Trupul Reginei-Mamă Elena, repatriat! Programul funeraliilor

UPDATE, 7  octombrie:

Regina-Mamă Elena se întoarce acasă, așa cum și-a dorit fiul său, Regele Mihai. Ea va fi repatriată, pentru a fi reînhumată la Curtea de Argeş, alături de Regele Mihai. Familia Regală a anunţat doliu pentru trei zile, la sfârșitul săptămânii viitoare. 

Vineri, 18 octombrie, la orele 12.00, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va ateriza la Aeroportul Internaţional Otopeni, aducând înapoi sicriul Reginei Elena, pentru a fi înmormântată la Curtea de Argeş alături de fiul ei, regele Mihai I. La Aeroport va avea loc o ceremonie militară şi religioasă, la care, însă, publicul nu va avea acces. Cortegiul funerar va pleca după aceea la Curtea de Argeş, se arată într-un comunicat de presă al Casei Regale a României. 


"Începând de astăzi, toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale. Majestatea Sa Margareta roagă pe cei care vor aduce flori să aleagă doar flori albe, ca omagiu adus Reginei-Mamă Elena. Familia Regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie", se precizează în comunicatul citat.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie. Vineri şi sâmbătă, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc. Slujba de înmormântare va fi oficiată sâmbătă, la miezul zilei, iar reînhumarea va avea loc la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, la ora 13:00.

România se pregătește de un eveniment special, în această toamnă. Familia regală negociază cu autoritățile din Elveția repatrierea osemintelor Reginei Mamă Elena. Acestea ar urma să fie depuse la Curtea de Argeș.

CITEȘTE ȘI ... Update: Sfârșit tragic pentru un bărbat! A murit după ce a căzut de pe un podeț


Prinţesă a Greciei şi a Danemarcei, Elena s-a căsătorit cu Principele Moştenitor Carol al II lea în 1921 şi l-a născut pe Mihai. Mariajul lor a fost o speranţă pentru dinastia română, care s-a spulberat însă  în 1925, când Carol a renunţat la prerogativele sale regale pentru a rămâne în străinătate cu amanta.

CITEȘTE ȘI ... Spitalul Judeţean Argeş va avea centru de prelevare organe

După acest moment, Principesa Elena s-a ocupat de educaţia fiului său, care a devenit rege la 5 ani şi 8 luni, după moartea Regelui Ferdinand. Când a revenit în țară, în anul 1930, Carol a obligat-o pe Elena să părăsească România. Mai mult, i-a permis să își vadă fiul, pe Mihai, o singură dată pe an. Principesa Elena s-a stabilit la Florența. După înlăturarea lui Carol al II-lea, dictatorul Ion Antonescu i-a cerut să se întoarcă în țară şi i-a dat titlul de Regină Mamă și apelativul ”Majestate”.

Familia Regală dorește acum să aducă în țară osemintele Reginei Mame Elena din Elveția, ceremonia fiind programată pentru data de  19 octombrie, anul acesta. Mai exact, vor fi funeralii naționale: Regina Mamă Elena va fi înmormântată la Curtea de Argeș, alături de fiul Majestății Sale, Regele Mihai.


Sursa: evz.ro