Ministrul Finanțelor dă asigurări că pensiile vor crește anul viitor

Pensiile vor crește anul viitor', promite ministrul Finanțelor, fără a preciza însă și procentul.

Abia în decembrie, odată cu bugetul pentru 2021, vârstnicii vor afla ce venituri vor avea. Legea, care prevede creșterea pensiilor cu 40 la sută din septembrie, a fost contestată de Guvern la Curtea Constituțională, iar judecătorii CCR se vor pronunța probabil pe 25 noiembrie.

Pensionarii mai au de așteptat până în momentul în care vor afla pe ce bani se bazează anul viitor.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Câțu: Punctul de pensie va trebui să crească în continuare. Vom veni public cu varianta cu cât va crește. Va crește în fiecare an. Nu știm cu cât. Va fi la construcția bugetului următor. Sper să fie aprobat de Revelion.

Prim-ministrul României, Ludovic Orban: Orice creștere de venituri va avea la baza creșterea economică, o mai bună colectare. Vom asigura banii necesari pentru a susține creșterea pensiilor adoptată prin OUG.

Opoziția parlamentară consideră însă că guvernul trebuie să respecte legea și să găsească surse de finanțare pentru majorarea pensiilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu: Ați spus că aveți bani în buget pentru toți. Pentru copii, profesori, pensionari nu ați mai avut bani. I-ați lăsat să se descurce pe cont propriu.

Creșterea pensiilor va depinde de încasările la buget, care depind la rândul lor de mersul economiei.

Iar economia a scăzut anul acesta cu 4%, după cum estimează finanțele, iar alte prognoze sunt și mai pesimiste.

Că să facă față cheltuielilor în creștere, guvernul s-a împrumutat masiv. Datoria publică s-a majorat cu 6,5% în 2020 și e de așteptat să crească în continuare.

Pensiile au fost majorate cu 14% în septembrie.

ROMÂNIA, TOT MAI ÎNDATORATĂ (prognoză)

Deficit bugetar: -10,3 din PIB (2020) -11,3 din PIB (2021)

Datoria publică: 46,7% din PIB (2020) 54,6% din PIB (2021)

Sursa: Comisia Europeană


Sursa: stiri.tvr.ro