Miracol în Argeș! După investigația Recorder, toată apa din Argeș este excelentă pentru băut!

Articolul publicat de jurnaliștii de la Recorder din care reiese că trei sferturi dintre localitățile din Argeș au avut, anul trecut, depășiri ale valorilor de potabilitate a apei cel puțin la nivelul unuia dintre indicatori, a pus pe jar administrația locală și județeană. Prefectul le-a cerut primarilor ca până la 15 iunie să trimită Instituției pe are o conduce toate rezultatele analizelor de anul acesta. Și la DSP Argeș a fost mare deranj, pentru că instituția... și-a permis să ofere jurnaliștilor date care sunt nu doar publice, dar care este obligatoriu să fie publicate de către toți operatorii de apă din județ. Dar... nu sunt! Practic, aici este marea problemă: nu că apa ar înregistra, punctual, depășiri la clor, fier, mangan, bacterii, chiar și E-coli, ci faptul că populația nu are cunoștință despre acest lucru, pe principiul... n-a murit nimeni de mangan sau... clorul tratează și COVID-19 dacă-l bei, întrebați-l pe Trump! De asemenea, în momentul în care se fac spălări pe toată infrastructura de furnizare a apei, iar nu este informată populația. Dacă îi veți întreba pe primari sau operatori, veți afla contrariul. Dacă veți întreba cetățenii, veți afla adevărul, dar, hei, aveți încredere în autorități!

 

 DSP Argeș, prima reacție: „E o mare făcătură!”


„E o mare prostie, o mare făcătură!” a fost prima reacție a directorului interimar al DSP Argeș, Alexandru Guiță, după ce a făcut de urgență o ședință cu specialiștii din instituție. Potrivit acestuia, toate problemele s-au remediat chiar după ce au fost semnalate, iar la ora actuală toată apa este potabilă, bună de băut ca împărtășania din lingurița de argint a popii. E drept, nu înțelegem unde este făcătura și prostia! Jurnaliștii de la Recorder au explicat cât se poate de clar că fac referire la situația din 2019, iar harta întocmită de ei, în care 80% din Argeș este roșu (și) din punct de vedere al depășirii valorilor la anumiți indicatori de potabilitate, a fost făcută pe baza analizelor realizate chiar de DSP Argeș, care constituie informații de interes public (la naiba!). De asemenea, presupunând că ceea ce ne spune domnul manager al DSP Argeș - că toată apa din Argeș este bună de băut - este 100% adevărat, nu putem să nu ne întrebăm: cum de anul trecut erau probleme, mai mici sau mai mari, în 80% dintre localitățile argeșene, iar anul acesta, brusc, nu se mai înregistrează depășiri la niciun parametru? 

 

 

 Recorder.ro, pentru „Ancheta”: „Oamenii nu sunt informați, pentru ca primarii să nu pice în ochii alegătorilor că au făcut rețea proastă și că otrăvesc lumea cu ea!”


Același lucru se întreabă și Alex Nedea, jurnalist de la Recorder, pe care l-am rugat să ne explice puțin toată... „făcătura” asta. 

„Noi am lucrat exclusiv cu informațiile oferite de către DSP Argeș. Ne-am propus să prezentăm situația la nivelul anului 2019, pentru că o situație actuală e imposibil de realizat, întrucât analizele nu sunt realizate la nivel de 2020 în toate localitățile. De ce am făcut această investigație? Pentru că ne-am propus să furnizăm populației niște informații capitale, la care ar trebui să aibă acces fiecare cetățean, dar nu are, cu toate că ar trebui să fie prezente pe site-urile producătorilor de apă, în special în comune. Am făcut această hartă și am constatat că în foarte multe județe - nu știu dacă este și cazul Argeșului - se întâmplă ca aceste valori să fie depășite an de an, peste parametrii de potabilitate, fără ca populația să știe. Noi nu am spus că apa este roșie, ci am marcat cu roșu localitățile unde cel puțin o dată, în anul 2019, la cel puțin un parametru, s-au înregistrat neconformități în privința potabilității. Nu contestăm că este posibil ca, în urma intervențiilor, în unele părți sau chiar în toate, în unele județe, să se fi îndreptat situația, dar punem la îndoială. Am lucrat cu date oficiale venite de la DSP Argeș. DSP-urile informează primăriile atunci când parametrii sunt depășiți, pentru ca populația să fie informată mai departe. Problema este că, de multe ori, oamenii nu sunt informați, pentru ca primarii să nu pice în ochii alegătorilor că au făcut rețea proastă și că otrăvesc lumea în sat cu ea. Faptul că anul trecut erau probleme, iar anul acesta nu mai este niciuna nu poate decât să mă bucure, dar e dreptul meu să fiu sceptic cu privire la această realitate”, ne-a declarat Alex Nedea.  

