Moșoaia: Colectarea selectivă devine obligatorie!

Începând cu data de 1 ianurie 2018, fiecare familie din comuna Moșoaia va primi doi saci de polietilenă pe lună pentru colectarea selectivă: unul pentru bidoanele de plastic, iar celălalt pentru hârtie şi carton. 
Legea colectării selective a intrat în vigoare în luna iulie 2017, localitățile argeșene implementând aceasta ordonanță.

„Toate comunele limitrofe Piteştiului au implementat acest serviciu de ridicare a gunoaielor, din poartă în poartă, şi plătesc acelaşi preţ ca şi locuitorii din Moşoaia. Intenţionăm ca după 1 ianuarie să dăm fiecărei familii câte doi saci mari de polietilenă pe lună pentru colectarea selectivă: unul pentru bidoanele de plastic, iar celălalt pentru hârtie şi carton. Este foarte important ca cetăţenii să înţeleagă că trebuie să colectăm deşeurile separat, în funcţie de materialele din care sunt. În iulie anul acesta a intrat în vigoare legea privind colectarea selectivă, la care trebuie să ne aliniem”, ne-a declarat primarul Florea Ene.

 

CITEȘTE ȘI ... Se deschide patinoarul din centrul Piteștiului

Conform Legii nr. 166/2017 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 68/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, intrată în vigoare la data de 16 iulie 2017, pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă. Mai mult, una dintre noile prevederi ale acestei legi spune că, „în vederea stimulării colectării separate a deșeurilor de la populație, autoritățile publice locale aplică, ca instrument economic, «plătește pentru cât arunci».”

CITEȘTE ȘI ... Veste uriașă pentru locuitorii comunei Bradu! Primăria caută...

Cu alte cuvinte, cei care nu colectează selectiv deşeurile riscă, potrivit noii legislaţii, să plătească mai mult decât ceilalţi concetăţeni pentru ridicarea gunoiului. În plus, conform Art. 24 alin. (6) lit. d) din Legea 101/2006 privind serviciile de salubrizare ale localităților, „membrii comunităţilor locale, persoane fizice sau juridice, au, în calitatea lor de utilizatori direcţi sau indirecţi ai serviciului de salubrizare, următoarele obligaţii: (…) d). să asigure preselectarea pe categorii a deşeurilor reciclabile, rezultate din gospodăriile proprii sau din activităţile lucrative pe care le desfăşoară, precum şi depozitarea acestora în containere asigurate de operatorul serviciului de salubrizare, numai în locurile special amenajate”, articolul 30 al aceleiaşi legi prevăzând şi amenzi pentru cei care nu se conformează: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 300 lei încălcarea dispoziţiilor art. 24 alin. (6) lit. d).” - se arată în lege. 

CITEȘTE ȘI ... Fiica omului de afaceri Marian Cazacu și-a deschis propriul business!

Din această toamnă, în comuna Moşoaia a fost reluat serviciul de ridicare a gunoiul din poartă în poartă. stfel, de la jumătate din comună, respectiv străzile situate pe partea stângă a DN 67B plus zona Trivale, Olteni şi Ciocănăi, se colectează gunoiul marţea, iar de la cealalată jumătate, respectiv străzile situate pe partea dreaptă a drumului naţional Piteşti-Drăgăşani, miercurea.

Plata serviciului de ridicare a gunoiului se face la compartimentul Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Moşoaia.