„Moon Hotel Kabul” și „Moromeții 2”, filmele acestui weekend la Cinematograful „București”

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, ora 18.00, se va proiecta la Cinematograful „București” un film românesc de ultimă oră, „Moon Hotel Kabul”, regizat de Anca Damian. În rolurile principale: Florin Piersic Jr., Ofelia Popii, Adrian Titieni, Alexandru Nagy, Rodica Negrea, Richard Bovnoczki, Cristina Florea, Ilona Brezoianu, Dorina Chiriac. Filmul, o coproducție România-Franța, i-a adus Ancăi Damian premiul pentru cel mai bun regizor la ediţia din 2018 a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia.

„Moon Hotel Kabul” ridică întrebări despre adevăr, dragoste și prețul pe care decidem să-l plătim pentru ele. Ivan Semciuc, jucat de Florin Piersic Jr., este jurnalist de investigație. Cinic, el combină abil adevărul și ficțiunea în reportajele sale. Apoi vine o zi când i se întâmplă ceva care-i afectează viața: la sfârșitul unei misiuni în Kabul, are o partidă de sex fără obligații cu Ioana, traducătoarea. Evenimentul este aparent lipsit de sens, dar a doua zi, înapoi la București, Ivan află că Ioana a murit, găsită cu venele tăiate. Rutina de nezdruncinat a veții sale personale intră într-o revoluție profundă, pe măsură ce Ioana îl bântuie moartă, mai prezentă și mai mult decât a făcut-o în timpul vieții.

Prețul unui bilet la „Moon Hotel Kabul” este de 6 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.

 


Duminică, 20 ianuarie 2019, ora 18.00, ținând cont de interesul publicului, redifuzăm filmul „Moromeții 2”. Regia îi aparține lui Stere Gulea, în rolurile principale fiind Iosif Paștina, Horațiu Mălăele, Dana Dogaru, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Oana Pellea, Andi Vasluianu și Ion Caramitru.
„Moromeții 2” continuă povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul din Câmpia Dunării, și-l are în prim-plan pe mezinul Niculae. Peste lumea pe care o cunoșteau, în care cel mai important lucru era să ai pământ pe care să-l muncești, trecuse un război. Toată ordinea vieții lor se schimbă o dată cu venirea noului regim, care propovăduiește egalitatea. Obsesia pentru pământ a lui Moromete a rămas însă intactă. Anii 1945-1946 îl găsesc pe Ilie Moromete îmbătrânit, dar încă în putere. Niculae își dorește cel mai mult pe lume să învețe și să își termine școala. El este cel care va scrie mai târziu despre vremurile noi și cele vechi. Ilie Moromete și-ar fi dorit ca fiii săi să rămână în sat și să muncească toți pămîntul pe care îl au aveau. E singurul mod în care și-ar fi imaginat viitorul. Ce i se întîmplă e foarte departe de această proiecție. Dorințele lor și ale lui nu se întâlnesc niciodată. Cei tineri vor să vândă pământul, el încearcă cu disperare să-l păstreze. O dată cu venirea comuniștilor, „adevărul” devine unul singur, iar colectivizarea va răsturna cu susul în jos toată lumea lui Moromete. Promisiunile lumii noi, în care totul e posibil dacă te înregimentezi, îl vor pune la încercare pe Niculae, care va deveni ziarist și scriitor…

Prețul unui bilet la acest film este de 10 lei, cu reduceri de 50% pentru studenți și pensionari și de 75% pentru elevi.