 

 

 Ce spun primarii!


Reacția autorităților locale a fost cât se poate de... diferită. Din discuțiile avute cu primarii, am constatat că unii erau foarte conectați la realitate, știau despre probleme și interveniseră, ba chiar făcuseră investiții pentru a le putea remedia. Alții au tratat cu foarte mare ușurință chestiunea, încercând să minimizeze importanța subiectului, pe principiul... am băut și noi suficientă apă cu bacterii în copilărie și uite ce primari sănătoși și frumoși suntem! 
Au fost și edili care s-au arătat iritați de întrebările noastre, la fel cum au fost edili care nici nu știau de situație sau care ne-au declarat că... locuitorii lor nici nu beau apă de la robinet (dar o plătesc la preț de apă potabilă!). De asemenea, sunt primari care au reușit să găsească operatori pentru gestionarea rețelei, primari care au înființat societăți în subordinea Consiliului Local, la fel cum sunt alții care fie au servicii de administrare a apei în cadrul primăriei, fie au lăsat rețeaua pe mâna unor... PFA-uri. Cu toții însă spun că e dificil și destul de costisitor financiar drumul de la sursa apei, la robinetul cetățenilor. Iată care au fost reacțiile celor cu care am discutat săptămâna trecută!

 

 Budeasa - depășiri la indicatorii clor, mangan și amoniu


„S-a remediat imediat problema de anul trecut. La stația de epurare nu a dozat cineva cum trebuie clorul. Sistemul e operat de către cei de la Servicii Edilitare Mioveni și, când au preluat sistemul, instalația de clorinare a apei era inexistentă. Au venit cu un sistem nou, automatizat, și până l-au pus la punct, a durat puțin.” - primar Nicolae Rachieru 

 

 Vedea - bacterii coliforme, enterococi, clor rezidual liber, fier, mangan


„Toată lumea se agită, au fost și cei de la Antena3, au filmat, s-au dus oamenii și și-au văzut de treaba lor. Cu analizele stăm bine, nu avem probleme. Mai apar din când în când depășiri, ori la fier, ori la bacterii și atunci îți transmit cei de la DSP adresă să faci bine să scrii către populație apă nepotabilă, să închizi apa, să speli instalațiile și apoi să chemi din nou să ia probele și să reiei analizele. De mangan ne-a ferit cel de sus, e mai puțin. Cu fierul avem mai multe probleme, dar am montat filtre de cinci-șase-șapte ani. De unde o fi apărut fierul, nu știu! Am montat filtre și mergem mai departe.” - primar Niculaie Dochinoiu 

 

 Arefu - neconformități la valorile înregistrate la clor


„La noi apa este potabilă acum, se fac analizele lunar. Nu am depășiri la nimic. Cred că atunci când au fost depășiri, au scăpat mai multe picături de clor, asta e viața! Dar să știți că nu prea bea lumea de la chiuvetă, are puțuri, are alte surse. Nu moare nimeni din apa de la robinet, stați liniștiți!” - primar Gheorghe Stoican

 

 Brăduleț - depășiri la indicatorii bacterii coliforme și clor


„Nu mai avem probleme. De obicei, ne confruntam cu depășiri după ploi puternice:  vine apa foarte puternic de la munte și atunci punem mai mult clor, nu avem ce face.” - primar Evlampie Alecu. 

 

 Căldăraru - depășiri la indicatorii clor, fier și mangan


„Lucrurile sunt bine acum. Anul trecut au fost abundente ploile. Știu că după ce a fost puțul forat, s-au luat probe de potabilitate, s-au făcut spălări, a curs apa încontinuu o săptămână până s-a ajuns la parametrii optimi și abia apoi s-a furnizat apă către rețea.” - primar Ionuț Rîcanu.

 

 Căteasca - depășiri la clor și mangan


„Nouă nu ne-au dat rezultatul la analiza apei, dar ne-au spus că e bună. În martie sau aprilie, a fost ultima verificare. Anul trecut au mai remediat, au mai pus ceva în plus la stație pentru excesul de mangan...” - primar Eugen Mira.

