N-avem buget, dar avem cele mai frumoase promisiuni pentru Pitești!

„Când începi ceva, nu știi când mai termini, că avem proiecte și de 20 de ani începute” - cred că această replică spusă prin gura primarului Piteștiului, Cornel Ionică, reprezintă oglinda cea mai fidelă a ceea ce se întâmplă în administrația publică locală de la Revoluție încoace. Ca un blestem al celor împușcați chiar de Crăciun, parcă nimic nu se mai leagă în țara asta, orice proiect demarat de administrație semănând, mai degrabă, cu un basm de adormit copiii, pe care dai un purcoi de bani ca să-l scoți pe hârtie și să-i faci o copertă atractivă, și tot pe hârtie rămâne până la final. Avem proiecte și studii de fezabilitate să ajungem cu ele până în galaxia învecinată, dar am ajuns să inaugurăm, pe an, echivalentul unei găleți cu bitum.


 

 

,,Binecuvântarea” de a ne afla la numai două ore de căciuleală


Este început de an și toți primarii stau cu ochii pe pușculița statului, în funcție de aceasta urmând să-și facă și ei bugetul. Că la centru nu există nicio strategie durabilă de dezvoltare, niciun criteriu sănătos de repartizare a fondurilor, este o realitate pe care toți o acceptă, cu resemnare, mai departe. Până și primarii PSD, al căror partid este la guvernare, au ajuns să se căciulească, să stea la coadă la miniștri, secretari de stat sau directorime pentru un proiect, un aviz, o ștampilă, pentru care fac cărare la București de nenumărate ori și pentru care așteaptă luni bune, ba chiar ani!
„Fără drumurile la București nu am face nimic, și-i mulțumesc lui Dumnezeu că noi și Ploieștiul suntem favoriți, că facem doar o oră, plus o oră prin București, față de alții care vin cu avioane sau cu mașini și stau 2-3 zile în Capitală ca să mai rezolve câte o problemă. Până se va vota bugetul, voi merge o dată sau de două ori pe săptămână, poate și mai des, voi sta la toate ușile, cu toate intervențiile și documentația, cu toate proiectele, cu tot ce avem nevoie” - declară, sarcastic, primarul Cornel Ionică. 

 

 


Primarii se tem să nu fie jefuiți din nou de Dragnea&Teodorovici


La începutul săptămânii trecute, la București, a avut loc ședința Comitetului  Director al Asociației Municipiilor din România (AMR). Primarii și-au dorit să-și facă auzită vocea înainte de votarea bugetului, pentru a fi siguri că doleanțele lor vor conta în deciziile mai-marilor și mai-tarilor. La AMR ar fi trebuit să participe și miniștrii în funcție, doar că aceștia erau plecați la Strasbourg, ca atare au venit câțiva secretari de stat. Nu mulți. Unul. Paradoxal, deși este an electoral, nici măcar președinții de partide nu au binevoit să răspundă invitației primarilor, cei mai importanți actori în campanie. Singur, Ludovic Orban a participat la întâlnirea cu pricina, la care inclusiv primarii PSD și-au exprimat nemulțumirile în privința modului în care guvernarea PSD i-a văduvit de miliarde bune din bugetele locale odată cu celebra lege a bugetului de stat. E drept că, în paralel cu diminuarea drastică a fondurilor pentru investiții, primarii au avut mână liberă în a-și crește salariile până la cer lor și întregului personal, lucru pe care nu au catadicsit să-l facă, unii cu riscul să intre în faliment. Principala temă de dezbatere a fost bugetul pe 2019 și teama ca și acesta să fie subfinanțat, așa cum s-a întâmplat în 2018.
„Nu vor avea în 2018 venituri mai mici decât în 2017. Împreună, în următoarea perioadă, vom găsi cea mai bună formulă în aşa fel, încât bugetele administraţiei locale să nu scadă sub 2017, aşa cum este şi obligaţia prin lege.” - spuneau, la unison, Liviu Dragnea, dublat de Eugen Teodorovici, anul trecut pe vremea asta, atunci când primarii își exprimau îngrijorarea că veniturile lor vor scădea după diminunarea impozitului pe venit de la 16% la 10%.


