Ministrul mediului în vizită la fabrica Holcim din Câmpulung

Marți 27 mai, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a vizitat fabrica Holcim din Câmpulung, însoțit de secretari de stat și o parte a staff-ului său.

Acesta s-a întâlnit la Câmpulung cu prefectul Emanuel Soare, reprezentanții companiei, directorul Agenției de Protecția Mediului Argeș, Cristiana Surdu, deputatul Dănuț Bica, directorul Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, Bogdan David și directorul Cancelariei prefectului, câmpulungeanul Lucian Ionescu.

Reprezentanții Guvernului au fost primiți în fabrică de directorul general al Holcim România, Horia Adrian, directorul general Geocycle, Edmund Piess, directorul fabricii de ciment Câmpulung, Cornel Banu și Marinela Dracea, director executiv CIROM (patronatul din industria cimentului).

Ministrul Mediului a mărturisit că este pentru prima dată, în timpul mandatului său, într-o fabrică de ciment și s-a arătat interesat de creșterea gradului de reciclare. În același timp, acesta și-a arătat disponibilitatea pentru găsirea de soluții pentru creșterea cantității procesate de deșeuri nereciclabile- folosite din plin la Holcim. 

Reprezentanții Holcim i-au prezentat ministrului Alexe, la rândul lor, cerințele lor, printre care gestionarea corectă a deșeurilor în România (colectare separată, legiferare clară a deșeurilor provenite din demolări și construcții), pentru scăderea amprentei de carbon a cimentului și pentru ca reciclarea și valorificarea deșeurilor să se facă mai ușor. 

Trebuie menționat faptul că grupul LafargeHolcim a redus emisiile/ tona de ciment cu 25% din 1990 până în prezent, conducerea companiei propunându-și o scădere de 40% (raportată la anul 1990) până în 2030. 

Prefectul Emanuel Soare s-a arătat impresionat de modul cum reprezentanții Holcim au înțeles să aplice măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19, protecția muncii fiind o prioritate pentru Grupul Holcim iar purtarea echipamentului de protecție (măști și mănuși) fiind obligatorie în incinta fabricii.