(video) Andrei Tase cântă imnul Centenarului pe marile scene ale țării

În anul de gratie 2018, societatea civilă este la fel de interesată de sărbătoarea națională in egala masura cu autoritatile, iar un tânăr din Pitești a compus Imnul Centenarului. Prin gestul său, studentul vrea să contribuie la sarbatoarea Marii Uniri si spune ca este mandru ca e roman si contemporan cu momentul implinirii a 100 de ani de la maretul eveniment.


Fiu de medic, acest tanar este student in anul patru la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. El cantă la chitară clasică si face parte din Ansamblul de Chitare al Conservatorului si dintr-un trio cameral, iar in cadrul „Casei Studenţilor” a cântat în „Jump Jazz Band” şi cu big-band-ul „Gaio”. Andrei Tase spune ca ideea de a compune Imnul Centenarului a aparut în urmă cu șase luni.

Andrei este multiinstrumentist, cu performanţe la chitară clasică, cu 30 de piese si 3 concerte, pe cel de Vivaldi interpretandu-l pe scena Filarmonicii din Pitesti, la pian clasic, concertul nr. 21 „Elvira Madigan” de  Mozart şi cîteva miniaturi, la voce, peste 300 piese din repertoriul pop, rock, jazz, la baterie, formule ritmice şi un solo Jack de Johnette, la chitară bas, linii de bas de la Jimi Hendricks la Herbie Hancock, riff-uri multe la chitară electrică si piese la keyboards.

Înregistrările Imului Centenarului le-a realizat acasă, într-o cameră transformată în studio, fiind ajutat de tatăl sau și de un prieten de familie, care a scris versurile. La repetițiile zilnice, Andrei este ajutat de Bogdan Giurea, chitaristul teatrului din oras, iar pe 1 decembrie, speră să cânte imnul pe o scenă din Pitești sau Cluj Napoca.


 

Andrei ne-a acordat un scurt interviu. Ne-a vorbim despre planurile sale, cum s-a născut acest cântec și cine i-a fost alături în tot acest timp.

1.    Cum a luat naștere acest imn al Centenarului? Cum și când ți-a venit ideea?
Eu compun de vreo doi ani. Am circa 40 de compozițîi. Printre altele și un marș. L-am valorificat artistic cu această ocazie. Ideea mi-a venit din interacțiunea cu mass-media argeșeană, căreia ii mulțumesc pentru mediatizarea constantă. Acum am sentimentul că se dorește ca Imnul Centenarului să se ridice din Argeș. În fond, nici imnul Franței nu s-a ridicat din Capitală, ci din Marseille.
2.    Ce anume te-a inspirat pentru melodie și ce anume pentru versuri?
Pentru melodie, spiritul centenarului Marii Uniri, un miracol al istoriei noastre naționale.
Ne-am gândit așa: la aniversarea de 20 ani probabil că s-a cântat muzică de fanfară, un marș care constituie baza strofei principale a imnului nostru; la aniversarea de 70 de ani, știm că s-a cântat leitmotivul cenaclului Flacăra: Moldova, Ardealul, Țara Românească, care apare în imn modificat în viziunea noastră; la centenar trebuia să ținem cont de influențele pop, rock, techno într-o lume globalizată, așa că am inserat câteva fraze muzicale în acest trend; în sfârșit, un strop din imnul României, discret la pian.
Versurile sunt preluate de la poetul dr. Craifăleanu și adaptate la discursul melodic.
3.    Cât timp ai muncit pentru realizarea lui?
Aproape un an. Nu este ușor să găsești o muzică, care să sune bine, să aibă nerv și să impună respect. Nu sunt singur în acest proiect, am valorificat permanent ideile generate de partenerii mei. Sunt fericit că am primit atâtea încurajări.
4.    Cine anume te-a sprijinit?
În afară de familie, am o mulțime de prieteni care trag la acest proiect. Entuziaști și profesioniști. Și mai ales patrioți.
5.    Ce planuri de viitor ai cu acest imn? Unde anume ai vrea să fie cântat și de cine?
Aș vrea să fie cântat la Alba Iulia, la București, Cluj, Craiova, Iași, Constanța, oriunde în România, oriunde locuiesc români, la Chișinău, Cernăuți, Castellon, Torino, Los Angeles, Chicago, etc., etc.. Fie de mine, fie de alții, important este să răsune în spațiul cultural românesc și oriunde in lume. Centenarul este unic, trebuie trăit frumos.
6.    Ce proiecte mărețe de viitor mai ai?
Pentru 2019 un LP cu compozițiile mele pop-rock. Și niște înregistrări de chitară clasică bazate pe repertoriul de licență. După aceea, vom vedea. Aș vrea și niște concerte.