Mutațiile virusului provoacă îngrijorare! Cercetător român la Oxford, despre noul tip de COVID ajuns în România!

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a avut astăzi o intervenție la Digi24, unde a explicat că noul tip de Covid este mult mai imprevizibil, mai contagios și se manifestă mai sever cu până la 20% în unele cazuri.

"Mutația afectează capacitatea virusului de a infecta celulele. Este mult mai eficientă în a intra în celulele umane și infecția ajunge să fie declanșată mai ușor.

Pe parcursul infecției - încă sunt necesare studii suplimentare – aparent, acest lucru ar influența și progresul bolii, făcându-l mai sever cu 20%, în unele cazuri.

Nu este un prospect foarte bun.

Acum s-a demonstrat că noua tulpină e până la 70% mai infecțioasă, cu implicații majore în eforturile de sănătate publică. E și potențialul infecției în sine să aibă manifestare mai severă, mai agresivă", a spus cercetătorul român în intervenția televizată.

CITEȘTE ȘI ... Avertisment MS: 9 din 10 contacți ai cazului infectat cu noua tulpină sunt pozitivi!

Premierul Regatului Unit, Boris Johnson, a declarat că noua tulpină ar fi mai mortală decât varianta obișnuită.

"Pe lângă faptul că se răspândește mai repede, se pare că există dovezi conform cărora noua varianta este asociată și cu un grad mai ridicat de mortalitate. Faptul că NHS (n. red. – sistemul național de sănătate britanic) se află sub această presiune intensă este urmarea impactului acestei noi variante", a spus premierul britanic.


Ștefan Dascălu reamintește populației că măsurile de siguranță existente, cum ar fi masca, igiena și distanțarea, vor ajuta în lupta cu această nouă tulpină.

"Prin procesul natural al mutației, ne așteptam (să apară alte tulpini – n.r.), de asta am reușit să identificăm aceste tulpini, pentru că monitorizăm apariția lor în urma fenomenului natural al mutației", a spus Ștefan Dascălu.