reviste medicale de specialitate (naționale şi internaționale), recenzor pentru reviste cotate ISI, a primit pentru 2 ani consecutiv Diploma de Merit din partea Societății Române de Pneumologie, a câștigat 2 ani la rând Premiul I în cadrul Congresului European de Pneumologie și are la activ 4 Diplome de Merit din partea mai multor asociații de pacienți.