MIOVENI - Avans de 25% pentru un credit ipotecar!

MIOVENI - Avans de 25% pentru un credit ipotecar! Orașul constructorului de mașini pe lista cu cele mai mari avansuri pentru creditele pentru locuințe.

Cea mai mare bancă din România dă credite cu avans mic celor care-şi permit să ramburseze împrumutul în doar 20 de ani. Salariul în acest caz ar trebui să fie de cel puţin 2.000 de lei, iar solicitantul să nu aibă alte credite.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci comerciale: „Pentru un credit de valoare medie de 160 de mii de lei luat pe o perioadă de 20 de ani cu dobândă fixă de aproximativ 5%, o rata lunară ar fi de o mie de lei.”

Însă un avans de 25% în cazul unui credit pe 30 de ani, poate fi obţinut doar de locuitorii din 42 de oraşe unde, potrivit băncii, riscul de neplată al creditului este mic. Pe listă sunt următoarele orașe: București, Cluj sau Iaşi, dar şi Săcele, Mioveni sau Cisnădie.

Ionuţ Stanimir, purtătorul de cuvânt al unei bănci comerciale: „Sunt localităţi cu prezenţă industrială semnificativă De exemplu, în Mioveni avem fabrica Dacia, în Săcele avem producţie de subansamble.”

CEC Bank, cea mai mare banca deţinută de stat, a redus avansul minim cerut pentru creditele ipotecare, de la 30 pâna la 20%, în cadrul unei promoţii valabile pâna la finalul anului. În acest caz, perioada de rambursare poate ajunge până la 35 de ani, iar BRD dă credite cu avans de 15% doar celor care pot să aducă cel puţin o garanţie suplimentară pentru imobil. Analiştii spun însă că de astfel de oferte beneficiază puţini români.

Dragoş Nichifor, analist financiar: „Realitatea pieţei este tot undeva la 20-25% avans, iar şansa de a ajunge la 20-15% este extrem de limitată.”

Cei care nu au bani puşi deoparte pentru un avans consistent nu pot apela momentan nici la programul Prima Casă unde li se cere un avans de 5% din valoarea locuinţei. Banii din program s-au terminat la începutul verii iar o nouă alocare de fonduri este anunţată pentru finalul lunii septembrie.

Ofertele băncilor sunt următoarele:

BCR - avans de 15% pentru creditele pe cel mult 20 de ani

- avans de 25% pentru locuitorii din 42 din oraşe

CEC Bank - avans de 25% până la finalul anului

BRD - avans de 15% pentru cei care aduc garanţii suplimentare

Sursa: Digi24