Modificările la Codul penal- adoptate în Senat într-o ședință cu scandal

Așa cum era de așteptat, modificarile aduse Codului Penal au trecut fără emoții pentru inițiatorii aflați la guvernare. Modificările la Codul penal au fost adoptate marţi, în Senat, cu 74 de voturi "pentru", 28 de voturi "împotrivă şi 9 abţineri.
Ședinţa a fost una tensionată, opoziţia încercând să lase puterea fără cvorum. Acest lucru nu a fost posibil, deoarece senatorii UDMR au venit în sală pentru ca şedinţa să poată continua.

După dezbateri aprinse, întinse de-a lungul mai multor ore, comisia specială condusă de fostul ministru al justiției Florin Iordache a aprobat modificarea definiției abuzului în serviciu, în forma propusă de ministerul condus de Tudorel Toader. 
Propunerea a sosit de la MJ asumată, în numele ministrului, de unul dintre secretarii de stat. Amendamentul introduce un prag pentru incriminarea abuzului egal cu salariul minim pe economie, dar și condiția ca încălcarea legii de către un funcționar plătit din bani publici să aducă un avantaj financiar rudelor până la gradul al doilea. De asemenea, comisia specială a eliminat din sfera infracţiunii de abuz în serviciu elaborarea, emiterea sau aprobarea actelor normative de către Parlament şi Guvern, iar articolul 298 din Codul penal privind neglijenţa în serviciu a fost abrogat. Totodată, comisia a decis modificarea definiţiei din Codul penal a grupului infracţional organizat, în sensul că nu constituie grup infracţional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracţiuni şi fără a avea o continuitate. 

Şi procurorii anticorupție au analizat impactul noii definiții a abuzului: toate dosarele cu această încadrare trimise în judecată anul trecut sau încă investigate de procurori s-ar închide, fără niciun vinovat, spun anchetatorii.

„Spre exemplu, fapta funcționarului public care atribuie în mod nelegal unui prieten sau unui coleg de partid un contract de achiziție publică supraevaluat ori dispune restituirea nelegală a unui imobil nu va mai fi incriminată, chiar dacă funcționarul acționează cu intenția de a încălca legea și chiar dacă aceste fapte pot produce consecințe de zeci sau sute de milioane de euro bugetului”, arată DNA.

Ministrul justiției, Tudorel Toader, își apără propunerea și spune că nu face altceva decat să pună în aplicare deciziile CCR din ultimii doi ani.