Moțiunea de cenzură a trecut! Guvernul Orban a picat

Update ora 15:40

Moțiunea de cenzură a trecut cu 261 de voturi, astfel Guvernul Orban a fost demis, a anunțat președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Pentru a trece, era nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.

Moțiunea a fost dezbătută și votată începând cu ora 12:00, în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.

„Este un pas foarte mare pentru democraţie, economie şi mai ales pentru sănătatea românilor. Nu am reuşit eu atât de mult cât a reuşit domnul Orban să-i mobilizeze. Este o criză provocată de dl Orban de la PNL, aşteptăm să fim chemaţi la Cotroceni de către preşedintele României, o să am o discuţie şi cu domnul Victor Ponta să avem propunere comună pentru Cotroceni, nu aveam această problemă de a crea o majoritate, nu noi am creat această criză”, a declarat preşedintele Camerei, liderul PSD Marcel Ciolacu.

Acesta a precizat că a purtat deja o discuţie cu Victor Ponta în legătură cu o propunere comună pentru funcția de premier din partea PSD şi a Pro România.


Știre inițială

Miercuri, Parlamentul va dezbate și va vota, începând cu ora 12:00, moțiunea de cenzură depusă de PSD după ce Guvernul și-a angajat răspundetrea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi.

Moţiunea de cenzură, intitulată “Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti” şi semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR, a fost prezentată luni în plenul Parlamentului.

Pentru a trece este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari. PSD are 202 de parlamentari şi UDMR - 30.

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţa comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege, iar în termen de trei zile de la prezentarea proiectului se poate depune o moţiune de cenzură. Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură depusă a fost adoptată. Dacă Executivul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.