480 de miliarde a pierdut Piteștiul dintr-un foc, iar la rectificarea promisă i s-a mai returnat... un miliard de la nașu' mare. „Noi ne-am mai descurcat, pentru că nu am avut împrumuturi, dar alții au intrat de-a dreptul în incapacitate de plată”, spune primarul Ionică. Prezent la AMR, acesta susține că, mai mult ca niciodată, primarii au fost extrem de vehemenți în solicitările lor. 
„Am fost invitat la o întâlnire cu primarii marilor orașe din România și discuțiile cele mai aprofundate au fost pe bugetul României și modul de repartizare al acestuia. Ca niciodată, s-a dezbătut foarte intens pe marginea repartizării cotelor din IVG. Și Piteștiul a fost lovit năprasnic de legea bugetului din 2018, cu greu am făcut față. Ministerul Finanțelor a repartizat aceste cote absolut greșit, după o formulă de calcul absolut dezastruoasă. Nu poți să dai Bucureștiului, care încasează taxe și impozite de nu poate să le cheltuie, 92% din cota de IVG, iar nouă un 40%. Ne-au spus că echilibrează la rectificare, dar ne-au mințit.”, declară primarul Ionică. Potrivit concluziilor desprinse de la întâlnirea AMR, o cotă de 66% din IVG ar acoperi golul rămas în urma reducerii impozitului pe venit.


Dinspre decidenți vin promisiuni de mai bine, doar că Teodorovici trebuie să aibă cu ce să plătească pensiile și salariile mărite, așa că nu ar fi exclus ca bugetele de dezvoltare ale orașelor să fie încă o dată puse pe butuci. Altfel, la nivel de declarații, stăm bine. „Bugetul central este creionat și IVG-ul va rămâne la latitudinea UAT-urilor. De exemplu, dacă merge 20% la CJ-uri, 60% la dvs., la municipii, restul pentru echilibrare, ar fi o soluție potrivită. Acestea ar fi principiile. Dacă nu ajungeți cu aceste măsuri la acei 800 de lei pe locuitor, veți beneficia de măsuri de echilibrare” - este declarația făcută la AMR de Marin Cojoc, director în Ministerul de Finanțe.

 

 

 

Schiță de lucru pe bugetul încă nevotat al Piteștiului


În funcție de ceea ce se va decide la Centru și de modul în care vor fi repartizați banii, va fi conturat și bugetul Piteștiului pe 2019. Deocamdată, abia la începutul lui februarie se preconizează că va fi votat bugetul național. 
„Lucrăm pe bugetul pe 2019, dar așteptăm coordonate și detalii care, deocamdată, au venit doar pe surse, pe promisiuni. Așadar, ceea ce facem noi sunt, mai degrabă, variante de lucru.”, spune primarul Ionică. Deși cota din IVG este nesigură, ca și valoarea bugetului, primarul dă asigurări că nu va mări nici măcar cu un leu valoarea taxelor și a impozitelor. 
Privind peste lista de proiecte pentru acest an, în afară de niște promisiuni absolut spectaculoase la nivel de hârtie, în Pitești nu pare a se întâmpla mare lucru. Câteva reabilitări și modernăzări de drumuri aflate în licitație; niște săli de sport, multe dintre ele în etapa de validare, sinteză, analiză, etape din acestea care știi când încep, dar nu și când se termină; reabilitări termice absolut necesare pentru o serie de unități de învățământ; reabilitările a două piețe și alte câteva mărunțișuri. În mare, lista cu ce și-a propus municipalitatea arată cam așa!  

 

 


Licitații în derulare pentru cârpeli și modernizări de drumuri


Din categoria „cârpeala noastră cea de toate zilele”, și anul acesta municipalitatea și-a propus să mai toarne bitum pe ici, pe colo, pe unde se poate. Multe dintre străduțele din listă se află în faza de licitație, iar dacă nu vor fi contestații, atunci anul acesta ar trebui să cunoască și miracolul civilizației. Străzi vizate: 
- îmbrăcăminte bituminoasă pe drumul lateral strada Grigorești, nr.18A-18F și nr. 20; drum lateral strada Nicolae Labiș; strada Plopilor; 
- reabilitare străzile Carpenului, Vasile Lupu, Câmpului, Iosif Gabrea, Ion Ionescu de la Brad, Pasaj Ecaterina Raicoviceanu, Virgil Tempeanu, Dr. Pompiliu Robescu, B-dul Eroilor (între str. Exercițiu și B-dul Republicii), Trivale, Banat, Barbu Ștefănescu Delavrancea și Banu Mărăcine;
- modernizare strada Petre Ispirescu, strada George Sion, strada Plopilor. 

 


Săli de sport să fie! Deocamdată, pe hârtie...
La capitolul săli de sport, mântuirea nu este foarte aproape de păcătos. Din venituri proprii, încă nevalidată pe SICAP pentru licitație, se află sala de sport a Liceului „Ion Cantacuzino”. Prin Compania Națională de Investiții se intenționează realizarea a șase astfel de săli, doar că acestea se află în faza de birocrație, după cum urmează:
- sală de sport la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” - pe lista sinteză a CNI;
- sală de sport la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” - pe lista sinteză a CNI, în evaluare;
- sală de sport la Liceul cu Program Sportiv Viitorul - pe lista sinteză a CNI;
- sală de sport la Colegiul Național „Zinca Golescu”;
- sală de sport la Școala Gimnazială „Adrian Păunescu”;
- sală de sport la Școala Nr. 2.
# Reabilitări termice a unităților de învățământ
Ceva mai aproape de stadiul de începere propriu-zisă a lucrărilor sunt reabilitările termice a unor școli din oraș. Au fost finalizate proiectările și urmează a fi demarate procedurile de atribuire a contractelor de execuție în cazul următoarelor unități de învățământ: Grădinița cu Program Prelungit  „Albă-ca-Zăpada” (Corp A); Grădinița cu Program Prelungit „Castelul Magic”; Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”; Școala Gimnazială „Marin Preda”; Școala Gimnazială „Negru Vodă” (sala de sport); Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” (Corp C1); Liceul Teoretic „Ion Barbu”; Liceul Tehnologic „Dacia”.
Pe lângă reabilitare termică, în reparații capitale vor intra sala de sport a Școalii Gimnazială „Mircea Eliade” și clădirea cu ateliere a Liceului Tehnologic „Dacia”.  

 


Investiții în derulare
Din categoria investițiilor în derulare multianuale (adică au început, dar nu se știe când se termină), administrația locală a punctat următoarele obiective și mărunțișuri:
- reabilitare și modernizare cămin școlar - Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”;
- reabilitare termică și modernizare cantină Liceul cu Program Sportiv „Viitorul”;
- reabilitare termică clădire cămin Liceul Tehnologic „Dacia”;
- reabilitare acoperiș corp B - Școala Gimnazială „Ion Minulescu”;

- reabilitare sală de sport Liceul Tehnologic „Dacia”;
- reabilitare instalație electrică GPP „Luminișul Pădurii”;
- reabilitare instalație electrică corp B -Școala Gimnazială „Matei Basarab”;
- reparație capitală gard teren de sport Colegiul Național „Zinca Golescu”;
- reparații capitale acoperiș corp Teiuleanu - Colegiul Economic „Maria Teiuleanu”;
- reabilitare Piața Trivale;
- reabilitare Piața Găvana;
- amenajare strada Grigore Alexandrescu.

 

Proiectări în derulare


În plină febră a hârtiilor se află următoarele proiecte: actualizare PUG (contractul este în derulare, multianual, are termen 2 ani și jumătate); reabilitare Piața Primăriei; studiu de calitate a aerului pentru elaborarea planului de calitate a aerului în municipiul Pitești; reabilitare canal deschis strada general Dimitrie Boteanu.

