Mita pentru care DNA a săltat săptămâna trecută un avocat argeşean ar fi de fapt... onorariul

Marţi, 21 ianuarie, avocatul Ionel Ilie din cadrul Baroului Argeş a fost reţinut sub acuzaţia săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă. Acţiunea penală a fost pusă în mişcare de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „în noaptea de 30.09.2019/01.10.2019, inculpatul, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar fi avut-o asupra magistraților din cadrul Curții de Apel Pitești care soluționau apelul în dosarul penal în care era judecat cumpărătorul de influență, în cadrul discuțiilor purtate, a pretins în mod direct acestuia suma de 2.000 euro, promițându-i că îi va determina pe membrii completului de judecată să pronunțe o soluție favorabilă, de condamnare cu suspendare, iar apoi, în ziua de 01.10.2019, în jurul orelor 19:00, a primit de la cumpărătorul de influență suma de 5.000 lei, ca parte din suma de 2.000 euro pretinsă anterior.

La data de 22 ianuarie 2020, inculpatul a fost prezentat Curții de Apel Pitești cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere ce a fost admisă de instanța de judecată, dispunându-se măsura preventivă a arestului la domiciliu.”. 
Situaţia i-a surprins pe colegii săi, care îl ştiau un om serios şi de încredere.

Decanul Baroului Argeş, Luminiţa Ioana, ne-a mărturisit că este convinsă de nevinovăţia lui Ionel Ilie în acest caz: „A luat primul definitivatul, este de patru ani în avocatură şi este un membru al Baroului foarte activ şi implicat. Aşa cum îl cunosc, eu sunt convinsă că este nevinovat şi că nu a făcut aşa ceva. Nu mi s-a părut niciodată a fi un astfel de om. Marţi, când am aflat de situaţie, l-am trimis pe prodecan să participe la percheziţii, deoarece eu eram prinsă la instanţă. Repet, sunt convinsă că este nevinovat şi aştept ca ancheta să facă lumină în acest caz.”, ne-a declarat decanul Baroului Argeş, av. Luminiţa Ioana. 

Colegii l-au apărat pro bono
La momentul la care a fost adus în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, au fost alături de el patru colegi, printre care maestrul său, Dragoş Mateescu, şi avocaţii Bogdan Dorcea şi Radu Nistor, care l-au apărat pro bono.

Din câte ne-a declarat Radu Nistor, cazul este similar cu al său, când a fost arestat pentru trafic de influenţă, la denunţul unui deţinut, iar după cinci ani de procese instanţa l-a achitat, dovedindu-şi nevinovăţia. „Este copy-paste după cazul meu, când denunţătorul a fost adus din puşcărie la sediul DNA pentru a îmi face mie denunţ. Aşa s-a întâmplat şi în cazul său. Colegul meu îi apăra pe denunţători în trei dosare. Nu le-a spus niciodată că va interveni la cineva, ci doar că speră să li se dea cu suspendare şi că el crede că s-ar putea întâmpla asta, deoarece înţelesese de la arhivă că dosarul a picat la un complet bun. Numai că în dosar s-a dat condamnare şi aşa s-a ajuns la acest denunţ. Cei 2000 de euro pe care i-a primit de la clienţii săi erau, de fapt, onorariul său pentru cele trei dosare.”, ne-a declarat Radu  Nistor. Acesta a lăsat de înţeles că, dacă erau probe mai elocvente, nu îl lăsau din prima în arest la domiciliu. 
 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta