Mioveni: Programul farmaciilor în perioada Crăciunului și a Revelionului

În perioada 24 decembrie 2019 – 2 ianuarie 2020, în caz de nevoie, locuitorii orașului Mioveni și din zonele limitrofe vor putea cumpăra medicamente de la farmacii care vor fi deschise după următorul program:

 

 

 


Atenție la consumul excesiv de alimente și alcool

 

Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a Sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.


De asemenea, se recomandă populaţiei să consume carne de porc numai examinată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate, deoarece trichineloza este o boală determinată de un parazit care ajunge în organism în urma consumului de carne infestată.


Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, în nici un caz, la masa de seară. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor în vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe gratar. 


De asemenea, pentru a nu va imbolnavi de trichineloza este necesară o atenţie mărită la consumul de carne de porc insuficient prelucrată termic, deoarece procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.
În perioada Sărbătorilor de Iarnă, alimentaţia trebuie să fie cat mai diversificată, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite).


La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele.


Consumul excesiv de alcool poate produce deshidratarea organismului, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului.
Pentru o persoana sanatoasa nu exista contraindicatii in privinta preparatelor traditionale de Sarbatori. Importanta este moderatia, deci cantitatea pe care o consumam.


Pe langa o alimentatie cat mai echilibrata si pentru ca organismul sa functioneze bine este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.