 

Perla coroanei vine dintr-o zonă urât mirositoare


Peste 6 milioane de lei (6.165.000 lei cu TVA, mai exact) vor costa 67 de containere de gunoi îngropate și o mașină specială. „Cred că vom fi printre premianții țării la containere îngropate, va fi și la noi ca în străinătate, treci peste groapa de gunoi și nici nu știi!”, se laudă primarul. Licitația pentru aceste dotări a fost reluată, după ce anul trecut au existat probleme și contestații din partea participanților. Platforme de gunoi vor fi amplasate în trei cartiere: Războieni, Craiovei și Prundu.
„Eu zic că prin februarie e posibil să avem niște concluzii, deci vă informăm maxim!”, spune primarul Ionică. În traducere liberă: e posibil ca în februarie să fie desemnat câștigătorul și să se treacă la punerea în practică a proiectului.  

 

 

 

 

Termoficarea - marea provocare a lui 2019. Ar tăia (din subvenție),  dar nu prea!


296 de miliarde de lei a cheltuit, în 2018, municipalitatea piteșteană numai pentru subvențiile la încălzire, în contextul în care mai puțin de o treime dintre apartamente mai sunt racordate la sistemul centralizat. Suma este una enormă, una care i-a uimit chiar și pe primarii altor localități care, mai puțin populiști, au preferat să tranșeze problema la timp. Astfel, în timp ce unii nu mai acordă nicio subvenție, alții s-au despovărat de acest sistem centralizat, greu de întreținut și veșnic mâncător de fonduri. Piteștiul, deși a dus la faliment o... Termoficare, în loc să fi învățat din vechea lecție, o repetă. Ca atare, au resuscitat vechea Termoficare, i-au dat nume nou, iar acum au ajuns aproape în același punct în care trag de ea ca de un cal mort. Datoriile asociațiilor de proprietari cresc, iar, în paralel, municipalitatea nu se îndură să-i execute pe rău-platnici din motive... electorale evidente. Primarul Ionică parcă ar tranșa problema anul acesta, parcă n-ar tranșa-o (că, deh, sunt două runde de alegeri), o scaldă, vorbește despre faptul că nu se mai poate așa, că trebuie găsite soluții, că poate mai scade subvenția, că poate nu le mai dă tuturor, ci doar cazurilor sociale...


„Operatorul SC Termoficare 2000 SA a solicitat la finalul anului 2018 majorarea prețului de producție de la 395 lei/ Gcal. la 460 lei Gcal. (majorare cu aprox. 16.6% ), motivat prin creșterea prețului gazelor naturale, a materiilor prime, a salariului minim pe economie etc. Analizând situația operatorilor de termoficare din alte orașe comparabile cu Piteștiul, constatăm că nivelul subvenției acordate de la bugetul local per Gcal. este de 0% în orașe precum Constanța, Ploiești, Oradea, Alexandria și între 45 de lei și 85 de lei/Gcal. (ceea ce reprezintă un nivel de 30%-50% fata de cel din Pitești) în Râmnicu Vâlcea (45lei/Gcal), Iași (78 lei/Gcal),  Craiova (73 lei/Gcal), Galați (79 lei/Gcal) sau Arad (85 lei/Gcal). În aceste condiții, ținând cont de cele prezentate și, în primul rând, de faptul că la tarifele practicate în anul 2018 nivelul total al subvenției a fost de aproape 30.000 mii lei se impune o analiză extrem de atentă și luarea unui set de măsuri care să conducă la eficientizarea sistemului de termoficare și reducerea nivelului subvențiilor pe care întreaga populație le plătește, dar au ca beneficiari un procent relativ mic din cetățeni” - se precizează într-un comunicat de presă.

