Moțiunea împotriva ministrului de Interne - respinsă

Ministrul de Interne, Carmen Dan, are în continuare susţinerea colegilor din coaliţia majoritară, aceştia votând pentru menţinerea ei în funcţie, cu toate că inclusiv mai mulţi social-democraţi au criticat-o pe aceasta şi au cerut ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate. 149 de deputaţi au votat „împotriva“ moţiunii simple şi 99 de aleşi au votat „pentru“ demiterea lui Carmen Dan.   

„A trecut o lună de la miting şi observ aceeaşi superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor. În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (...) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior”, a declarat marţi în Parlament ministrul Carmen Dan. 

Ea a spus că este regretabil că au fost afectaţi de intervenţia jandarmilor şi oamenii paşinici. „Este regretabil că intervenţia a afectat şi oamenii paşnici, şi prezint scuze. Am convingerea că oamenii s-au dus să participe la un protest paşnic, alţii însă s-au dus cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern“, a adăugat Carmen Dan.