Morfologia fetală de trimestrul II, o investigație esențială pentru sănătatea fătului

Ecografia morfologică din trimestrul II de sarcină are un rol semnificativ în evaluarea stării de sănătate a fătului, și este singura investigație imagistică folosită de rutină, în evaluare intrauterină, putând diagnostica malformații congenitale. 


Ecografia morfologică din trimestrul al doilea de sarcină se efectueaza între 20 și 22 săptămâni. Desi acest tip de ecografie este cunoscuta ca “ecografie 3D”, evaluarea fătului se face clasic, în 2D, diferența fiind aceea ca medicul evaluează fătul “din cap pînă în picioare”, iar reconstrucția 3D completează imaginea patologiilor și bineînțeles oferă o imagine cât mai reală a fătului. 

 

 

 

Cum, de ce și cine efectuează ecografia morfologică?

Ecografiile de morfologie fetală sunt structurate pe cele trei trimestre de sarcină – trimestrul 1, trimestrul 2, trimestrul 3. 
Ecografia morfologică trebuie efectuată de un medic obstetrician specializat în medicina materno-fetala, care cunoaște foarte bine patologia fetală și maternă și poate oferi părinților o conduită adecvată. 


Diagnosticarea patologiilor fetale din stadiul intrauterin are ca scop selectarea micilor pacienți pentru direcționarea acestora în centre care dispun de tehnologie pentru rezolvarea patologiilor intrauterin (operații intrauterine) sau stabilizarea nou-nascutului imediat după naștere pentru a putea fi transportat într-un centru pediatric integrat.
Ecografia morfologică este o examinare care durează în medie între 20-45 de minute și nu necesită o pregătire specială. Este de preferat ca înainte cu o seara înainte de evaluare, viitoarea mămică să nu folosească pe burtă crème sau uleiuri.

Dacă poziția fătului nu este adecvată pentru evaluare, poate fi necesară reevaluarea. 
Ecografia este o modalitate de a conecta vizual viitorii părinți cu mediul în care copilul își petrece cele 9 luni. 

Orice album foto al noului-născut trebuie să înceapă cu ecografia de confirmare a sarcinii.

 Pentru mai multe detalii sau pentru un consult la dr. Marilena Băluţă vă puteţi programa la clinica Hera’s Med, dedicată sănătăţii femeii, situată în comuna Bradu, str. Principală, nr. 362, tel. 0755.688.984