 

 Cicănești - depășiri la indicatorii bacterii coliforme și clor


„Nu știu despre ce este vorba, nu cunosc. O fi în analize, dar dacă nu cunosc, ce să zic? Dacă au fost ceva depășiri, s-a reglementat. Deci nu sunt probleme! Acum un an sau doi parcă a fost ceva, dar s-a remediat. Parcă s-a stricat instalația de clor, nu știu ce să zic…” primar Ion Ionescu.

 

 Cocu - depășiri la indicatorii bacterii coliforme, clor, mangan


„S-a remediat situația. Ultimele buletine de analiză au ieșit foarte bune, nu mai avem probleme. Am mai mărit doza de clor. Când am avut probleme, am pus afișe prin toată zona.” - primar Gheorghe Țucă.

 

 Corbi - s-au înregistrat depășiri la indicatorii bacterii coliforme, enterococi și clor 


„S-au remediat problemele de atunci. Acestea au apărut din cauza pânzei freatice din care ne alimentam. Între timp am dat drumul la o rețea de aducțiune a apei care vine din munte și cu care nu am înregistrat probleme până acum. Analizele se fac la două săptămâni și apa este curată, așa cum cere legea. Atunci când a fost cazul, am anunțat populația că apa nu este potabilă. Ce a apărut atunci ca depășire se încadra în acea marjă, dar ne-am conformat, am spălat din nou toată rețeaua, toate bazinele” - primar Virgil Baciu.

 

 Coșești - depășiri la indicatorii fier, clor și mangan


„Depășirile sunt periodice, ca și în cazul localităților din preajma mea. Podișul acesta al Cândeștilor e bogat în mangan și fier, la fel și izvoarele de coastă. Elementele feroase au depășit de multe ori valorile maxime admise. Avem un proiect pe PNDL la care lucrăm. Vrem să punem niște stații de deferizare și demanganizare.” - primar Nicolae Pană.  

 

 Cotmeana - depășiri la indicatorii bacterii coliforme și clor 


„Nu s-au mai întâmplat depășiri între timp. Am curățit bazinul și era și stația de clorinare defectă și nu ne-am dat seama. Așa e la început... Ultimele analize sunt în regulă.” - primar Ionel Vișan.

 

 Dâmbovicioara - depășiri la indicatorii bacterii coliforme, enterococi și clor 


„Noi am predat sistemul de alimentare cu apă la Hidro Prahova SA. Au 13 laboratoare și își iau testele direct. Anul trecut, în aprilie, s-a întâmplat preluarea. Firma are toate orașele din Prahova, funcționează pe lângă Consiliul Județean. Noi am scos la licitație de trei ori serviciul și nu a venit nimeni din Argeș. Anul acesta nu ni s-a semnalat nicio problemă.” - primar Dumitru Secăreanu.

 

 Dragoslavele - depășiri la indicatorii bacterii coliforme


„S-a remediat problema imediat. Nu a funcționat stația de clorinare la acel moment și nu am știut. Noi avem apă doar din izvoare, nu colectăm din altceva. Am sunat și am aflat că nu s-a clorinat. Avem serviciu public în subordinea Consiliului Local, cu licență cu tot. Cheltuielile sunt foarte mici, nu avem pompe, totul e prin cădere liberă. Apa o avem la 1,40 lei.” - primar Ion Băcioiu.

 

 Săpata - depășiri la indicatorii bacterii coliforme, clor, fier, mangan și enterococi


„S-a rezolvat problema în mare parte. La ultimele analize am avut o problemă la două rețele cu clorul, nu au mers pompele dozatoare, dar s-au reparat. Noi avem o persoană fizică ce are PFA și a preluat rețeaua de apă. Sunt mulțumit de servicii. Din păcate, aceste stații, din cauza căderilor de tensiune sau a fluctuaților de tensiune, prind o eroare, se defectează o bobină, o siguranță, nu știu exact ce, dar le verificăm săptămânal” - primar Laurențiu Micu.

 

 Leordeni - depășiri la indicatorii clor și mangan


„De regulă, apa e în limite normale. Clorul s-a reglat imediat. Am avut probleme cu o pompă care nu a funcționat cum trebuie. Manganul este în limite normale acum. Avem Apa Serv Leordeni care se ocupă de serviciul de apă și canalizare. Chiar se autofinanțează, spre surprinderea unora. Cu ani în urmă, acolo unde se fura apa, le-am scos căminele la poartă și am reușit ca pierderile să nu mai fie așa de mari” - primar Marian Ibric.
 

 

 

 

 

Preluat Saptamanalul Ancheta