Deocamdată, cert este următorul lucru: până prin aprilie, nu va fi debranșat niciun datornic, pentru că nu permite legea.  
„Dacă am avea în buget cele 300 de miliarde pe care le dăm subvenție, cred că am face și ultima străduță din Pitești. Noi suntem ăia blânzi care nu facem mare lucru ca să punem punct la treaba asta. Am luat palme de la mulți care sunt nemulțumiți. Ne gândim măcar să mai reducem din această sumă, să dăm doar 50 de miliarde pentru cazurile sociale. Nici nu știm cum să procedăm, mai ales că acum au venit majorări la gaze, la curent. Uitați ce datorii au! Iarna, conform legii, nu-i putem debranșa. Situația este cumplită. Celelalte orașe au găsit soluția, au luat taurul de coarne și au dat subvenție doar celor care au nevoie. Noi, numai până în aprilie-mai, deja vom fi cheltuit în jur de 140 de miliarde pentru subvenții.”, a declarat primarul Ionică, potrivit căruia desființarea Termoficării nu este o opțiune: „Abia am salvat-o pe cealaltă! Nu ne gândim sub nicio formă s-o desființăm!”  
Așadar, rămâne cum am stabilit.
 

 

Începe marea nămoleală!


Apă Canal 2000 SA va implementa în următorii ani un nou proiect care vizează reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare din Piteşti şi din alte câteva localităţi din Argeş, care presupune o nouă investiţie uriaşă: 427 de milioane lei. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Argeș” va fi finanţat din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, la care se adaugă şi alte fonduri de la bugetul de stat şi contribuţiile proprii ale autorităţilor locale beneficiare. Lucrările ar putea începe din acest an.
„Vom lua înjurături și veți scrie despre noi să ne sară capacele. Acest proiect este unul extraordinar de greu. Va fi deranj mare, vor fi munți de noroaie, camioane, dar copiii, 50 de ani  de aici înainte, nu vor mai avea probleme. Trebuia să aducem rețelele la nivelul și dimensiunea necesare, pentru că în ultimii ani zestrea imobiliară a Piteștiului a crescut cu 36%.”, declară primarul.  


Deși despre acest proiect se știa de prin 2014, municipalitatea a asfaltat și modernizat o serie de străzi care urmează a fi sparte în viitorul apropiat. Primarul se apără și spune că la momentul demarării proiectelor de reabilitare a unora dintre străzi nu ştia dacă proiectul va fi aprobat, drept care deja a băgat câteva milioane de euro bune în nişte străzi. Pe de o parte, are și omul dreptate, dacă ne gândim la câte proiecte s-au promis pentru Pitești și câte au ajuns să fie puse în practică. Pe de altă parte... realitatea este că niște milioane de euro tocmai urmează a fi făcute praf sub greutatea pickamerelor, a incompetenței și lipsei de seriozitate și viziune. 

 

 

 

 

Polivalentă la Pitești, ce n-a văzut Parisul. Deocamdată, pe hârtie...


Mare veste a primit primarul Cornel Ionică la începutul acestui an! „Domnule primar, vă dau o veste bună: a ieșit și ultimul aviz interministerial pe 9 ianuarie și în februarie avem hotărâre de guvern pentru sala polivalentă!”, i-a spus o... doamnă de la Ministerul Dezvoltării primarului Ionică. 
„Este un lucru extraordinar! O sală polivalentă se face la 50-60 de ani. Va fi cea mai modernă, va avea în jur de 4.500 de locuri. La Cluj, nu aveau bani nici să bea apă, dar au făcut o Polivalentă de 7000 de locuri. A umplut-o Simona Halep de două ori, după care nu au mai avut niciodată mai mult de 3000 de locuri ocupate. A noastră va avea tribune retractabile, va fi o bijuterie. Nu mai târziu de aprilie sper că vom pune la Pitești panoul informativ și va începe treaba. Îmi doresc ca lucrurile să înceapă cât mai repede, că, dacă se lungește treaba, constructorul ar mai putea solicita câteva miliarde față de bugetul inițial.”, a declarat primarul. 
De proiectul Polivalentei ar trebui se să ocupe Ministerul Dezvoltării. Rămâne de văzut dacă îl vom regăsi în proiectul de buget... 

 

 

 

 

Stadionul FC Argeș va fi modernizat dintr-o plezneală: „Prima dată ne-am dus să ne milogim”


Compania Națională de Investiții urmează să modernizeze stadionul „Nicolae Dobrin” din Pitești într-o altă formă decât cea propusă de către municipalitate care, inițial, se dusese cu... miloaga pentru niște bani de cârpeli, așa cum primarul recunoaște. 
„Prima dată ne-am dus să ne milogim, să facem tribuna doi, ceva pe la tribuna unu... «Stați că sunt norme, nu se poate face oricum! Păi ce ăsta e bâlci să faci Simfonia Lalelelor, ziua recoltei?», ne-au zis de la Compania Națională. Și uite că au făcut extraordinar proiectul. Vor începe aproape de la zero cu reorganizarea tribunei oficiale. Tribuna a doua nu mai pornește de jos, cu gardul în față, ci de la un metru în sus, mergi ca pe San Siro. Te duci acolo, ai viziune (n.r. probabil se gândea la... vizibilitate, deși nu-i exclus ca primarul să aibă viziuni oriunde), ești acoperit. Ne-au acoperit tot acum. Nu știu dacă vor modifica actuala structură a nocturnei, dacă vor pune alta...”, spune edilul, estimând că valoarea totală a lucrărilor va fi în jur de 20 de milioane de euro.
Primarul Ionică nu ar putea spune când va fi gata proiectul. Bine, cred că nu ar putea spune nici când va începe: „Noi suntem și... ghinioniști puțin. Când începi ceva, nu știi când mai termini, că avem proiecte și de 20 de ani începute. Sunt stadioane care trebuie terminate în 2020, dar nu cred că se vor face...”.


Deși FC Argeș nu reușește să umple decât 3000 - 4000 de locuri în zilele bune, noul stadion ar urma să aibă 17.000 de locuri. Ar putea avea soarta stadionului de la Târgu Jiu, despre care tot primarul spune că „l-au modernizat, dar nu au mai avut ce face cu el, e degeaba, dar... bine că e!”. Bine că e! - și-o fi spus primarul și despre Piața Ceair, care stă pe jumătate neocupată...
Până una-alta, edilul se dă de ceasul morții să găsească finanțator pentru echipă, pentru că a vrut să salveze brandul FC Argeș „omițând” că legea nu-i dă voie să acceadă în Divizia A. Mai mult ca sigur legea nu se va schimba în cazul echipelor finanțate de către administrațiile locale, căci pentru asta au mai făcut lobby parlamentarii, dar fără succes. 

 

 

Avem și două pasaje, și-un pod peste Argeș! Tot din hârtie!


Pe bugetul național - loterie curată! - se bazează Primăria Piteşti și în privința a două pasaje pe care le consideră absolut vitale pentru ca Piteștiul să nu se blocheze în următorii cinci ani. Unul este pasaj rutier în zona Craiovei – Târgul din Vale, iar celălalt un pasaj care să traverseze calea ferată în zona Prundu-Depou, ambele extrem de costisitoare financiar. Ambele proiecte sunt în stadiul de proiectare, de reactualizare a studiilor de fezabilitate... Cum s-ar spune, tot pe hârtie, așa că anul acesta nu vedem vreo șansă să demareze vreo lucrare.
„Nu sunt alte variante: ori demolezi Piteștiul, ori faci pasaje. Evoluția Piteștiului va fi mare ca dezvoltare rutieră. La noi tot vin mașini, doar Piteștiul rămâne la fel. Acum te mai strecori, te mai împingi, mai cu înjurături, mai cu semne, se mai circulă. Dar peste cinci ani ne blocăm.”, spune primarul.


Să nu uităm de gloriosul proiect cu podul peste Argeș! S-a mai făcut un pas, prin identificarea unor soluții de proiectare, iar proiectantul urmează să se mai ocupe de niște... cadastre. Cât despre un posibil pod peste râul Doamnei, mai ieftin, la 130 de miliarde, primarul zice că l-ar face și cu fonduri locale, doar că mai e cale lungă până la parcurgerea tuturor procedurilor.
Despre toate aceste proiecte pe hârtie veți mai auzi anul acesta. În drumul lor electoral, oaspeții de la centru vor veni să ne spună cum vor sprijini, vor finanța, vor face, vor drege... Deja știm tehnica de lucru, mai ales că autostrada Pitești-Sibiu a fost începută și terminată de 100 de ori până acum.  

 

 

A fost odată ca niciodată... parcul industrial


Ce, ați mai auzit de parcul ăsta industrial încă de pe vremea lui Tudor Pendiuc. Nu a ratat o candidatură fără să ne promită că îl face! Acum îl face primarul Cornel Ionică, dar, ce să vezi?!, soarta asta perfidă parcă ar fi finanțată de Soros și le pune bețe-n roate!
„Parcul industrial ne-am angajat de mulți ani că îl facem. Încă nu putem decât să vorbim despre el, atât. Nu am avut ce face de data aceasta, pentru că sunt peste 500 de suprapuneri la Bradu, pe numai 27 de hectare de teren. E terenul nostru prin hotărâre de guvern, dar în realitate... nu este. Până nu se pronunță instanța în toate cazurile, nu avem ce face.”, spune primarul, ușurat că de data aceasta scuza chiar este întemeiată. 

 

 

Ar mai cumpăra și n-ar mai cumpăra autobuze


Deși ar mai fi nevoie, primarul Ionică se mai gândește dacă va trece pe hârtie și achiziția de autobuze. Îi este teamă ca nu cumva cei de la centru să îl blagoslovească cu vreun proiect de mare anvergură la care să fie nevoie să pună și el ceva, și să nu aibă de unde. 
„Să zicem că ne vin 40-50 de autobuze. Ne-ar costa cel puțin 50 de miliarde de lei. Dacă investiția se suprapune cu altă investiție mare, am pus lacătul. Poate doar să facem un împrumut punctual în acest sens. Ne mai gândim.”, a declarat Ionică. Deocamdată, singurul lucru sigur este că prețul biletelor nu va crește.

 

 

Cetățeanul nostru, stăpânul nostru, că banul îl dă tot prostu'!


Primarul se gândește (cam târziu, alții s-au trezit de mult!) să implementeze și la Pitești un sistem de iluminat public smart, din acela pe senzori, care consumă puțin. Deocamdată, se gândește, dar cât cugetă acolo nu are de gând să supere cetățeanul care, afirmă edilul, vrea să aibă becul aprins non-stop dacă se poate. 
„Populația vrea să aprindem iluminatul public la 4 seara și să îl stingem la 10 dimineața. Dacă populația vrea asta, că plătim din banii cetățenilor, asta vom face.”, spune primarul. Păcat că în privința altor doleanțe, legitime și... zdravene la cap, nu este la fel de receptiv.

 

 

Primarul vrea distracție în Pădurea Trivale!


Primarul dinainte, prefecții de până acum și alți factori politici au mimat de ani buni că luptă pentru ca Pădurea Trivale să fie declarată arie protejată sau parc natural. Astfel s-ar exclude posibilitatea ca acolo să se mai construiască ceva sau să mai aibă loc schimburi de teren ca în vremurile bune de care au profitat baștanii vremii. Primarul actual nu vrea însă ca pădurea să fie protejată. Din punctul său de vedere, mai protejată ca acum nu a fost niciodată, iar planurile sale se văd dezvoltându-se acolo niște zone de agrement ca în țările civilizate.
„Vor unii să închidem rapid Pădurea Trivale, să nu mai auzi nici cucul. Prin toate pădurile din lumea asta civilizată sunt zone de agrement și noi asta ne-am dori să facem și la Pitești. Mai protejată ca acum, pădurea Trivale nu a fost niciodată. Am avut cerere ca acolo să se facă un cămin pentru persoane vârstnice și nu am acceptat așa ceva. Cât voi fi eu primar, nu se va da nicio autorizație de construire” - promite primarul, pe cuvânt de pesedist.

 

 

Sursa: saptamanalul ancheta